Dtum
Login with Facebookk
1916 | Augusztus

A járvány utja

A régi háboruk történetéből iró tudósok megjósolták, hogy ez a háboru, ha ki is tör, nem tarthat soká, s hogy nyomban a háborus mozzanatok megkezdése után a járványok egész tömege fogja a katonákat és a polgári elemet pusztitani. Eddig még minden háboruban igy volt, miért ne legyen ennél is igy? Ez a világháboru azonban még minden egyes esetben megcáfolta a róla szóló jóslásokat.

Beszéljünk most a front mögötti harcok egyikéről, a járványokról. A régi háboruk alatt a járványok gyalog sétáltak vissza az országba. A katona a harcmezőn megbetegedett, vagy megsebesült. Vagy szekéren, vagy gyalog megindult vissza a hazájába, s ha volt testében már akkor epidémia, azt hazahozta föltartóztathatatlanul. Nem volt elég orvos, nem volt elég gyógyszer, nem volt egészségügyi berendezés arra, hogy a fetőzött katona, mielőtt a békés polgári lakosság közé megy, megszabaduljon a fertőző anyagoktól.

Ma, az autó, a repülőgép és a vasut századában a járvány ugyszólván a szél sebességével száguld, sőt annál is gyorsabb, s órák alatt tud elérni odáig, ameddig a régi háborus járványok talán hónapok alatt sem jutottak el. Ennek a gyorsjárásu vésznek a megfogása, lekötése, kiirtása olyan küzdelem, amely fölér a frontharcok nehézségével s akik ezt a harcot is megnyerik, hatványozott győzelmet arattak.

A fegyver, amellyel a rém ellen küzdünk, a technika. Ime a képen is láthatjuk a példát. Itt van egy hatalmas vaskazán. Az alján vasuti sinek vannak lefektetve, s látható, hogy arra szolgál, hogy magába fogadja a vasuti kocsit. Tényleg ugy is történik. A vasuti kocsikat, mielőtt a frontról a békés ország határain túl menne, vagy pedig a végállomáson, mielőtt békés, egészséges emberek hozzányulhatnának beletolják ebbe a nagy tokba, a nyilását elzárják légmentesen s azután fertőtlenitik. Ez az az eljárás, amely csalhatatlanul megóv a veszélytől.

 

A kazánból ugyanis nagy erővel kiszivattyuzták a levegőt azután még nagyobb erővel fertőtlenitőgőzt bocsájtanak bele. Ez a gőz gyilkos méreg a bacillusokra, s a kocsi legparányibb zugát is teljesen betölti. Ott megöli az ártalmas bakteriumokat, s igy megtisztulva futhat be az országba. Van más mód is, amely hasonlóan jó, s bizonyos, hogy nem mindenütt alkalmazták ezt a módot, de hogy a másféle móddal is jó sikert arattak, annak jobb és szebb bizonyitékát nem adhatjuk, minthogy a hivatalos jelentések olvasására utaljuk az olvasót, ha a maga tapasztalatait nem tartja elegendőnek, ezek szerint az országban megszünt a járvány.

Volt, megpróbálkozott, de erős ellenfélre akadt, elesett. És lehetne a nagy világháboru járványainak a rövid története. Erős ellenfél a hadseregünk egészségügyi berendezése, amely akár orvosi segitség nélkül is hat. Ilyennek is kell lenni az ideális egészségügyi berendezésnek, mert soha sem lesz annyi orvos, amennyi a folyton nagyobbodó, egymással szembekerülő hadseregek minden egészségügyi berendezéshez szükséges. Itt van a technika, ez még orvost is pótol.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98