Dtum
Login with Facebookk
1915 | Március

A hadi konyha

Hogy véletlenül tévedés ne essék a dologban, nem azokról a gulyás ágyukról nevezett tábori konyhákról van szó, hanem arról az itthonmaradt tábori konyháról, mellyel meg van akadva a gazdasszony, minekutána Rézi néni szakácskönyve bölcsen adja  azt a tanácsot, hogy: végy négy font finom fehér lisztet... ellenben a szegény gazdasszony nem tud venni egy font fehérlisztet sem, lévén hadi regula arra, hogy keverni kell a lisztet árpával, kukoricával és még akkor sem lehet dobálódzani a fontokkal.

A polgári konyhában eddig a hadsereget kizárólag az a derék baka képviselte, aki lopva felkereste Böskét vagy Mancit, most azonban bevonult a hadi állapot a maga egész szigoruságával és félre lehet tenni minden szakácskönyvet és minden régi tapasztalatot, mert, mit ér a zsir-szakértelem, ha a zsir már-már rugdossa a négykoronás árat, mit ér a tejjel való főzés művészete, ha nincs tej, hiába ir elő a bölcs szakácskönyv egy marék mazsolát, ha Itália eltiltotta behozatalát.

Csak olyan segédszemélyzet volt a kamrában a bab s főrend lett belőle a maga koronás áraival és ki merne anekdotát mondani a kozmás lencséről akkor, mikor a lencse drágább lett, mint Rheimsben a pezsgő?

A lucullusi étrendek irói közönséges mese mondók, hiu fantaszták, kiknek olvasása a szemmel való vétkezést állapitja meg, reális téren az az elme nyugszik, aki tanácsot ad arra nézve, hogy a mai piaci árak mellett, a mai anyagi viszonyok között, a mai beszerzési lehetőségek tekintetbe vevésével,

   mit lehet és miként lehet izletesen és olcsón főzni!

Több szem többet lát, több gyomor többet próbál és több jó magyar gazdasszony több jótanácsot tud adni. Mi ezennel tehát

                                               pályázatot

hirdetünk a hadi konyha százezreket érdeklő jóvolta okából,

          izletes és jó, olcsón előállitható tápláló ételek

leirására, melyek mostanában és a polgárság anyagi viszonyainak megfelelő áron előállithatók, tehát kevés zsirral, kevés tejjel, mindenesetre kevert liszt vagy tiszta kukoricaliszt felhasználásával.

A leirások közlését jövő számunkban már megkezdjük.
Magától értetődik, hogy a pezsgős káposzta és társai, melyekre a béke idején, finoman képzett gazdasszonyok a polgárság lányait, fehérselyem-lüszter köténykékben oktatták, a pályázatban részt nem vehetnek.

Nekünk kizárólag olcsón előállitható ételekre és nem étel-fantasztikumokra van szükségünk. Első dijul kitüzünk

                                egy zsák nullás buzalisztet,

második dijul egy zsák kevert tésztalisztet, harmadik dijul egy zsák kevert kenyérlisztet.

A pályázatok április 20-ig a Képes Ujság szerkesztősége cimére küldendők be s a boritékon megjelölendő, hogy – hadikonyha pályázat.

A pályázat felett a budapesti főzőiskolák vezetőségéből összeállitott versenybiróság fog dönteni.

Az egyes ételreceptek közlését már a 2-ik számunkban megkezdjük. Az eredményt május első heteiben fogjuk kihirdetni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98