Dtum
Login with Facebookk
1917 | December

Derengés

A világháború leghatalmasabb frontján, a Keleti tengertől a Fekete tengerig húzódó közel kétezer kilométeres harczvonalon immár hidegen merednek a levegőbe az ágyúcsövek és nem ropognak a puskák. Nem a tél némította el őket. A pihenő csendben nem új csatára készülnek, hanem a vezéri sátrakban, a hol immár egy asztalnál ülnek a szemben álló hadak parancsnokai, arról folyik a szó, hogy egyáltalában legyen vége a véres viaskodásnak és holnap baráti jobbot nyujtsanak egymásnak azok, a kik tegnap még fegyverek hegyével keresték egymás szivét.

 

A fegyverszünet még nem a béke. De a fegyverszünet már a pitvara a megértés házának és a pitvarból az ajtó a béke szobájába nyilik. Az olajágas Béke még nincs bent a maga szobájában, de már ott áll a küszöb előtt. Fekete hatalmak még kétségesett dühvel és szemérmetlen ravaszsággal kisérleteznek, hogy elriasszák onnan, vagy lángba borítsák fölötte a tetőt, de kisérleteik mennél kétségbeesettebbek, annál kevesebb reménységük lehet a sikerre.

 

Szilárd bizalommal hisszük, hogy a tárgyalások, a melyek az orosz és a román fronton a harczi zajt fölváltották a forrón óhajtott sikerhez vezetnek. Az orosz forradalom, a mely a múlt véres örvényébe taszította a czárizmus uralmát és megszabadult azoktól, a kik intézését magukhoz ragadva álnok módon továbbra is idegen érdekek szolgálatába akarták hajtani, megtalálta a maga igazi vezéreit és igazi hivatását: a nép akaratának érvényesítését. És az orosz nép, ellentétben az egykori czárizmus véres törekvéseivel, a melyek oly szörnyű szerencsétlenségbe és határtalan szenvedésbe sodorták, békét akar, hogy kivívott szabadságát élvezhesse.

 

A román nemzet maradványa nem tehet mást, mint ehhez alkalmazkodik. Ez az ország, a melynek kormánya, külügyminiszterünk szavai szerint a szakadatlan árulások politikáját folytatta, rettenetes árat fizette végleges ostobaságának és erkölcsi gyengeségének. Saját hatalma sorsa intézésére nincsen. Az egyetlen, a mivel a még menthetőt menteni tudja, sürgős csatlakozása volt az orosz béketörekvéshez, mert külömben pillanatok alatt a teljes megsemmisülés katasztrófája várt volna rá.
Igy állnak a dolgok keleten és északon, míg délnyugaton a másik áruló, Olaszország tragédiájának új fölvonása indul. A szünet Itália földjén való előnyomulásunkban véget ért és még az ellenálló olasz falat Tirol alatt hőseink új, szörnyű csapásai döngetik.

 

Hasztalan az ántánt segítsége, hogy talán az új hadvezér a bukott Kadorna helyén; az olasz hadsereg új vereségek alatt roskadozik. Vajjon ez az elcsábított, árulásba és romlásba vezetett nép is megérti-é még idejében, mi az egyetlen módja annak, hogy azóta bizonyára keservesen megbánt büneiért ne teljes pusztulásával lakoljon? Lesz-é elég erkölcsi ereje, hogy igazságot tevén azokon, a kik ostobán és gonoszul a végzetbe taszították, a töredelmesség útjára lépjen és alázatos belátással engesztelje meg a sorsot, a melynek megtorló hatalmát magára felidézte? Mennél előbb teszi annál jobb neki, mennél később, annál keservesebb.


Csak Párisba és Londonban esküdöznek még tajtékos szájjal az ő „győzelmükre” azok, a kik az emberiség e legnagyobb szerencsétlenségének bünszerzői voltak. De a szavuk már otthon se hangzik el ellentmondás nélkül. Londonba Landstowne lord, volt miniszter, a legsúlyosabb szavú politikusok egyike nyiltan zászlót bontott egy olyan megoldás mellett, a mely a megegyezésen alapuló békével akarja a háború végét és a dühös felriadás, a mely Lloyd George-ék részéről a szavát fogadta, mindennél biztosabb jele annak, hogy sokan, nagyon sokan állanak mögötte.

 

Nagy, fontos és az egész emberiség sorsára beható események érnek most az idő méhében és lehet, hogy mire a karácsonyi gyertyák fénye kigyúl, e szent világosságban olyan dolgok születését látjuk majd, a melyek eljövetele szivünk régi, kedves reménysége volt. És e világosság ellen Amerika is hasztalan gyujtogatja a sötétséget.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Cadorna Lloyd George
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az aviatikusnő tréningje Az aviatikusnő tréningje
Los-Angelesben van egy repülőiskola, mely növendékeit nemcsak...
A bécsi nagy regatta A bécsi nagy regatta
A Pannonia sorozatos győzelmet aratott. Szombaton és vasárnap...
Erdélyi Galamblövő Egyesület Erdélyi Galamblövő Egyesület
Erdély Galamblövő Egyesület címmel Kolozsvárott galamblövő egyesület...
Budapest kerületének 1929. évi atlétikai bajnokságai Budapest kerületének 1929. évi atlétikai bajnokságai
Budapest kerületének 1929. évi atlétikai bajnokságai Szepes Bélának...
Rövidek Rövidek
Amikor ők Hindenburgért ujjongnak, mintha a derék tábornagy az ő...
Botrány a cseh parlamentben
(A M.T.I. magánjelentése.) A Neues Wiener Journal jelenti Prágából: A...
A Noszty-fiú esete Tóth Marival A Noszty-fiú esete Tóth Marival
Mikszáth Kálmán regénye, melyre mint lapunknak az utóbbi években...
Gordon úr Gordon úr
A *dandy*-k történetét méltóan fejezi be Gordon úr, egy extravagáns...
Trianon - Az első harminc év Trianon - Az első harminc év
1929-ben megállítjuk a virtuális időt, most nyolc héten át tematikus...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98