Dtum
Login with Facebookk
1917 | Március

Változás a honvédelmi minisztérium vezetésében

A király február 12-én báró Hazai Samu vezérezredest fölmentette a honvédelmi miniszterium vezetésétől és nagyfontosságú új katonai állás átvételével bizta meg. Báró Hazai ez új állásával kapcsolatban nem tarthatta meg a honvédelmi tárczát is, mert új alkalmaztatása egyrészt teljesen katonai állás, melyet csak tényleges katona tölthet be, másrészt időtartam tekintetében teljesen bizonytalan terjedelmű s így gondoskodni kellett báró Hazai utódjáról.


Az utód a háború egyik kiváló magyar hadvezére: Szurmay Sándor altábornagy, ki harcztéri alkalmaztatása alól fölmentve, már ki is neveztetett miniszterré és február 23-án átvette a miniszterium vezetését.


Szurmay Sándor mint polgári szülők gyermeke, 1860 deczember 19-én született Krassó-Szörény megyében, Boksánbányán. A szegedi reáliskola sikeres elvégzése után a budapesti Ludovika Akadémián, a felsőbb tiszti tanfolyamon és a bécsi hadiiskolában tanult.

 

Miután, mint hadnagy, főhadnagy a lugosi honvédgyalogezred, később mint beosztott vezérkari tiszt a budapesti IV. hadtest parancsnokságánál s a vezérkar hadműveleti és vasúti irodájában szolgált, kapitányi rangban mint honvédelmi miniszterium fogalmazótisztje figyelmet keltett a gyakorlatban és elméletben egyaránt szinte szokatlan tudásával. A nagyváradi zászlóaljparancsnokot (4. honvéd-gyalogezred) már azzal a szeretettel és tisztelettel vették körül csapatai, mint később a háborúban a rögtönzés mesterét.

 

1889-ben mint osztályvezető a honvédelmi minisztériumba tért vissza, hol a következő hat esztendőn keresztül mindennemű feladatok nagyarányú és kitünő keresztülvitelével maradandó érdemeket szerzett a magyar honvédelem szervezésében. Ezt a müködését a 20. honvédgyalogezred kétesztendei parancsnoki vezetése (ezredesi rangban) megszakította ugyan, de már 1907 őszén a honvédelmi minisztérium osztályfőnökévé nevezték ki s azután meg is maradt ebben a jelentős állásban egészen a háború kitöréséig. Ezt megelőzőleg államtitkárrá nevezték ki, a honvédelmi minisztérium katona-államtitkárává. A mozgósítás és a háború első hónapjai szinte emberfeletti munkát követeltek ezen a poziczión és Szurmay nap-nap után kora reggeltől késő éjszakáig fáradhatatlanul dolgozott.

 

1914 november 22-én tette le a tollat, a mikor a 38. honvédgyaloghadosztály parancsnokságával bizták meg. Harmadnap reggel az Ung völgyében átvette a csapatvezetést. A mi ezután történt, az a háborús világ történetébe tartozik.


Szurmay Sándor honvédelmi miniszter február 23-án vette át hivatalát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Hazai Samu Szurmay Sándor altábornagy, az új honvédelmi miniszter
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az amerikaiaknak és angoloknak kötelességük felkutatni Hitlert Az amerikaiaknak és angoloknak kötelességük felkutatni Hitlert
Az Izvesztja egyik legutóbbi száma feltűnést keltő cikkben...
A világháboru költségei A világháboru költségei
A világháboru költségei, minél tovább tart az immár teljes 44 hónapja...
Charlie Chaplin gordonkahangversenyt ad Charlie Chaplin gordonkahangversenyt ad
A közönség nem is sejti, hogy kedvence, Charlie Chaplin, milyen...
Török birkózó árusok Török birkózó árusok
A magyar történelem nem egy lapján véres betűkkel van beírva a török...
A tempó múltja és jelene
A történetírás apja, a világjáró Heredotos szerint a főniciai ember...
Berczelly holtverseny után nyerte Rajcsányi ellen a magyar kardbajnokságot Berczelly holtverseny után nyerte Rajcsányi ellen a magyar...
Vasárnap egész napon át tartó küzdelemben mérkőztek legjobb vívóink a...
Kállay miniszterelnök cikke egy német lapban Kállay miniszterelnök cikke egy német lapban
A Volk und Reich cimű német folyóirat legutóbbi kettős számát...
Képek a tolvajvilágból Képek a tolvajvilágból
Csak a kezdő, dilettáns tolvaj dolgozik magára. Az avatott s...
Élő irodalom Élő irodalom
Írni írásokról: van-e ennél nehezebb, háládatlan feladat? Ehhez talán...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98