Dtum
Login with Facebookk
1916 | November

Tengeri-olajat rendelettel

A kormány október 31-iki kelettel 3652/1916. M. E. szám alatt rendeletet bocsátott ki, amelyben a hengerszékekkel berendezett malmokat és a tengerit feldolgozó vagy állatok etetésére felhasználó ipari és más vállalatokat arra kötelezi, hogy az Országos központi hitelszövetkezetnek felhivására a tengerit csak ugy őrölhetik, darálhatják meg, vagy dolgozhatják föl máskép, hogy abból a tengericsirát kivonják.

A rendelet szerint egy mm. tengeriből 12 kg. csirát szabad kivonni oly célból, hogy 100 kg. csirából legalább 15 kg. olajat nyerjenek. Az O. K. H. csak olyan malmokat kötelezhet csirátlanitásra, amelynek berendezésén az erre szükséges üzemi átalakitásokat meg lehet csinálni. Hogy lehetőleg az ország egész tengerikészletét csirátlanithassák, minden tulajdonos tartozik a nov. 1-én birtokában volt tengeri mennyiségét nov. 8-ig az O. K. H.-nak irásban bejelenteni. 

A rendelet szoros zár alá veszi az ország egész tengericsira-készletét. A csirát a tulajdonosnak sem feldolgoznia nem szabad, sem pedig másnak, mint az O. K. H.-nak el nem adhatja. Az O. K. H. pedig köteles a csirát 62 fillér, illetőleg malmoktól 102 fillér minimális áron átvenni és azt tengeriolaj gyártásra felhasználni, illetőleg felhasználtatni.

Amennyiben a tengericsira 15%-nál több olajat tartalmazna, minden teljes % olajtöbblet után kg-kint egy fillérrel magasabb ár illeti meg a tulajdonost, ha pedig a csira olajtartalma 15%-nál kisebb volna, ugy a kevesblet minden teljes %-a után két fillérrel alacsonyabb árat fizethet az O. K. H. A malomvállalat a hozzá őröltetés vagy darálás végett behozott tengerit dijtalanul tartozik földolgozni, sőt a csirátlanitásért minden métermázsa után 3 K megtéritést köteles fizetni. 

A rendelet intézkedéseinek ellenőrzése végett tengericsutkát vasuton, hajón vagy gépkocsin csak szállitási igazolvány mellett szabad továbbitani. 

A rendelet részletesen intézkedik abban az irányban is, hogy mely vállalatok bizhatók meg a tengeriolaj sajtolásával és a sajtolásért milyen munkadijat követelhetnek, a nyert olajat pedig a Magyar olaj- és zsiripari központ rt. rendelkezésére kell bocsátani 100 kg-ként 1000 K legmagasabb áron. A tengeriolaj továbbitásához szállitási igazolványra van szükség. 

A tengericsira és tengeri-olaj forgalma tárgyában kibocsájtott 3652/1916. M. E. számu rendelet ezekre az Országos központi hitelszövetkezetnek kizárólagosságot biztosit. A forgalom könnyebb lebonyolithatása érdekében az O. K. H. ennek az üzletágnak a kultiválására külön osztályt létesitett, amely a IV., Kecskeméti-utca 13. szám alatt már meg is kezdte müködését.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Villamos világítás a vidéken Villamos világítás a vidéken
A győri villamos-telep kibővítésével a város a Ganz és társa...
Miből van a benzin? Miből van a benzin?
Már jó hetvenöt évvel ezelőtt tudták, hogy a benzin szénből és...
Sztaniszlavszkij 75 - Antoine 80 Sztaniszlavszkij 75 - Antoine 80
A színpad művészetének két maga méltóságú munkása érkezett el nemrég...
MTK – Kispesti AC 2:0 (0:0) MTK – Kispesti AC 2:0 (0:0)
A szezon végére maradt a bajnoki lista vezető helyén álló két csapat...
A ki az édesanyját keresi A ki az édesanyját keresi
Tizenhét esztendővel ezelőtt, a máramarosmegyei Huszt városka vasuti...
Rövidek Rövidek
Hivatalos körökben már most észlelhető a megelégedés a német...
Apróságok Viktória királynő életéből Apróságok Viktória királynő életéből
1901 január 22-ikén meghalt Viktória királynő. 63 éves uralkodása...
Király Pál negyedik, Lovas Antal hatodik lett a bécsi Maratonon Király Pál negyedik, Lovas Antal hatodik lett a bécsi Maratonon
Vasárnap délelőtt futották le Bécsben – WSC-pálya –...
Súlyos vádat emel egy névtelen feljelentő a klinikák hússzállítói ellen Súlyos vádat emel egy névtelen feljelentő a klinikák hússzállítói...
Vasárnap feltűnést keltett a főkapitányság épületében több ismert...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98