Dtum
Login with Facebookk
1916 | Július

A telephon a harcztéren

A háború legfontosabb segédeszköze kétségkivül a vasút, melyhez mint méltó versenytárs a táviró, illetve a távbeszélő sorakozik. Utóbbi két rokontalálmány közül is a telephont illeti meg az elsőbbség, mert mig a táviró jelképes beszédünket csak harmadik személy közvetitésével bonyolitja le, addig a telephon az élőszót két egyén közt simábban közvetíti.

A mióta az orosz-japán háborúban Oyama japán főparancsnok a jantai főhadiszállásba kapcsolt sűrű telephonhálózatán irányította a híres mukdeni csatát, azóta a telephon útján való gyors és biztos hirszállításra a háborúban is kiváló súlyt helyeznek.

Minden modern hadseregnél külön gyalog- és lovastávíró-járőrök, távíróosztagok, valamint hadtest-távbeszélőosztagok működnek, melyek ellenséges területen is, a hol az állandó távíró- és távbeszélővonalakat szétrombolják, arra törekszenek, hogy a hazai távirda-, illetve távbeszélőhálózattal való összeköttetés még menetközben se szakadjon meg. A távbeszélőosztagok mikrophonszekrénykékkel vannak felszerelve és a vezetékeket szinte maguk után húzva, követik a z előnyomuló csapatokat.

 

Egy önmegszakitószerkezet rövid vagy hosszabb ideig való megnyomásával változó időtartamú búgó hangok hallhatók a telephonban. Ezeket a hallható Morse-jeleket, melyek mindkét állomáson egyidőben hangzanak, a felvevőállomáson hallgatás útján leírják.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98