Dtum
Login with Facebookk
1915 | Január

A németek előnyomulása Varsó ellen

A Magyar Távirati Iroda jelenti Berlinből: (Nagy főhadiszállás, 1915. január 3. Délelőtt.)

Nyugati hadszintér.

Westende előtt tegnap délben torpedónaszádoktól kisért néhány ellenséges hajó jelent meg, amelyek azonban nem tüzeltek. Az egész nyugati arcvonalon tüzérségi harcok voltak. Ellenséges gyalogsági támadás csak St. Menchouldtól északnyugatra történt; ezt a franciák sulyos vesztesége mellet visszavertük.

Keleti hadszintér.

Kelet-Poroszországban és Lengyelország északi részében nincs változás.
Lengyelországban a Visztulától nyugatra csapatunknak több napi kemény küzdelem után sikerült az orosz főhadállásnak különösen jól megerősített támaszpontját, Borzymowot elfoglalni; eközben ezer oroszt foglyul ejtettünk, 6 géppuskát zsákmányoltunk. Három éjjeli támadásban kisérelték meg az oroszok Borzymow visszafoglalását: támadásaikat visszavertük, miközben sulyos veszteségeket szenvedtek. Ravától keletre is támadásunk lassan előbbrejutott.
Az orosz jelentésekben többször említett Inhylodz körül orosz sikerek tisztára koholmányok. Ezen a környéken az oroszok összes támadását sulyos veszteségeik mellett visszavertük és tegnap a támadások meg sem ismétlődtek.
Egyebekben a Pilicától keletre a helyzet változatlan.

Legfelsőbb hadvezetőség.

A német nagyvezérkar vasárnapi jelentésének kiemelkedő része az a hiradás, hogy Lengyelországban a Bolinow – Varsó utvonal egyik legfontosabb pontját a németek heves harcok után elfoglalták. A jelentés maga hangsulyozza a győzelem fontosságát.
Borzymow, az elfoglalt orosz község, hat kilométerre északra fekszik Bolinowtól, amely pedig Lovictól 15 kilométerre van délre. A Varsó felé vezető utvonalnak – fontos katonai müutnak – egyik jelentős pontja ez, melyet az oroszok többszörösen megerősítettek, de a németek több napi kemény küzdelem után azt mégis elfoglalták. Az oroszok minden erőfeszítése, hogy Borzymowoi éjjeli támadásokkal, visszafoglalják, sikertelen maradt.
Borzymowtól délre, a Rawka folyó mentén a németek szintén tovább haladnak a Visztula felé. Egyébként a keleti harctéren változás nem történt.


Nyugaton az egész belga-francia fronton élénk tüzérségi harcok voltak, de a franciák minden támadása – nagy veszteségek mellett – meghiusult.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98