Dtum
Login with Facebookk
1916 | November

Tengeri-olajat rendelettel

A kormány október 31-iki kelettel 3652/1916. M. E. szám alatt rendeletet bocsátott ki, amelyben a hengerszékekkel berendezett malmokat és a tengerit feldolgozó vagy állatok etetésére felhasználó ipari és más vállalatokat arra kötelezi, hogy az Országos központi hitelszövetkezetnek felhivására a tengerit csak ugy őrölhetik, darálhatják meg, vagy dolgozhatják föl máskép, hogy abból a tengericsirát kivonják.

A rendelet szerint egy mm. tengeriből 12 kg. csirát szabad kivonni oly célból, hogy 100 kg. csirából legalább 15 kg. olajat nyerjenek. Az O. K. H. csak olyan malmokat kötelezhet csirátlanitásra, amelynek berendezésén az erre szükséges üzemi átalakitásokat meg lehet csinálni. Hogy lehetőleg az ország egész tengerikészletét csirátlanithassák, minden tulajdonos tartozik a nov. 1-én birtokában volt tengeri mennyiségét nov. 8-ig az O. K. H.-nak irásban bejelenteni. 

A rendelet szoros zár alá veszi az ország egész tengericsira-készletét. A csirát a tulajdonosnak sem feldolgoznia nem szabad, sem pedig másnak, mint az O. K. H.-nak el nem adhatja. Az O. K. H. pedig köteles a csirát 62 fillér, illetőleg malmoktól 102 fillér minimális áron átvenni és azt tengeriolaj gyártásra felhasználni, illetőleg felhasználtatni.

Amennyiben a tengericsira 15%-nál több olajat tartalmazna, minden teljes % olajtöbblet után kg-kint egy fillérrel magasabb ár illeti meg a tulajdonost, ha pedig a csira olajtartalma 15%-nál kisebb volna, ugy a kevesblet minden teljes %-a után két fillérrel alacsonyabb árat fizethet az O. K. H. A malomvállalat a hozzá őröltetés vagy darálás végett behozott tengerit dijtalanul tartozik földolgozni, sőt a csirátlanitásért minden métermázsa után 3 K megtéritést köteles fizetni. 

A rendelet intézkedéseinek ellenőrzése végett tengericsutkát vasuton, hajón vagy gépkocsin csak szállitási igazolvány mellett szabad továbbitani. 

A rendelet részletesen intézkedik abban az irányban is, hogy mely vállalatok bizhatók meg a tengeriolaj sajtolásával és a sajtolásért milyen munkadijat követelhetnek, a nyert olajat pedig a Magyar olaj- és zsiripari központ rt. rendelkezésére kell bocsátani 100 kg-ként 1000 K legmagasabb áron. A tengeriolaj továbbitásához szállitási igazolványra van szükség. 

A tengericsira és tengeri-olaj forgalma tárgyában kibocsájtott 3652/1916. M. E. számu rendelet ezekre az Országos központi hitelszövetkezetnek kizárólagosságot biztosit. A forgalom könnyebb lebonyolithatása érdekében az O. K. H. ennek az üzletágnak a kultiválására külön osztályt létesitett, amely a IV., Kecskeméti-utca 13. szám alatt már meg is kezdte müködését.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Katasztrófa felé Katasztrófa felé
Sir a nyomortól az ország dolgozó népe. Kétségbeesetten kénytelen...
Napvilágra került sikkasztások Napvilágra került sikkasztások
A zemplénmegyei árvapénztár ügye nagy izgalomban tartja az egész...
A Halál neve : Pestis A Halál neve : Pestis
Bécs, Oporto, Marseille, Konstantinápoly és néhány angol város...
Sárközi György versei Sárközi György versei
Mikor szemetek sötét barlangja megnyilt szemeimnek, Mindegyikből...
MacDonald a kisebbségi problémákról MacDonald a kisebbségi problémákról
A „Sunday Times” cikket közöl Ramsay MacDonald...
Az Oxford Budapesten Az Oxford Budapesten
Midön 1899. év nagyhetében az oxfordi egyetem hírneves...
A Davis Cup győztese Amerika A Davis Cup győztese Amerika
A világ legnagyobb teniszvándordíját, amelyért évenként az egyes...
Farmervizsgára jelentkeznek a budapesti amerikai konzulátuson Farmervizsgára jelentkeznek a budapesti amerikai konzulátuson
Az Északamerikai Egyesült Államokban tíz millió ipari munkás követel...
Apróságok Apróságok
Világhírű varietészám lép fel Pesten huszonnégy óra óta az egyik...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98