Dtum
Login with Facebookk
1915 | Március

Jön a gyüjtőkocsi

A szeretetadományokat gyüjtő kocsik járata ügyében vasárnap délelőtt az első katonai biztositó intézet tanácstermében értekezletet tartottak, amelyen Csekonics Endre gróf v. b. t. t., a magyar vöröskereszt egylet királyi biztosa elnökölt. Az értekezleten nagy számban jelent meg a főváros előkelő társadalma és Kirschner Hermann altábornagy Forray András drt bizta meg képviseletével. A katonai parancsnokság részéről Seipka József vezérőrnagy jelent meg Gottschlieg Ágoston lovag huszárfőhadnagy parancsőrtisztjével.

Csekonics Endre gróf meleg szavakkal üdvözölte a megjelenteket, akik vállalkoztak arra, hogy a fontos emberbaráti tervet megvalósitsák. Utána Herczog Lipót Mór báró mint előadó tette meg előterjesztését, amelyben a gyüjtőjáratok tervét fejtette ki. Kiemelte, hogy ezt a tervet a honvédelmi miniszterium hadsegélyező hivatala már régen propagálta és most követelte, hogy az március elején valósuljon meg.

Rendszeresen fogják szervezni a gyüjtőjáratokat, a melyeken altisztek és népfelkelők vesznek részt, akiknek rendelkezésére 24 cserkészfiu fog állani. Minden adományt elfogadnak, legyen az cigaretta, szivar, pénz, ócska fehérnemű, régi ruha, cipő, vagy használhatatlannak látszó hulladék.

A beérkezett adományokat elsősorban a harctéren levőknek juttatják, azután a sebesültek között osztják ki. Az első gyüjtőjárat e hó 10-én lesz a IV. kerületben, de már hétfőtől kezdve működik a Károly-körút 3. szám alatt az iroda.

Az előterjesztést éljenzéssel fogadták és többek hozzászólása után tudomásul is vették.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Hölgyek elhozzák ékszereiket az Auguszta-segélyalap javára és vasékszert kapnak értük, „Aranyat vasért” Az Auguszta gyors-segélyalap alakuló gyűlése a pesti vármegyeházán
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98