Dtum
Login with Facebookk
1915 | November

Két milliárd

Budapest, 1915. november 20. 

A héten befejezték a harmadik hadikölcsön jegyzését és a jegyzés impozáns összeggel: két milliárdos eredménnyel zárult. Kerek összegben bátran két milliárdról beszélhetünk, mint a harmadik hadikölcsön eredményéről. Két ezer millió koronát bocsátottak az ország lakosai az államhatalom rendelkezésére, hogy módjában legyen a háboru következtében előállott szükségleteket kielégiteni és a háboru győzelmes befejezésig tovább folytatni.

Ez az eredmény meglepően nagy, mert nemcsak jelentékenyen, közel egy milliárddal meghaladja az előző hadikölcsönök jegyzési eredményeit, de az osztrák kölcsönnek hatalmas, négy milliárdnyi jegyzésével összehasonlitva is meglepő arányokra vall.

Eddigelé a magyar és osztrák nemzeti jövedelmet és nemzeti vagyont, mint egymástól távol álló mennyiségeket hasonlitották össze, mert a gazdag osztrák ipar és kereskedelemmel, valamint a nagy tőkével szemben Magyarország hasonló gazdasági erőket nem volt képes szembeállitani. A harmadik államkölcsön ebben az irányban is meglepetéssel szolgált, amennyiben a két milliárdos magyar jegyzési eredmény éppen a fele a harmadik osztrák kölcsönre jegyzett négy milliárdnak. 

Természetes, hogy ez az arány még távolról sem jelenti azt, hogy a magyar nemzeti jövedelemben és vagyonban gyarapodás álott volna be, de mindenesetre figyelemreméltó jelenség, amely egész gazdasági, de főleg hiteléletünkben egy uj korszak bekövetkezését jelentheti. 

A két milliárdos kölcsöneredmény mindenekelőtt bizonyságot tesz arról a határozottságról és kitartásról, amellyel összes társadalmi osztályaink mai helyzetüket a világháboruban mérlegelik és az ország minél fényesebb jövőjét biztositani óhajtják. A fényes harctéri diadalokhoz nemcsak méltóan sorakozik ez a pénzügyi diadal, de a kultura szempontjából felettük áll, mert nem jár véres áldozatokkal, sőt ellenkezőleg a kulturális és erkölcsi tényezőket juttatja első sorban érvényre.

Mert ha az okokat keressük, amely ehhez a nem várt nagyszerü eredményhez elvezettek és ha arra a nagyon érdekes kérdésre óhajtanánk felvilágositást nyerni, hogy a számos ok közül melyik volt a legerősebb hatással a kölcsön eredményére, azt kellene mondanunk, hogy főleg erkölcsi erők, hazafias érzések voltak ezek, melyek a harmadik hadikölcsönnek tulnyomó részben a belföldön való elhelyezését lehetővé tették. 

Magyarország egész lakosságának, különböző társadalmi osztályainak összetartása, kötelességtudása, odaadó buzgalma a közös cél érdekében, mai helyzetünknek tökéletes átértése és jövőnknek biztositása, szóval intellektuális és morális erők voltak első sorban azok, amelyek milliókat milliókra halmoztak abból a célból, hogy a háboru sikerének gazdasági és pénzügyi feltételei is teljesen biztositva lehessenek. Ez a körülmény magyarázhatja meg egyedül a fenomenális eredményt, amelyet a mostani harmadik kölcsönkibocsátással elértünk. 

Enélkül nem érvényesülhettek volna a többi tényezők, vagy sokkal gyengébb mértékben. Az erkölcsi erők adták a mostani kibocsátásnak, illetőleg a kölcsönjegyzésnek a hatalmas lendületet, ezt a minden akadályt leküzdő vonást, amely honvédeink rohamában éppen ugy érvényesül, mint a tehetősebb és szegényebb társadalmi osztályoknak egyforma határozottságában, amelylyel tőkéiket a hadikölcsön cimleteiben elhelyezték.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Miről tárgyal Schacht Budapesten? Miről tárgyal Schacht Budapesten?
Dr. Hajlmar Schacht, a német birodalmi bank elnöke és Németország...
Meskó Zoltán és Heinrich Antal afférje Becker Baby miatt Meskó Zoltán és Heinrich Antal afférje Becker Baby miatt
A nemzetgyülés egyik legutóbbi ülésén Viczián István beszéde közben...
A maczedóniai banda-világ
Maczedóniában a tavasz óta egyre növekedik a bolgár, szerb és görög...
Edgar Poe Allan -  A holló Edgar Poe Allan - A holló
Szellemórán elmerengve, elmerülve gyászkeservbe, Búsan ültem, mint...
Hannover György hegedűművész általános vérmérgezéssel életveszélyesen megbetegedett Hannover György hegedűművész általános vérmérgezéssel életveszélyesen...
Vasárnap nagy részvétet keltő hír döbbentette meg Budapest zenei...
Egy megszökött beduin regénye Egy megszökött beduin regénye
Érdekes szerelmi regény rejtőzik ama három távirat mögött, melyben a...
A pénzügyminiszter jelentése az államháztartás helyzetéről A pénzügyminiszter jelentése az államháztartás helyzetéről
A költségvetési év utolsó hónapjának, júniusnak adatai szerint az...
Infelix Austria! Infelix Austria!
Az osztrák transzfermoratórium még meg sem jelent s máris bomlasztó...
Orosz izgatás a rutének közt Orosz izgatás a rutének közt
A máramarosmegyei ruténeket a vallási izgatás után most már...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98