Dtum
Login with Facebookk
1917 | Március

Parancsnokok tilalmai

Az osztrák-magyar hadsereg XI. hadtestének parancsnoka:
„Az orosz húsvét alkalmából számolni kell azzal, hogy számos ellenséges közvetítő jön a vonalainkba. Az orosz hadsereg sajátos viszonyai indokolttá teszik, hogy ezekre az ellenséges követekre ne lőjünk.

 

Minden esetben vissza őket kell engedni a lövészárkaikba. Az északi arcvonalon bevált az a szokás, hogy az ellenséges követek pálinkát és dohányt kaptak.

Meglepetések elkerülése céljából nem szabad az ily küldöttségeknek a hat főt meghaladniok. Legénységünkkel tilos kapcsolatot tartaniok. Az ellenséges követeket az arcvonal előtt saját tisztjeink egyikének kell eligazítania. … Részünkről semmiképp sem szabad követeket küldeni az ellenséghez. … Tilos egész csoportok közeledésének engedélyezése, tűznyitástól azonban óvakodni kell.”

A 38. honvéd gyaloghadosztály parancsnokának utasítása:
„A beérkezett napi jelentésekből és ellenséges hírekből kitűnik, hogy az orosz küldöttségekkel szemben való magatartására és a saját csapatoknak az ellenséggel szemben való viselkedésére nézve kiadott parancsokat nem mindenütt hajtják végre értelemszerűen.

 

Nem engedhető meg, hogy az orosz küldöttségek felvilágosítása nagyszabású barátkozási jelenetekkel köttessék egybe, hogy ellenséges küldöttségek küldessenek, és hogy az akadályoknál legénységi egyének diskurálását megtűrjék. …

a jövőre nézve irányelvül a következők követendők: közeledő oroszokat az őrszemek (védőrség, őrs) megállítani és minden esetben erről a legközelebb levő tisztet értesíteni tartoznak. … beszélgetéseket csak tiszteknek vagy azok jelenlétében tolmácsoknak szabad eszközölni, semmi esetre sem azonban erre hivatlan legénységi egyéneknek … „

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98