Dtum
Login with Facebookk
1917 | November

Sztrájk a diákmenzán

A főváros szociálpolitikájára jellemző a diákmenza ügye.
Hubert dr., a menza eddigi vezetője lemondott s ezzel azt hitték, el is intézték a diákmenza ügyét. 

A főváros 350 diáknak ad ebédet és vacsorát, de az étkező terembe egyszerre csak hetvenöten férnek be. A többiek kettős sorokban állnak az udvarban és várnak, míg rájuk kerül a sor. Esőben és sárban várakozik Magyarország jövő értelmiségének egy töredéke, hogy ebédhez jusson fél kettőtől fél háromig.

Egy órát, ha pontosan érkezik meg az ebéd.
Mert a Városház-utcában levő diákmenzára a Népszállóból hozzák az ebédet. Ha esős az idő, lassabban jön a kocsi és akkor várhatnak az éhes diákok három óráig, fél négyig. Nagy részük azonban hiába várakozik, mert a kiszolgáló kisasszonyok 3 óra után eltávoznak és aki addig nem került sorra, az már nem is kap ebédet. 

A diákok, akiket a bánásmód, az ebéd és a vacsora silánysága végképen elkeserített, vasárnap elhatározták, hogy hétfőn egy napi tüntető sztrájkot rendeznek. 

Egyetlen egy diák sem fog a diákmenzán sem ebédelni, sem vacsorázni. Éhes gyomorral fognak ma tanulni s éhesen fogja felkeresni a diákok husz tagu kiküldöttsége Bárczy István polgármestert. A diákok kérni fogják a polgármestertől, hogy a diákmenza helyiségét bővítsék ki. Szüntessék meg a hetenkint kétszer levő zsírtalan napokat, amelyeken teljesen ehetetlen ételeket tálalnak fel.

Kérni fogják, hogy ne vasárnap délben és este kapjanak hust, hanem vasárnap este helyett inkább valamelyik hétköznap is legyen husétel. Kérni fogja még a küldöttség a polgármestert, hogy járjon közbe a szénbizottságnál, mert a diákok nagy része albérlő, és szénjegyet nem kap. 

Egy napig sztrájkolni fognak a diákok.
A sápadt arcu, szorgalmas fiuk, akiknek egészségét a nyomorgás amugy is aláássa, egy napig nem fognak enni, hogy ezzel tüntessenek a főváros rossz élelmezése és méltatlan bánásmódja ellen. Elhatározták azt is, hogy ha Bárczy polgármester rövidesen nem javítja meg tűrhetetlen helyzetüket, monstre-küldöttséget menesztenek Apponyi Albert gróf kultuszminiszterhez és tőle kérik sérelmeik gyors orvoslását.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98