Dtum
Login with Facebookk
1917 | Április

Az orosz munkás- és katonai bizottság egyhangú határozata a béke előkészítése mellett

A munkások és katonák képviselőinek tanácsa kongresszusában 15-én este befejezték az ideiglenes kormánynyal szemben elfoglalt álláspontról folytatott tanácskozásokat és a következő határozatot hozták:
Az ideiglenes kormány, a mely a forradalom alatt a munkás- és katonaképviselők pétervári tanácsával egyetértésben alakult meg, nyilatkozatot tett közzé, a melyet programmjaként jelölt meg.

A kongresszus megállapítja, hogy ez a programm elvileg az orosz demokráczia politikai következményeit foglalja magába és elismeri, hogy az ideiglenes kormány eddig hiven teljesítette a vállalt kötelezettségeket.


2. A kongresszus appellál Oroszország egész forradalmi demokrácziájához, hogy tömörüljön a munkás- és katonaképviselők tanácsa körül, a mely az organizált demokratikus erők központját alkotja, a mely a többi haladó erővel együtt abban a helyzetben van, hogy elhárítsa az ellenforradalom mindennemű kisérletét és megszilárditsa a forradalom vivmányait.


3. A kongresszus elismeri az állandó politikai ellenőrzés és az ideiglenes kormány befolyásolásának szükségességét oly irányban, hogy a forradalomellenes körök elleni legerélyesebb harczra indítsa, valamint a befolyásolás szükségességét oly értelemben, hogy kötelezze az egész orosz politikai élet demokratizálására és arra, hogy a közös, annexió és hadikárpótlások nélküli békét, a mely csakis valamennyi nép szabad nemzeti fejlődésének elvén épülhessen fel, előkészítse.


4. A kongresszus appallál a demokrácziához, hogy ez ideiglenes kormányt támogassa, bár annak tevékenységéért semminő felelősséget nem vállal. E támogatásban azonban csak addig részesíti, a míg ez a forradalom vivmányait szilárdítani és fejleszteni törekszik és a míg a külügyi politikáját nem alapítja területi terjeszkedéseken alapuló törekvésekre.


5. A kongresszus appellál a forradalmi demokrácziához, hogy a munkás- és katonaképviselők tanácsa körül tömörülve álljon készen arra, hogy a kormány minden kisérletét, a mely arra irányulna, hogy a demokrata párttal ellentétbe helyezkedjék, vagy hogy a vállalt kötelezettségek végrehajtásától elálljon, erőteljesen utasítja vissza.

 

A határozatot egyhangulag és általános tetszéssel fogadták el.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98