Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1917 | Január

A Petőfi-társaság

Fölteszem, hogy úgy Kosztolányi Dezső, mint Szép Ernő elfelejtette már erre a hétre, hogy múlt héten a Petőfi-társaság nem választotta őket tagjává. S szeretem hinni, hogy ők a Petőfi-társaság e szigorúságán nem háborodtak föl annyira, mint az újságok, melyek e kiváló költőket méltán nagyra tartják. Nem pedig ugyanazért, amiből a felháborodás származott: hogy nyilván ők maguk is tartják magukat valamire - ám ha igen, bizonyára akkor sem kevesebbre, ha a Petőfi-társaság többsége fitymálja is jelentőségüket.

 

Hogy íme a derék és jámbor Petőfi-társaság is ugyanazon szűkkeblűségbe esik, ami annak idején az Akadémia s a Kisfaludy-társaság hivatalosságában fájt volt alapítóinak s ami ellen alapították volt mintegy ellenakadémia gyanánt: az mutatja legjobban, hogy nem az emberekben van a hiba, hanem az intézményben - még pontosabban magában az irodalomban, magában a művészetben, mely nem fér bele intézménybe.

 

Annak idején az Akadémia s a Kisfaludy-társaság szép hivatást töltött be, de már nem tudott értő s igazságos lenni olyan génié iránt, mint Jókai. A féltehetségek, kiket viszont igazsággal nem ismert el, dühösen bújtak meg a félreismert tehetség szárnya alatt s ebből a szecesszióból lett a Petőfi-társaság. De természetes, hogy a féltehetségek még kevésbé türelmesek, mint az egészek, s legyünk készek egy újabb szecesszióra, melyben a tehetséges emberek vonulnak ki a Petőfi-társaságból.

 

Minek? Hogy harmadik társaságot alakítsanak? Kár volna. Ami valaha a társaságok s az akadémiák rendeltetése volt, azt a mai világban átvették a kiadók s átvette a közönség, s mivel az élet megvan a társaságok nélkül, át is halad felettük, akármint választanak vagy exklúzívkodnak. Az irodalom már nem szorul akadémiákra, melyek vagy másképp ítélnek, mint az élet, s akkor mondom, az élettől lefütyültetnek, vagy azt cselekszik, ami amúgy is megtörténik, s akkor legjobb esetben felesleges lógósok.

 

Írói társaságokra azért volna szükség - de nem hogy az írók egymást bírálják és osztályozzák, hanem hogy pótolják azt, amit a piac s a társadalom nem ad meg az íróknak s az irodalomnak. Tehát jó volna írói szakszervezet, szemben a kiadók s a nyomtatók szindikátusaival. Jó volna írói nyugdíjegyesület. Jó volna írói társaság régi jó írók kiadására s elismert nagy ősök tudományos új kiadására.

 

Jó volna írói társaság fiatal írók felfedezésére s megsegítésére, pályázatokkal, könyvkiadással, utazási s tanulmányi segélypénzekkel. S még sok egyébre - de arra meg az írók túlságos jók, hogy mint akadémiai s nem akadémiai társaságainkban: beléjük csimpajkodván a féltehetségek, kollektívul olyan értetlenek és ízetlenek legyenek, amilyenek egyenként bizonyára nem volnának.

 

Ignotus

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
West Ham United – MTK-FTC kombinált 3:2 (3:1) West Ham United – MTK-FTC kombinált 3:2 (3:1)
Alig zajlott le az angol kupa szenzációs döntő mérkőzése, máris híre...
Az első magyar pokolgép Az első magyar pokolgép
A hazai bünkrónika lapjait ritkán festi véresre egy-egy...
Élet és halál titkai a Napban 1. Élet és halál titkai a Napban 1.
A Németbirodalom nagy áldozatok árán bővíti és fejleszti a potsdami...
Asbóth tüneményes formája volt a teniszbajnokság legnagyobb eseménye Asbóth tüneményes formája volt a teniszbajnokság legnagyobb...
A BSE új népligeti tenisztelepének nyolc pályáján adtak találkozót...
Egymillió ember fogadta meg vasárnap néma esküvel Bécs uccáin, hogy megvédelmezi Ausztria függetlenségét Egymillió ember fogadta meg vasárnap néma esküvel Bécs uccáin, hogy...
A háború utáni világtörténelem páratlan eseményeinek színhelye: a...
Gyergyai Albert -  Varsányi Gyergyai Albert - Varsányi
Nézzék meg Ravenszkája szerepében: most áll pályája delelőjén, e...
Huszonhét esztendős rikordot javított vasárnap Eötvös Zoltán Huszonhét esztendős rikordot javított vasárnap Eötvös Zoltán
Magyarország 1927. évi gyorskorcsolyázó bajnokságának döntő jellegű...
Kedves Pista bátyám Kedves Pista bátyám
Kedves Pista bátyám, lelkendezve olvastam az örök városból keltezett...
Az első automobil Az első automobil
Mi, akik a harminc- és negyvenév között tapossuk az élet utjait, az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98