Dtum
Login with Facebookk
1915 | November

Balesetek a footballjátéknál

A footballjáték ugy szerepel a köztudatban, mint egy nem teljesen veszélytelen sport és bizony tagadhatatlan, hogy ennél a játéknál néha sulyosabb sérülések is fordulnak elő.
Bár a sport minden fajtájánál fenyegetik az embert veszélyek, mégis kérdés, hogy a labdarugásban előforduló szerencsétlenségek gyakoribbak és komolyabb természetűek-e, mint a sport többi fajtánál.

Értékes vállalkozás a Német Labdarugók Szövetségének az a kísérlete, hogy ezt a kérdést pontos statisztikai adatok segélyével igyekszik megoldani. A beérkező adatok igen érdekesnek mutatkoznak. A statisztika megbízhatóságáról a "kényszerjelentő-lapok rendszere", amelyeknek alá van vetve a szövetségbe tartozó összes egyesület a melynek módozatai a következők:

"Minden előforduló balesetet a játékbíró azonnal bejelenteni tartozik; tréning alkalmával történő balesetnél a sérült játékos egyesülete értesíti közvetlenül a kerületi vagy más alárendelt szövetségi vezetőséget. Ez a bírónak van az egyletnek kérdőívet küld, amely két példányban kitöltve azonnal visszaküldendő.

A Szövetség vezetősége átvizsgálja a játékbíró jelentését és beszerzi a még szükséges adatokat. A baleset megtörténte után 2 héten belül a pontosan kiállított kérdőív a Német Labdarugók Szövetségének dortmundi irodájába kerül. Azok a játékbírók és egyesületek, kik a baleset előírt jelentését elmulasztják, szigoru büntetésben részesülnek. Ezért ajánlatos a könnyebb balesetek bejelentése is."

Az eddig beérkezett adatok azt mutatják, hogy két év előtt 70.343 mérkőzésen 326 baleset fordult elő, ezek közül egyik sem volt halálos s nem okozott tartósabb munkaképtelenséget, hanem a legtöbb könnyebb természetű sérülés volt. Így hát 1000 mérkőzésre 4.63 baleset, 1000 csapatra 2.31 és 1000 résztvevő játékosra 0.21 baleset esik.

Ezek után mindenesetre egy kissé tulzás a labdarugás veszélyes voltáról és az oly gyakran hangsulyozott "vadságról" beszélni. Ezen állítás igazságtalan voltának még világosabb bizonyítékát szolgálja e statisztika, midőn közli, hogy 326 baleset közül a mindenesetre izgalmas és elkeseredett liga- és elsőosztályu mérkőzéseken csak 22 eset fordult elő; ez is egy bizonyítéka a balesetek csökkentésének: akkor, ha a játékosok önuralma növekszik és ha játéktechnika legmagasabb fokát érik el.

Ami most már a sérülések minőségét illeti, 326 eset közül: 2 tréning alkalmával, 84 barátságos mérkőzésen és 220 szövetségi mérkőzésen fordult elő, mindezek közül 229 játék közben, 27 pedig esés következtében. A sérülések közt 142 láb-, kar- és kulcscsonttörés volt, 40 kar-, térd- és lábhorzsolás, 38 láb-, térd és karficam; továbbá 106 egyéb sérülés, ezek közül 2 agyrázkódás és 7 más belső sérülés fordult elő.

Hozzáteendő még, hogy e statisztika egész jelentéktelen baleseteket is tartalmaz, amelyek a sérültet a játék folytatásában többnyire meg sem akadályozták.
E statisztika célja egyrészt, hogy a footballjáték veszélyes voltáról való téves nézeteket eloszlassa; másrészt példát mutat arra, hogy mik azok a sürgős követelmények, melyek szükségesek az egyetemes sport fellendítésére.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98