Dtum
Login with Facebookk
1915 | Október

Gazdasági jelentés a háboruról

Budapest. 1915. október 23. 

A hivatalos harctéri bulletinek mellett ez alkalommal egy uj jelentés fekszik előttünk, amely a háboru érdekében kifejtett gazdasági tevékenyéről számol be.

A háboru nemcsak a fronton dult, hanem a szó legigazibb értelmében a harcvonalon belül is és az utóbbi semmivel sem volt alárendeltebb, mint a másik. Hiszen ellenfeleinknek nyilt és bevallott célja volt országunknak a szövetségesekkel egyetemben való kiéheztetése, az a számitó törekvés, hogy amig dicső hadseregünk diadalt diadalra halmoz a tüzvonalban, belülről az országból az éhező otthonmaradottak jajszava és sirása hangozzék feléjük.

Hányszor volt alkalmunk olvasni tábori levelekben, hogy a téli fagyból hazairó katona nem panaszkodik sorsa miatt, az otthoniak csöppet se aggódjanak miatta; ellenben félő hangon érdeklődik az otthonhagyott családtagok sora iránt. Van-e ennivalójuk, jut-e a gyerekeknek legalább kenyér.

Mert ugy hirlik a foglyok szájából, akik a saját lapjaikból olvasták, hogy az ellenség számitása ebben a tekintetben sikerült és otthon az éhség kinjait szenvedik az apák, anyák, a feleség, meg a gyermekek. Képzelhető fájóbb, nyugtalanitóbb valami, mint a lövészároknak ez a viziója?

Az ellenfelek hiresztelése nem volt igaz és ez a törekvésük éppen ugy dugába dőlt, mint ahogyan nagy garral hirdetett véres reményeik a harc mezején meghiusultak. De mi, akik itthon maradtunk, tudjuk legjobban, hogy ahhoz, hogy ezt a számitást meghiusithassuk, tervszerü, erős és vállvetett munkálkodásra volt szükség, mert gondoskodni kellett a hadi szükségletek ellátásáról és mindezek mellett gondunknak arra is kellett irányulnia, hogy a gazdasági termelés és gazdasági munka ide bent az országban zavartalanul legyen folytatható. 

Ha az ország gazdasági szívverése a háboru következtében elállt volna, éppen olyan katasztrófális következményeket vont volna maga után, mint egy döntő ütközet elveszitése. És ennélfogva azok, akik részt vettek ebben a belső gazdasági munkában, magának a háborunak sikere érdekében csak olyan hasznos tevékenységet fejtettek ki, mint a harcvonalban álló katonák és vezéreik.

Érthető érdeklődéssel vettük kezünkbe a könyvet, amelyben a budapesti kereskedelmi és iparkamara beszámol a gazdasági élet terén kifejtett tevékenységéről a világháboru első évében. A budapesti kamara, mint ezt jól tudjuk, erősen kivette a maga részét ebből a gazdasági küzdelemből. Müködésével irányitója volt az összes vidéki kamaráknak és Lánczy Leónak, a kamara nagytekintélyü elnökének vezetése alatt az összes gazdasági érdekképviseleteket sikerült a háboru tartamára maga köré csoportositania és ennek az együtt müködésnek, mint arról a jelentés tanuskodik, igen előnyös hatása volt az egész gazdasági közigazgatásra a háboru első évében.

Már pedig a háboru első évében a közigazgatásra nehezedett az összes eddigelé nem ismert és a kellő tapasztalatok hiányában azonnal megfelelő gondozásban nem részesithető közgazdasági feladatok megoldása, intézése és irányitása. A háboru második évében uj szervek, a haditermény-társaság és a különböző központok léptek a közigazgatás szervei elé, amelyeknek már az első év tapasztalatai segitségére voltak.

Az első évnek ezt a fárasztó, sokszor eredménytelen, de gyakran szép eredményekre vezetett munkásságát találjuk összefoglalva a budapesti kamara jelentésében, nem a kamarai évkönyvek szokott üzleti jelentései módjára, hanem egyedül a kamara és az általa közös munkára szólitott gazdasági szervek működéséről szóló jelentés formájában.

Természetesen az összes kérdéseket csak azokban az alakjukban ismertethetjük meg a jelenlétből, amint azok a kamara elé kerültek és a kamara velök szemben első sorban, mint a gondjaira bizott ipari és kereskedelmi érdekek képviselője foglal állást.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Pozsonyi Kereskedelmi és Iparkamara Szegedi Kereskedelmi és Iparkamara
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Ki fizet nagyobb adót?
A magyar politikai és gazdasági életnek régi kivánsága volt, hogy...
Gyógyít az ibolyasugár Gyógyít az ibolyasugár
Az ibolyasugár, amely rendkívüli gyors áramlása miatt az ember nem...
A II. osztályú csapatok jövendő szerepléséről A II. osztályú csapatok jövendő szerepléséről
II. csapatok mérkőzéseinek megtartását határozta el a Szövetség...
A téli gyümölcs elraktározása A téli gyümölcs elraktározása
Csak az ép, egészséges, kellően beérett gyümölcsöt sikerül eltartani...
Vízipóló mérkőzés: MAFC – III. ker. TVE. 3:2 (2:0) Vízipóló mérkőzés: MAFC – III. ker. TVE. 3:2 (2:0)
A Magyar Úszó Szövetség szeptember 20-ra tervezett meghívási...
Lovass Gyula halálára
Párisból küldte haza első írásait: Eötvös-kollégista volt ekkor,...
Magyarország – Csehszlovákia 2:2 (1:2) Magyarország – Csehszlovákia 2:2 (1:2)
Két fronton harcolt vasárnap a magyar futballsport. Az egyik...
BTC. – I Vienna FC. 2:2. BTC. – I Vienna FC. 2:2.
Ötezer főnyi közönség előtt a MLSz. képviselőinek jelenlétében folyt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98