Dtum
Login with Facebookk
1916 | Január

Törökország háboruja

Amikor a világháboru kitört s nyilvánvaló lett, hogy annak felidézésében Oroszországot illeti meg a „főérdem”, mindenki bizonyos volt abba is, hogy Törökország előbb-utóbb belesodródik a háboruba. Amikor ez csakugyan bekövetkezett s Törökország mellettünk szállott hadba ez senkit sem lepett meg.

 

Oroszország minden alkalmat – igy ezt a háborut is – megragadott, hogy régi vágyát, Konstantinápoly elfoglalását elérje. Ezuttal azonban nem ő maga kezdett ebbe a vállalkozásba – neki elég baja volt északon is – hanem szövetségeseit ugratta bele a dardanellai kalandba. Angliának és Franciaországnak nem érdeke, hogy Konstantinápoly orosz kézre kerüljön, de most már nem tehettek egyebet, igyekezniök kellett kikaparni a gesztenyét – az orosz számára. Azonban – mint tudjuk – világraszóló kudarc érte őket, de nem lehetetlen, hogy ez a kudarc nekik maguknak sem volt végzetes baj.

 

Vajjon mit csináltak volna, ha sikerül vállalkozásuk a Dardanelláknál? Bizonyára nem nyugodtak volna bele, hogy – amitől mindig féltek – az orosz fészkelje be ott magát, viszont amaz sem hagyta volna régi „jussát”. A nehéz kérdés elintézésétől azonban megkimélte őket Törökország, amelyik dicsőségesen állta és védtek ki az ostromokat. Törökország egy darabig elszigetelten állott, de amióta Bulgária is szövetségesünk lett, azóta megvan a közvetlen érintkezése a központi hatalmakkal.

 

És azóta még erősebb lett Törökország és még kevesebb reménye lehet az ántántnak arra, hogy vele szemben eredményt érjen el. Hamburgtól Konstantinápolyig szabad lett az út s az ántánt nagyon jól tudja, hogy ez mit jelent. Nemcsak német tengeralattjárók jutottak el ezután a Dardanellákhoz, hanem szárazföldön is meg volt az összeköttetés a központi hatalmakkal.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A miniszterek a szultánra várnak a képviselőház előtt V. Mohamed szultán A Dardanellák
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98