Dtum
Login with Facebookk
1915 | Június

Az ünneplő ország

Lobogók lengése, kivilágított ablakok, katonazenekarok vonulása, a néptömeg ujjongása követte az Urnapján érkezett örömhirt, hogy a balsors és nem katonáink hibája miatt két hónappal ezelőtt elesett Przemysl ismét birtokunkban van. A gorlicei diadalt követő hadakozás győzelmes mozzanatainak egyike sem tudta ugy felhangolni a közönség lelkét, mint Przemysl visszavételének hire.

 

Hónapokon át ülte meg a lelkeket a folytonos véres harcok miatt, amelyek határainkat is sujtották, a szorongó érzés. Az a fájdalmas seb, amelyet Przemysl elveszte okozott, amit oly nagy diadalnak tüntetett föl a szövetkezett ellenségek országában, noha nem az ellenség vitézségének következménye volt, egyszerre meggyógyult.

 

A diadalt Przemysl fogságba jutott hőseinek megbosszulásául és elégtételéül fogta fel a közönség. Nem éppen a közvetlen siker, hanem az egész tavaszi hadjárat diadalmas menetének szembeszökő eredménye hozta lázba a százezreket, nemcsak Budapest és Bécs, hanem az egész ország, a monarchia, de Németország lakosai is. Még konok pesszimisták is kénytelenek forditani sötét jóslataikon: szét van tépve immár még jobban az orosz mindenhatóság meséje.

 

Hazánk áll és állani fog rendületlenül, ha mi nem csüggedünk, hanem álljuk, amint állani fogjuk tovább is igazságos harcukat.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98