Dtum
Login with Facebookk
1915 | Június

A második háborús magyar-osztrák mérkőzés

Magyarország győz 2:1 (2:0)

Bécs, Práter pálya, Bíró: Schmieger (WSC)


Szombaton estefelé megeredtek az ég csatornái és már ugy látszott, hogy a mérkőzés tradicionális sártengerben fog lefolyni, de vasárnapra kiderült az ég és az utazás fáradalmait kipihent magyar csapat ragyogóan szép májusi napra ébredt. A bécsi szövetség vezetősége erősen bizakodott, hogy a háborus idő ellenére is nagy közönség fog a mérkőzés iránt érdeklődni, de bizony a látogatottság várakozáson alul maradt.

A mérkőzés kezdete félötre volt kitűzve, de már két órakor a pályát övező korlátok mellett szorongott a türelmetlen közönség. Ez azonban a publikumnak csak az a kis része volt, amely az első sorokban akart magának helyet biztosítani. Később csak ritkult sorokban jöttek az érdeklődők és amikor együtt volt a nézők egész serege, 7-8000-re becsülték a hozzáértők.

Sok sebesült katona is volt a nézők közt. A mérkőzést kedves kis háziünnep előzte meg. Brandstettert a Rapid nagyszerű centerhalfját ünnepelték, aki ezuttal 25-ödször képviselte az osztrák színeket.

(Első félidő.) Magyarországé a helyválasztás joga, a mi azonban inkább hátrányunkra, mint előnyünkre szolgált, mert éppen a második halftime második felében sütött a hanyatló nap a magyarok szemébe, pedig igen alapos munkájuk volt, hogy a bécsiek veszélyes támadásait elhárítsák.

Az első támadást Kertész II. vezeti, a ki azonban önzően a goalvonalon tul lő. A 4-ik percben Tesnohlidek a kapujából kirohanva ment, hasonlóképpen védi Knapp az osztrákok következő támadását. Az ötödik percben már korner árán védekezik Ausztria. Toldi jobbszélső labdáját Lakatos fogja el és kapásból a bal sarokba lövi, a hol goallécet érve, onnan a kapuba gurul (1:0).

Csüdör rugja a labdát, amelyet Schlosser akar elfogni, de nem éri el, így a rástartoló Borbás birtokába kerül, de néhány lépést rohan vele, azután feltartóztathatatlanul a bal sarokba passzírozza. (2:2).

Az első félóra után, mialatt Magyarország döntő fölényben volt, lanyhul az iram, a küzdelem inkább közepes. A labda birtokáért folyik, csak az utolsóelőtti percben kerül Kertész II. rendkívül kedvező goalhelyzetbe, labda azonban a kezére pattan.

(Második félidő.) A játék ugy kezdődik, hogy Swatosch annyira megrugja Lakatost, hogy közel 2 percig a földön fetreng. Rendkivül veszélyes a helyzet a 4-ik percben, a mikor Cimera beadását Swatosch két lépésre a magyar gól előtt fogja, de méterekkel a kapu fölé lő. Kuthan remek lövését Révész menti, utána Hoel veszélyes centerét Knapp rávetéssel menti, miközben két bécsi csatár éppen a goalba akarta továbbítani.

A mérkőzés legkritikusabb perce a 28-ik perc volt, a mikor Heinzl majd Studnicka néhány lépésről, a goalra lő, de Knapp mindkétszer fenomenálisan véd. A 32. p.-ben Ausztria két kornert rug a 35 p.-ben ismét kornert ér el, a melyet Heinzl magas ívben továbbit és abban a pillanatban, a mikor Knapp a labdát elfogja a rárohanó Swatosch labdástól együtt a goalba löki (2:1).

A goal még tüzesebb támadásokra hevíti az osztrák csatársort, amely a 40. és 43. percben ismét kornerrel veszélyeztet. Az utóbbit Knapp fogja, a miközben Studnicka csaknem ismét a kapuba taszította. Két perccel a szabályos befejezés előtt a bíró tévedésből lefujja a mérkőzést, de azután folytatja a játékok, amely ismét Knappnak adott alkalmat két bravuros védésre, mert Kuthan és Heinzl lövései veszedelmeztették a győzelmet.

Még egy utolsó esélye van Ausztriának. Hoel balszélső a jobboldalra centerez, ahonnan Heinzl kapásból továbbítja a labdát, a mely csak centiméterekkel kerülte el a magyar kaput. Schmiger látva, hogy az osztrákok igen közel állnak a kiegyenlítéshez, a hiányzó két perc helyett közel hét percig hagyja folyni a játékot.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az osztrák válogatott Schmieger bíró
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Köszöntő Rózsahegyi Kálmánhoz Köszöntő Rózsahegyi Kálmánhoz
Tisztelt hölgyeim és uraim! Ha már belesodródtam egy ilyen...
Kereskedelmi és ipari konjunktura és nagy pénzbőség Franciaországban Kereskedelmi és ipari konjunktura és nagy pénzbőség...
Másfél évvel ezelőtt, amikor a francia frank kurzusának mélypontja...
A fiumei uszóverseny A fiumei uszóverseny
A Fiumei A.C. Cantridán rendezett nemzetközi uszóversenye szintén a...
Ma lesz a 60 éves Aga kán és a 22 éves Garron kisasszony esküvője...
Aga kán, a híres indiai nábob, akinek egy francia boltoskisasszonnyal...
Elektromos áram a mezőgazdaságban Elektromos áram a mezőgazdaságban
Egy a mult évben olyan eljárást szabadalmaztatott, a melylyel a...
Dr. Hoffmann Edith: Szinyei Majálisa Dr. Hoffmann Edith: Szinyei Majálisa
Jan Huizinga legújabban egy vastag könyvben fejtegeti azt a...
A hadviselő államok eladósodása A hadviselő államok eladósodása
A háboru a keleti fronton véget ért és ezzel a világkonflagráció első...
A fekete város A fekete város
A fekete város - ez a czíme Mikszáth Kálmán új regényének, melynek...
Kenézy dr. orvostanár műtét után páciensében felejtett egy ezüst...
A budapesti Pajor-szanatóriumban súlyos betegen fekszik özv. F. D.-né...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98