Dtum
Login with Facebookk
1916 | Augusztus

A járvány utja

A régi háboruk történetéből iró tudósok megjósolták, hogy ez a háboru, ha ki is tör, nem tarthat soká, s hogy nyomban a háborus mozzanatok megkezdése után a járványok egész tömege fogja a katonákat és a polgári elemet pusztitani. Eddig még minden háboruban igy volt, miért ne legyen ennél is igy? Ez a világháboru azonban még minden egyes esetben megcáfolta a róla szóló jóslásokat.

Beszéljünk most a front mögötti harcok egyikéről, a járványokról. A régi háboruk alatt a járványok gyalog sétáltak vissza az országba. A katona a harcmezőn megbetegedett, vagy megsebesült. Vagy szekéren, vagy gyalog megindult vissza a hazájába, s ha volt testében már akkor epidémia, azt hazahozta föltartóztathatatlanul. Nem volt elég orvos, nem volt elég gyógyszer, nem volt egészségügyi berendezés arra, hogy a fetőzött katona, mielőtt a békés polgári lakosság közé megy, megszabaduljon a fertőző anyagoktól.

Ma, az autó, a repülőgép és a vasut századában a járvány ugyszólván a szél sebességével száguld, sőt annál is gyorsabb, s órák alatt tud elérni odáig, ameddig a régi háborus járványok talán hónapok alatt sem jutottak el. Ennek a gyorsjárásu vésznek a megfogása, lekötése, kiirtása olyan küzdelem, amely fölér a frontharcok nehézségével s akik ezt a harcot is megnyerik, hatványozott győzelmet arattak.

A fegyver, amellyel a rém ellen küzdünk, a technika. Ime a képen is láthatjuk a példát. Itt van egy hatalmas vaskazán. Az alján vasuti sinek vannak lefektetve, s látható, hogy arra szolgál, hogy magába fogadja a vasuti kocsit. Tényleg ugy is történik. A vasuti kocsikat, mielőtt a frontról a békés ország határain túl menne, vagy pedig a végállomáson, mielőtt békés, egészséges emberek hozzányulhatnának beletolják ebbe a nagy tokba, a nyilását elzárják légmentesen s azután fertőtlenitik. Ez az az eljárás, amely csalhatatlanul megóv a veszélytől.

 

A kazánból ugyanis nagy erővel kiszivattyuzták a levegőt azután még nagyobb erővel fertőtlenitőgőzt bocsájtanak bele. Ez a gőz gyilkos méreg a bacillusokra, s a kocsi legparányibb zugát is teljesen betölti. Ott megöli az ártalmas bakteriumokat, s igy megtisztulva futhat be az országba. Van más mód is, amely hasonlóan jó, s bizonyos, hogy nem mindenütt alkalmazták ezt a módot, de hogy a másféle móddal is jó sikert arattak, annak jobb és szebb bizonyitékát nem adhatjuk, minthogy a hivatalos jelentések olvasására utaljuk az olvasót, ha a maga tapasztalatait nem tartja elegendőnek, ezek szerint az országban megszünt a járvány.

Volt, megpróbálkozott, de erős ellenfélre akadt, elesett. És lehetne a nagy világháboru járványainak a rövid története. Erős ellenfél a hadseregünk egészségügyi berendezése, amely akár orvosi segitség nélkül is hat. Ilyennek is kell lenni az ideális egészségügyi berendezésnek, mert soha sem lesz annyi orvos, amennyi a folyton nagyobbodó, egymással szembekerülő hadseregek minden egészségügyi berendezéshez szükséges. Itt van a technika, ez még orvost is pótol.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Sikereink Albániában Sikereink Albániában
Albánia területe körülbelül 20.000 km2, tehát mintegy kétszer akkora,...
Edisont megdorgálták legelső találmányáért Edisont megdorgálták legelső találmányáért
Edison 16 éves korában megmentette egy kislánynak az életét, akit...
A pánszláv papok ellen A pánszláv papok ellen
Párvy Sándor megyés püspök a herczegprimás szigorú utasítására Hlinka...
Miből öltözködjünk? Miből öltözködjünk?
Az általános drágulási folyamat kiterjedt a textil-frontra is. A női...
Közeledik a keleti marhavész Közeledik a keleti marhavész
A magyar gazdának sok megpróbáltatásban van része. Alig multak el az...
A Halál neve : Pestis A Halál neve : Pestis
Bécs, Oporto, Marseille, Konstantinápoly és néhány angol város...
Revü lett a Szulamitból Revü lett a Szulamitból
Huszonhat esztendővel ezelőtt mutatták be Óbudán, eredete...
Kis gazda rovat Kis gazda rovat
Az idei takarmányszűke miat sokkal többen besavanyították a...
Pasicsot elverték a szerb asszonyok Pasicsot elverték a szerb asszonyok
Egy Szerajevóba szállított szerb hadifogoly beszéli, hogy mintegy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98