Dtum
Login with Facebookk
1915 | Június

Dr. Sztrakoniczky KárolyMájus 28-án, délután három órakor esett el Radymnótól mintegy nyolc kilómnéternyire, Tamanowicénél vezette szakaszát rohamra mikor a golyó fejét átjárta s kioltotta fiatal életét. Huszonhat éves volt, teli kedvvel, reménnyel, ambícióval, csupa készülődés a nagy és gazdag életre. Sírjába a biztos sikerek s a le nem aratott örömök kiszámíthatatlan kincseit temette magával.


Alig hogy egyetemi tanulmányait bevégezte, 1911. januárjában az Alkotmány irodalmi és művészeti rovatvezetője lett. Könnyed és élénk cikkel csakhamar megnyerték számára a lap közönségének rokonszenvét s különösen a főpapság körében szerezték számára lelkes pártfogókat. Ez annál örvendetesebb volt, mert bírálataiban mindig tisztán művészi szempontok vezették s éppenséggel nem konzervatív meggyőződéseit ifjui hévvel, megalkuvás nélkül hirdette.

 

Nem vették tőle rossz néven azt sem, hogy mondanivalóit, melyek számára a politikai napilap keretén belül már nem volt hely, egyebütt, többnyire a Hét hasábjain helyezte el. Exponált helyen missziót teljesített, mikor az igaz művészet érdekében izgatott.


Kritikái túlnyomórészt a színház s a képzőművészetek eseményeivel foglalkoztak. Eleinte úgy látszott, hogy figyelme mindinkább a képzőművészetek felé terelődik. Még 1911-ben a Magyar Iparművészet főmunkatársa lett, 1912-ben pedig az O.M. Szépművészeti Múzeumhoz került, ahol a modern grafika gyűjteményt dolgozta fel. A múzeum művészeti anyagával való mindennapos együttléte észrevehetően gyarapította ismereteit s mind biztosabb alapul szolgált ítélkezéseinél.

 

Állandóan érintkezett az élő művészekkel is, tudván, hogy erre szüksége van minden kritikusnak, ki az aktuális problémák iránt való fogékonyságát meg akarja őrizni. De míg az élet sodra a képzőművészetek felé hajtotta, lelkében fokozott lánggal lobbant fel másik szerelme, a Szinház.

 

Aktivitásra vágyó élénk temperamentumát sem a csendes múzeumi munka, sem a kritika nem tudta teljesen lekötni, s a vásznak hallgatnak költészeténél jobban izgatta képzeletét a színpad szava, gesztusa, dekorációja. Kimondatlan, titkos vágya volt, hogy egy nagy színház rendezője vagy igazgatója lehessen.


De ki tudja, hogy ez a láng nem volt-e csalóka, az utját még tétován kezdő fiatal léleknek muló lobbanása? Egy nyílt fő, melyet politika, irodalom és művészet egyaránt érdekelt, lobbanékony kedély, mely minden jóért rögtön tűzbe menni kész, könnyen iramló toll, vidám szomjas szív, mely az élet minden gyönyörűségét áhítja, - ki a megmondhatója, mi vált volna belőle? Az élet nyitva állott előtte s útjából hatalmas kezek háríthattak volna el minden akadályt.


A Sors úgy akarta, hogy a feneketlen világfelfordulás huszonhat éves korában a Tamanowicei sírba temesse.
Meller Simon.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Magyarország – Középnémetország 3:2 (1:0) Magyarország – Középnémetország 3:2 (1:0)
Ünnepi akkord nyitotta meg a mérkőzést. Tibor Lajos az MLSz alelnöke...
A dohányfüst összetétele,  a dohány nikotinmentesítése, anyagai A dohányfüst összetétele, a dohány nikotinmentesítése, anyagai
A dohányzás szenvedélyének rabja ma az emberiség. Kereken évi 1200...
A szájunkig ér a viz A szájunkig ér a viz
Holnap Wekerle a Ház elé terjeszti a költségvetést. Politikai...
Ady Endre: Emlékezés egy nyár-éjszakára
Az Égből dühödt angyal dobolt Riadót a szomoru földre, Legalább...
A MAC csapata nyerte meg az első ízben megrendezett Szedmáky-emlékversenyt A MAC csapata nyerte meg az első ízben megrendezett...
Galántai Szedmáky József dr., a MAC jó képességű kardvívója,...
Sába királynője a Városi Szinházban Sába királynője a Városi Szinházban
Amikor ifju báró Wlassics Gyula az állami színházak főigazgatója...
Háboru a Csendes-óceánon Háboru a Csendes-óceánon
A háboru villámszerű gyorsasággal tört ki a Csendes-óceánon, amikor...
Infláció és a kereskedelem Infláció és a kereskedelem
Bárhol jár az ember, napok óta mást sem hall: defláció, infláció!...
Pénzhiány a bankokban és a tőzsdén Pénzhiány a bankokban és a tőzsdén
Az utolsó napokban az óriási módon feltorlódott pénztári forgalom...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98