Dtum
Login with Facebookk
1916 | Február

Szubvenció vagy apanázs?

A tengerhajózási vállalatok, elsősorban az Adria, a háboru egész tartama alatt minden hó elsején felvette a törvényileg megállapitott szubvenciók tulnyomó részét. A szubvenciók folyósitása nyilván csak azért történhet meg, mert a törvény megszerkesztésekor nem számoltak azzal az eshetőséggel, hogy egy világháboru teljesen megbénithatja a tengeri forgalmat, s igy – sajnos – a törvény betüje most is köti a kormányt. 

Az Adria évente közel harmadfél milliót vesz fel a háboru alatt is, nem mintha akár egy járatot fenn tudna tartani, vagy akár egy hajót tudna épiteni, hanem azért, hogy tartalékait szaporithassa és gond nélkül evezzen át a háboru vizein. A kormány rendkivüli jövedelem forrásokat keres, hogy a rendkivüli kiadásokat fedezhesse s ugyanakkor kénytelen folyósitani olyan milliókat, amelyek végeredményben gazdag tőkepénzesek zsebébe vándorolnak. 

Kétségtelen, hogy maga az Adria is érzi ennek a helyzetnek abszurd visszás voltát és szeretne módot találni arra, hogy az ódiumtól szabaduljon, amely a közvélemény elitélő szavában reá nehezedik.

Ennek egyszerü a módja: tessék a kormány rendelkezésére bocsátani a szubvenciót! Biztosak vagyunk benne, hogy a kormány meg fogja találni a módját annak, hogy ezeket a milliókat közérdekü célokra forditsa és hogy nem lesz nehéz jobb helyre juttatni ezeket a fölös apanázsokat, mint az Adria részvényeseinek trezorjába.

Elégedjen meg az Adria azzal a fényes konjunkturával, ami a háboru után vár reá s addig ne éljen vissza azzal, hogy a törvényhozók éppoly kevéssé számoltak egy világháboru lehetőségével, mint a – katonák.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az Adria Rt. Petőfi gőzöse egy metszeten Az Adria tengerhajózási rt. hirdetése
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98