Dtum
Login with Facebookk
1915 | Január

Két millió veszteség

A Times czimü angol, tehát az oroszokkal szövetséges viszonyban levő lap jelenti, hogy az orosz hadsereg a háború folyamán idáig egy millió hatszázötvenezer embert veszített halottakban és sebesültekben. A Németországban és a monarchiában őrzött hadifogoly oroszok száma fölülmulja a fél milliót. Összesen tehát az orosz hadsereg vesztesége idáig elesettekben, sebesültekben és foglyokban több mint két millió ember.

 

Ha egy országnak összesen két millió katonája van, az már a nagyhatalmak sorába tartozik. Se Spanyolországnak, se Törökországnak, se Olaszországnak, se Angliának nincsen ilyen nagyszámu az egész hadserege. És Oroszország nemcsak emberben veszített ilyen szédítő tömeget, hanem abban a fölszerelésben is, a mi az embertömeget hasereggé teszi. Az összes Balkán-államoknak együttvéve nincs annyi puskájuk, ágyujuk és gépfegyverük, a mennyit a háború kitörése óta mi és szövetségeseink az oroszoktól elszedtünk.


Nem volt még rá példa a történelemben, hogy egy hadsereg emberben és fölszerelésben ily irtózatos sokat veszített volna. De nem is volt még rá példa a történelemben, hogy egy akkora sereg vonult volna hadba, mint a milyet az orosz czár most, angol és franczia pénzen igen jól fölszerelve ellenünk és a németek ellen indított. A háború elején a lembergi húsz napos csatában az ellenünk harczoló orosz hadsereg negyedfélszer, az orosz tüzérség ötször akkora volt, mint a mienk. Számarány után tehát joggal remélhették, hogy egyszerüen át fognak gázolni rajtunk. Borzalmas volt a csalódásuk.

 

Nemcsak megsemmisíteni, de döntően megverni se tudtak bennünket, Lemberg százezer emberükbe és erejük teljes megrokkanásába került. Eredményt elérni azóta se tudtak. Przemysl első ostromában hetvenezer emberük maradt a vár falai alatt, a második ostrom épp oly sikertelen volt, mint az első. Krakó alatt borzalmas vereségek egész sorát szenvedvén, Vielicskánál, Bochniánál, Limanovónál véres fejjel kellett visszatámolyogniuk. Kárpáti betöréreik sok zavart okoztak, de soha se tudták Magyarország földjén tartósan megvetni a lábukat. Német szövetségesein a dicsőséges Hindenburg tábornok vezetésével a Mazuri-tavaknál, Tannenbergnél, Lodznál, Lovicznál százezer számra pusztították őket.


Egyik legkiválóbb vezérünk, Boroevics tábornok még szeptember végén a következőket mondotta:
- Most háromszor annyian vannak az oroszok, mint mi. Most azon törekedünk, hogy egy idő mulva már csak kétszer annyian legyenek. Ha ezt elértük, majd azon leszünk, hogy csak annyi maradjon belőlük, a mennyien mi vagyunk. És akkor már a mienk a győzelem.


Az azóta történt események bizonyságot tesznek róla, hogy azt a programmot, a melyet három hónappal ezelőtt Boroevics fölállított, a mi hadseregünk hűségesen, pontosan és gyorsan valósítja meg. Borzalmas pusztításokat müvelünk a rettenetes tömegü ellenségben és ma már szövetségeseink is beismerik, hogy az orosz túlerő kétmillióval csökkent meg. Igaz, hogy az ember-veszteséget tudja pótolni a rengeteg czári birodalom. De az új anyag minőség dolgában messze mögötte van annak, a mely kidölt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Temetetlen holtak Egy az áldozatok közül
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98