Dtum
Login with Facebookk
1916 | Augusztus

Románia válsága

Két éve már, hogy Románia „mérlegeli” a hadihelyzetet, mintha lesné, hogy mikor és kinek oldalán avatkozzék bele a világháboruba. A hivatalos Románia mindeddig igyekezett megóvni a semlegesség látszatát, noha az oroszbarát körök már mindjárt a háboru kitörésekor heves izgatást kezdtek a központi hatalmak ellen.

 

A russzofil uszitók vezére Take Joneseu volt, akit szenvedélye – vagy talán az orosz rubel – legutóbb már anynyira elragadtatott, hogy még a dinasztiát is megtámadta pártja lapjában és a nyilvános népgyüléseken. Vele szemben Carp Péter, a modern Romániának ez a legkiválóbb politikusa és diplomatája, a szintén nagy tekintélyü Marghiloman Sándorral együtt, mindig a legerélyesebben szembeszállt azzal a veszedelmes áramlattal, mely Romániát háboruba akarta keverni a központi hatalmakkal.

 

Maga Ferdinánd király és Bratianu, a román hallgatásba burkolóznak, bár ugy látszik, hogy az entente-hatalmak óriási nyomása és erőszakossága következtében hajlandók szakítani Károly király politikájával. Ezekben a válságos napokban éppen kapóra jött tehát gróf Károly Mihálynak komoly intőszózata: ….Tudja meg az egész világ – igy hangzott ez a figyelmeztetés, melyet utóbb gróf Tisza István is helyeselt és magáévá tett – és tudja meg Románia, hogy ameddig egy magyar ember él, ameddig egy magyar emberben csak egy csepp vér van, addig küzdeni fog Erdély megvédéséért.

 

Tudja meg Románia, hogy ha megtámad minket, akkor az Erdélyi havasokon nem embereket fog találni, hanem tigriseket, mert mi ugy fogjuk megvédeni Erdélyt, mint a tigrisek, akiktől el akarják ragadni legdrágább kincsét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Bratianu Ferdinánd király, az apa Majorescu, volt román miniszterelnök, a konzervatív párt magyarellenes vezetője Takc Jonescu, az oroszbarát izgatók vezére Carp Péter, román politikus, a központi hatalmak híve
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98