Dtum
Login with Facebookk
1916 | November

Schöpflin Aladár: Zsuzsi

Barta Lajos parasztvígjátéka.

A fiatal özvegy parasztmenyecskének az "állami" ember csak az igazi ember, mégis egy maga kenyerén élő kőtörő legénybe szeret bele. Össze is bújnának hamarosan, de mindenféle kellemetlen akadályok minduntalan szétrebbentik őket s a menyecske már-már megrendül s egy "állami"-hoz, vasúti bakterhez fordul, akihez anyja is sürgeti. Végre aztán minden megoldódik magától, az akadályok elhárulnak, a két fiatal egymásé lesz.

 

Mindenki megkapja, ami neki való, csak a néző nem, neki drámára, külső-belső konfliktusra és győzelemre volna igénye s e helyett csak történetet kap, kedves, derűsen színes, magukban véve többnyire igen jól megírt jeleneteknek sorát, de nem drámát.

 

A drámai koncentráció nincs meg a darabban, az eseményeknek, a jeleneteknek, a szavaknak és mozdulatoknak egy gyújtópontból való, szerves kisugárzása, - a történet nincs összefogva s ezért nem bírja a színpadot és a nézőteret betölteni.

 

Ami a két szerelmessel történik, az mind csak akadály, csak kellemetlenség, amivel nem nekik kell megküzdeni, elhárulnak maguktól. Amiből a dráma megszülethetett volna, a menyecske megingása szerelmében, az háttérbe szorul a külső események mögött, nem válik döntő fontosságúvá, - csak egy motívum, egy gyönggyel több csak a történet vékony fonalán.

Gárdonyi híres darabjának, "A bor"-nak is ez a lényeges gyöngéje, talán kevésbé feltűnőn és mégis megélt s él még évek után is, fenntartja benne az életet jeleneteinek érdekessége, alakjainak jó rajza s leginkább a mindenkinek kedves és rokonszenves parasztmiliő kitűnő megrajzolása.

 

Ugyanezek az erényei megvannak Barta darabjának is, az összes alakok elevenek, frissek, gyökeresek, a magyar paraszt-élet és gondolkodásmód perspektíváit tárják fel s az író képe, amint a darab vonalain túl szemünkbe tűnik, rendkívül rokonszenves.

 

Nagyon jó megfigyelései vannak, a mai parasztot rajzolja, mai gondolataival és érdekeivel, nem egy absztraktul megkonstruált paraszt-típust. Emberei egy bizonyos vidék bélyegét hordják magukon s ez is elevenebbé teszi őket mindazok szemében, akik tudják, életkörülmények, kultúr-állapot, észjárás és karakter dolgában milyen nagy különbségek vannak vidékek szerint paraszt és paraszt közt.

 

A paraszt-beszédet is jól érti, a fülében cseng ritmusa, érzi a szavaknak súlyát és értékét a paraszt-ember szájában. Minden részlet jobb az egésznél s minden részlet igazi írót bizonyít. Örülnék, ha - mint "A bor"-t - sok kitűnő tulajdonsága a "Zsuzsi"-t is életben tudná tartani. Ehhez persze az előadásnak is jobbnak kellene lenni.

 

Erről azonban csak keserűséggel lehet beszélni, a színészek nem tudják a paraszt-beszédet, agyonjátsszák a darabot, mégis mindent elejtenek, ami benne hatás. Az irodalom mintha kezdene visszatérni a néphez, - a színház javíthatatlanul elszakadt tőle.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Amerikát nem hagyná közömbösen a franciaországi helyzet változása Amerikát nem hagyná közömbösen a franciaországi helyzet...
A szövetségi főváros politikai köreiben vasárnap nagy érdeklődéssel...
Aba- Novák Vilmos és Pátzay Pál kiállítása Aba- Novák Vilmos és Pátzay Pál kiállítása
Aba-Novák Vilmos legújabb festményei, ha látszanak is rajtuk egykori...
Nők a meteorológiai szolgálatban Nők a meteorológiai szolgálatban
Ezen czím alatt megjelent füzetében Széki Ákos a meteorológiai...
Sándor, József, Benedek… 2 Sándor, József, Benedek… 2
Május (Pünkösd Hava). Ha Orbán napján fénylik, örvendezzünk, mert sok...
Internált alkalmazottnak nem jár felmondási illetmény
Egy vasesztergályos a budapesti központi járásbíróságon munkahelyi...
Honnan kaptak pénzt a román nemzetiségi bankok? Honnan kaptak pénzt a román nemzetiségi bankok?
Ismeretes, hogy a pénzválság legsulyosabb napjaiban, a mult év őszén,...
  A titokzatos szélcsatorna : mai sárkánybarlangok A titokzatos szélcsatorna : mai sárkánybarlangok
Nemrég avatták fel az angliai Middlesex grófság Hayes városában, a...
Rövidek Rövidek
Winston Churchill a „Sunday Dispatch”-ban a két év óta...
Az aratás előkészítéséről és a mezőgazdaság ipari szükségleteiről Az aratás előkészítéséről és a mezőgazdaság ipari...
Vitéz Imrédy Béla közgazdasági miniszter az elmúlt hetekben...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98