Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1915 | Június

Dr. Sztrakoniczky KárolyMájus 28-án, délután három órakor esett el Radymnótól mintegy nyolc kilómnéternyire, Tamanowicénél vezette szakaszát rohamra mikor a golyó fejét átjárta s kioltotta fiatal életét. Huszonhat éves volt, teli kedvvel, reménnyel, ambícióval, csupa készülődés a nagy és gazdag életre. Sírjába a biztos sikerek s a le nem aratott örömök kiszámíthatatlan kincseit temette magával.


Alig hogy egyetemi tanulmányait bevégezte, 1911. januárjában az Alkotmány irodalmi és művészeti rovatvezetője lett. Könnyed és élénk cikkel csakhamar megnyerték számára a lap közönségének rokonszenvét s különösen a főpapság körében szerezték számára lelkes pártfogókat. Ez annál örvendetesebb volt, mert bírálataiban mindig tisztán művészi szempontok vezették s éppenséggel nem konzervatív meggyőződéseit ifjui hévvel, megalkuvás nélkül hirdette.

 

Nem vették tőle rossz néven azt sem, hogy mondanivalóit, melyek számára a politikai napilap keretén belül már nem volt hely, egyebütt, többnyire a Hét hasábjain helyezte el. Exponált helyen missziót teljesített, mikor az igaz művészet érdekében izgatott.


Kritikái túlnyomórészt a színház s a képzőművészetek eseményeivel foglalkoztak. Eleinte úgy látszott, hogy figyelme mindinkább a képzőművészetek felé terelődik. Még 1911-ben a Magyar Iparművészet főmunkatársa lett, 1912-ben pedig az O.M. Szépművészeti Múzeumhoz került, ahol a modern grafika gyűjteményt dolgozta fel. A múzeum művészeti anyagával való mindennapos együttléte észrevehetően gyarapította ismereteit s mind biztosabb alapul szolgált ítélkezéseinél.

 

Állandóan érintkezett az élő művészekkel is, tudván, hogy erre szüksége van minden kritikusnak, ki az aktuális problémák iránt való fogékonyságát meg akarja őrizni. De míg az élet sodra a képzőművészetek felé hajtotta, lelkében fokozott lánggal lobbant fel másik szerelme, a Szinház.

 

Aktivitásra vágyó élénk temperamentumát sem a csendes múzeumi munka, sem a kritika nem tudta teljesen lekötni, s a vásznak hallgatnak költészeténél jobban izgatta képzeletét a színpad szava, gesztusa, dekorációja. Kimondatlan, titkos vágya volt, hogy egy nagy színház rendezője vagy igazgatója lehessen.


De ki tudja, hogy ez a láng nem volt-e csalóka, az utját még tétován kezdő fiatal léleknek muló lobbanása? Egy nyílt fő, melyet politika, irodalom és művészet egyaránt érdekelt, lobbanékony kedély, mely minden jóért rögtön tűzbe menni kész, könnyen iramló toll, vidám szomjas szív, mely az élet minden gyönyörűségét áhítja, - ki a megmondhatója, mi vált volna belőle? Az élet nyitva állott előtte s útjából hatalmas kezek háríthattak volna el minden akadályt.


A Sors úgy akarta, hogy a feneketlen világfelfordulás huszonhat éves korában a Tamanowicei sírba temesse.
Meller Simon.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A Nemzeti Szinház igazgatójának lemondása A Nemzeti Szinház igazgatójának lemondása
Beöthy László, a Nemzeti Szinház igazgatója ellen több hónap előtt...
Keletafrikai divathölgyek Keletafrikai divathölgyek
A férjek nemcsak ideát Európában törik magukat, hogy feleségüknek uj...
Fémtárgyak gyüjtése Fémtárgyak gyüjtése
A nagyobb réz-, nikkel-, ólommennyiségeket a hadügyi kormány...
Individuum Individuum
Vérző ököllel, sírva döngetjük, víjjuk, verjük Örök-hiába e rémes...
Gorkij Gorkij
Az orosz munkásforradalom levert táborából sok foglyot őriztek most...
FTC - BAK 4:1 (2:0) FTC - BAK 4:1 (2:0)
A BAK legutóbbi jó játékai után kemény küzdelmet vártunk, mely...
A Nemzetek Szövetsége
A Párizs környéki békék egyik alkotása a Nemzetek Szövetsége,...
Vizen járó kettős biczikli Vizen járó kettős biczikli
A pedálos áttételü kerékpárszerkezetnek legujabban rendkivül érdekes...
Az uralkodó Prágában Az uralkodó Prágában
Az uralkodó Prágában volt junius 12-ikétől 18-ikáig. Fényes, nagy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98