Dtum
Login with Facebookk
1915 | Augusztus

Szabó Dezső: A francia lélek keresztmetszete.

Ezen a címen jött egy cikk a Nyugat újévi számában Laczkó Géza barátom tollából. Kétszeresen fájtak e sorok nekem: mert a franciák adtak ilyen képet s mert Laczkó Géza tette azt s ezzel mintha közösen töltött ifjúságunkon rúgott volna egyet. Először is a legnagyobb igazságtalanságnál is igaztalanabb: kiélesített részlet-igazság, ha egy nép ellen vád gyanánt annak irodalmából idéznénk megírt nyomorult alakokat.

 

Így, ha Géza barátom megrendeli nálam, bármely nép számára szolgálhatok sokkal halálosabb szemelvényekkel. A kompetencia kedvéért kénytelen vagyok megemlíteni, hogy nyolc ízben voltan Franciaországban és mindig huzamosabb ideig, érintkeztem nagyon sok réteggel, igen sokszor a nép között is éltem. Voltam hónapokig munkafelügyelő egy kőbányában, voltam egyetemi hallgató, nevelő, majdnem vőlegény, titkos társulat tagja s egy ízben St.-Malotól mint vándorlegény tettem meg az utat Párizsig.

 

Irodalma pedig bennem van, amennyire egy emberben egy irodalom benne lehet. A franciákról bennem kialakult kép millió és millió impresszión s száz és százezer adaton kapta életét. S mondhatom, hogy ez a kép teljesen más, mint amilyent a befogadott anekdoták, hírlapjaink és íróink nagy része adni szokott. Legközelebb a Húszadik Században fog megjelenni egy cikkem, mely megpróbálja előfejteni a francia psziché lényegét.

 

Ennek a cikknek a világításában az az "udvariasság" és a "nevetségestől való félelem", melyek Laczkó soraiban frivol önzésnek ítéltetnek, megkapják a mély jelentőséget, melyet egy faj speciális, történelmet kialakító erői megérdemelnek. Itt, rövid sorokban, ilyen bonyolult lelki kérdésekben frivolság és igazságtalanság volna vitát kezdenem. Egy bizonyos: az a nép, mely eddig a legtöbb s legnagyszerűbben emberiest termelte, végtelen sok emberi értéket hordhat lelkében.

 

Nagyon-nagyon fájna, ha Laczkó Géza barátom is azok véleményén volna, kik hazafias kötelességnek hiszik, hogy azokat a népeket: franciákat, angolokat, kikkel háborúban vagyunk s akik mint egész nép, éppen olyan ártatlanok a mostani háborúban, mint Laczkó barátom, vagy én - ezeket a nekünk is annyit termő népeket gyalázni kell. Hiszen éppen azt kell nekünk, Laczkó Gézáknak, minden nép Laczkó Gézáinak kiáltanunk, hogy ezt az őrültséget nem külpolitikai fátum, nem népek, hanem minden ország belpolitikai fátuma idézte elé.

 

Minden nép egy végzet alatt megy eldobni egyetlen szép életét s lényeges, kibékülhetetlen ellenségünk nem a francia, az angol, hanem a magyar, a német, az angol, a francia Laczkó Gézáknak közös ellensége az a végzet, mely most halálba kerget s melyet majd a Laczkó Gézáknak, nekünk mindnyájunknak kell minden eszközzel megölnünk. Ha ellenségeink megöljük, újat születnek helyükbe. Azt a lehetőséget kell megölnünk, hogy ellenségeink legyenek. Ez közös feladatunk minden vérrel.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A jövő évi állami kötségvetésről A jövő évi állami kötségvetésről
A lefolyt hét legfontosabb eseménye volt a jövő évi állami...
Hitler, Mussolini és Európa sorsáról vérfagyasztó jövendőt mond a drezdai világhíres asztrológus Hitler, Mussolini és Európa sorsáról vérfagyasztó jövendőt mond a...
Magyarországon kevesen tudják, hogy Drezdának világhírű muzeumán, a...
Homokba ásott betegek Homokba ásott betegek
A beduinok, akiket máig sem értek el pusztai magányukban a művelődés...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
A Zimonyból Ujvidékre menő vegyesvonaton deczember 22-ikén délután...
Ötezer ember követelte a demokratikus reformokat és a titkos választójogot Ötezer ember követelte a demokratikus reformokat és a titkos...
Vasárnap délelőtt öt-hatezernyi ember szorongott a Tattersallban,...
Az angolországi választások Az angolországi választások
Elkeseredett választás harcz indult meg és fejeződött is be hamarosan...
A zuhanóbombázás A zuhanóbombázás
A légierők harcának egyik része a légi, a másik, hatásosabb része a...
Kirabolták Jávor Pált romániai turnéján Kirabolták Jávor Pált romániai turnéján
A művész romániai szerződése miatt szakította félbe nagysikerű...
Salgótarjáni futó nyerte a maratoni bajnokságot Salgótarjáni futó nyerte a maratoni bajnokságot
A gödöllői országúton, a 6. kilométeres kőtől a 27-ig és vissza,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98