Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1916 | Február

Az állatok beszéde

Az állatok beszélni is tudnak, persze a maguk módja szerint, csakhogy mi nem értjük a beszédüket. Már a XVIII. században Dupont de Nemours azt állitotta a macskáról, hogy beszéde gazdagabb a kutyáénál, mert azonkivül, hogy ennek minden magánhangzója megvan a nyelvében, a macska még az m, n, g, h, v és f mássalhangzókat is használja.

 

Az emberi beszéld utánzására pedig nemcsak egyedül a papagályok alkalmasak. Ascanius biboros papagálya hiba nélkül elhadarta a hitvallás tizenkét tantételét, akárcsak valami jó papnövendék, de egy berlini hölgynek, Gräberné asszonynak, olyan kanár madara volt, mely szavahihető tudósok állitása szerint tisztán és érthetően tudta tagolni urnője után ezeket a szavakat: „Mit énekelsz kis madárkám?

 

Rajta, énekelj, dalolj, kis madár!” Egy német vargának a seregélye nagyon haragudhatott Bismarckra és a nőkre, mert kifogyhatatlan volt a cifrábbnál-cifrább káromkodásban, melyeket a fejükre szórt. Leibnitz, a hires bölcsész kutyája harminc szót tudott kiejteni tisztán, érthetően tagolva; csak az m, n és h mássalhangzók kiejtése esett kissé nehezére. Habeneck, aki a párisi opera igazgatója is volt, büszke volt a kutyájára, mely a la hang oktávját csalhatatlan biztonsággal intonálta s Mozartból a legnagyobb könnyedséggel dalolt egy passzust.

 

Érdekes Tissot, a hires francia iró kutyájának az esete. Ez a kutya Heidelbergből származott Franciaországba és örökös hadilábon élt a szakácsnővel, mert ez mindenáron arra akarta kényszeriteni a kutyát, hogy a francia parancsszóra engedelmeskedjék, míg a kutya csakis a német szóra hajlott. Sokáig dult köztük a harc változó szerencsével, míg végre is a kutya került ki győztesnek a háboruból, mert a szakácsnő a kutya kedvéért megtanult németül.

Valami Howard nevü, hatesztendős fiu, valósággal bámulatba ejtette az amerikaiakat azzal a képességével, hogy az állatok beszédét tökéletesen megértette. Egy este atyja, a napi munkában kifáradva, leheverészett a puha fübe, amikor a kis Howard lihegve fut felé.
- Papa, - mond a gyermek – éppen most panaszkodott nékem az öszvérünk, hogy munka közben ma megsértette a térdét.
- Ne hidd azt, fiam, - vigasztalja fiát az apa – hazudik az az öszvér; egyszerüen lusta és nem akar holnap dologra menni.
- Pedig azt mondta, - erősködik a fiu – hogy holnap aligha tud majd munkába állni, mert a lába annyira fáj, mihelyt a földre lép, hogy képtelen járni.

De az apa hajthatatlan maradt és másnap munkába hajtá az állatot. De mindjárt az első fordulók után, az öszvér lába dél felé annyira megdagadt, hogy a gazda kénytelen volt az öszvért visszavezetni az istállóba és néhány hétig pihentetni. A gazda el sem tudta gondolni a baj okát, mert hiszen reggel, a hámba fogás előtt alaposan megvizsgálta az állat lábát, de azon sem sérülést, sem daganatot nem észlelt. A kis Howard már öt éves korában birtokában volt eme képességének. A földmivesnép csak hozzá folyamodott, valahányszor beteg volt a jószág. A kis fiu leült a beteg állat mellé, kezét annak homlokára tette és megmondta, mi a baja az állatnak. Az orvosok sem tudták megfejteni e rejtélyt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A regölés régi emlékei A regölés régi emlékei
A Nyelvtudományi Társaság utóbbi ülésén Vikár Béla, népköltészetünk...
A békés megoldás kudarca súlyos világbonyodalmakra vezethet A békés megoldás kudarca súlyos világbonyodalmakra vezethet
Az amerikai kormány terjedelmes jegyzékben válaszolt a...
Párizs szerint nincs ok nyugtalanságra a jugoszláv-magyar konfliktus miatt Párizs szerint nincs ok nyugtalanságra a jugoszláv-magyar konfliktus...
Túlzás nélkül megállapítható, hogy a francia kormánykörökre és a...
Istenlátó Erzsók Istenlátó Erzsók
A multat már megelégelte az ember, a jelen egyebet nem ad mint gondot...
Az adó
Az adókivetés nem épen egyszerű, de annál fontosabb munkája most van...
Stresemann kancellár békülékeny beszéde Stresemann kancellár békülékeny beszéde
Stresemann kancellár ma Stuttgartban nagy beszédet tartott. A német...
Szablár új országos rekordja Szablár új országos rekordja
Vasárnap délelőtt pompás napsütésben, a népligeti nagy körben folyt...
Eötvös Zoltán rekordot futott az Európabajnokságon Eötvös Zoltán rekordot futott az Európabajnokságon
Európa 1929. évi gyorskorcsolyázó bajnokságának vasárnapi 1500 és...
Béke, béke, béke! Béke, béke, béke!
Ádvent békességes hete előtt az engesztelődés szelid kérése hangzik...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98