Dtum
Login with Facebookk
1916 | Szeptember

A gabona rekvirálása

A kormány szeptember 7-iki kelettel 2978/1916. M. E. szám alatt rendeletet bocsájtott ki, amely szerint minden törvényhatóság területén, mihelyt ott a cséplési munkákat tulnyomó részben befejezték, a törvényhatóság első tisztviselője köteles a termelőktől a búza, rozs, kétszeres, árpa és zab ama mennyiségeit közszükségleti célokra haladéktalanul átvétetni, helyesebben rekvirálni, amelyeket az illetők saját házi és gazdasági szükségletükre az érvényben levő rendeletek értelmében vissza nem tarthatnak.

Általában nem tartják valami szerencsés megoldásnak azt, hogy a rekvirálás időpontjának meghatározását a kormány a törvényhatóság első tisztviselőjére bizza, mert ha az illető törvényhatóság területén a rekvirálást csak néhány nappal később rendelik is el, az esetleg nagy mennyiségek elrejtésére, tehát a közszükséglet elől való elvonására adhat alkalmat.

Viszont igaz az, hogy aki a rendeleteken magát tul akarja tenni és az elrejtés nagy kockázatát magára veszi, az minden körülmények között sietni fog a maga gabonáját kicsépelni, hogy a rekvirálás elrendelése előtt azt láthatatlanná tegye. Mi ugy véljük, hogy sokkal jobb megoldás lett volna az, ha a kormány a cséplési munkálatok befejezését záros határidőhöz kötötte volna.

Esetleg a fennforgó körülmények figyelembevételével az egyes törvényhatóságok területére más-más határidőt lehetett volna megállapitani, de mindenesetre elvül kellett volna azt felállitani, hogy minden termelő gazda tartozik egész készletét a közigazgatási hatóságoknak azonnal bejelenteni és mihelyt a cséplést befejezte, be is szolgáltatni. 

Magától értetődik, hogy a rekvirált mennyiségek a H. T.-nak, illetőleg bizományosainak fognak átadatni, de a vásárlásra jogosulttal korábban létrejött adásvételi szerződést a rendelet nem érinti. Aminthogy a megállapitott maximális árakat is változatlanul hagyja és csupán arra az esetre állapit meg havonta és mm.-kint 20 fillér őrzési dijat a termelőnek, ha a készlet átvétele a termelő hibáján kivül 30 napnál későbben történik meg.

Kivételt csupán az árpa képez, amelyért eredetileg az ország különböző részeiben julius 16-tól december 15-ig 32-34 K, december 15-ike után 29-31 K árat határozott meg a 2350/1916. M. E. számu rendelet azzal, hogy a sörfőzésre vagy más ipari célra a H. T. által vásárolt árpáért december 15-ig 42 K, december 15-ike után 38 K ár lesz fizetendő. A legujabb rendelet szerint a 64 kg. sulyminőségü vagy ennél nehezebb egészséges, 2%-nál nem több idegen keveréket tartalmazó árpáért 42 K a maximális ár. Ha az árpa hektoliterjének sulya 64 kg-nál kisebb, a sulykülönbözet minden kg-ja után 60 kg-ig bezárólag 20 fillérrel, azontul minden további kg után 50 fillérrel kisebb ár fizetendő. Ha az árpában lévő idegen keverék 2%-nál több, a keverék minden megkezdett százaléktöbblete után 20 fillért kell ebből az árból levonni. 

A tavalyi rekvirálási eljárásnak megfelelően az idén is a pénzügyőrség fogja az elrejtett vagy eltitkolt készleteket nyomozni és természetesen ezekre nézve a rendelet büntető záradékot tartalmaz.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Rekvirálás
Szabóné Fricska Anna

Rekvirálásra főként háborús időben kerül sor.
Alapjelentése szerint hatósági úton felkutat és térítés ellenében igénybe vesz valamit (például terményt, állatot, fogatot) a hadsereg számára.

 

A térítés azonban gyakran nem járt együtt a rekvirált dolog elvételével, így további jelentésként a harácsolás is hozzákapcsolódott a szóhoz.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Cséplés gépi erővel egy felsőmagyarországi uradalomban Cséplés
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98