Dtum
Login with Facebookk
1917 | November

Tervek Jugoszláviáról

A délszláv népek körében, akár csak a cseheknél és szlovákoknál, megoszlottak a vélemények a „hogyan tovább?” (a háborús hadicélok) kérdésében. Csakhogy itt nem két, hanem több álláspont alakult ki. A Monarchiában élő horvátok, szlovének, bosnyákok 1918-ig a Monarchián belül képzelték el jövőjüket, annak trialista vagy föderatív átalakításával.

Az emigráns horvát politikusok – korábban a bécsi birodalmi gyűlés képviselői, mint Supilo, Hinkovic, Trumbic – egy jugoszláv föderáció megalakulását tervezték. Helyzetük nem volt könnyű. A hazai közvélemény éppúgy ellenezte nézeteiket, mint azok a szerb és orosz politikusok, akik egyébként Horvátországnak és Dalmáciának a Monarchiáról való leválasztását képviselték.

Szerbia is egyesíteni akarta a délszlávokat, de nem föderációban, hanem egy centralizált szerb királyság keretei között. Az amerikai horvát sajtó – melynek olvasótáborát, annak létszámát aligha kell túlbecsülnünk – önálló horvát királyságot tervezgetett.

 

A horvát emigráció központjává London vált. Jugoszlávia létrehozását tervezték, egy olyan föderatív államét, melyben talán a horvát vezető szerep is megvalósítható.

Ők alkakították meg (Trumbic vezetésével) a Jugoszláv Bizottságot. A szerb és horvát álláspont 1916-tól közeledett egymáshoz. Összefogásra késztette őket az az olasz terv is, amely Dalmáciát Olaszország részévé kívánta tenni.

A délszláv helyzet bonyolultságára, a délszláv népek jövőjével kapcsolatos tervek sokféleségére jellemző, hogy az amerikai elnök számára javaslatokat kidolgozó Seymour még 1918-ban is olyan elképzelést fogalmazott meg, ami a Monarchán belüli Jugoszláviával számolt.

 

Ki gondolta volna 1916. táján, hogy majd egy évszázadra lesz szükség addig, amíg valamennyi délszláv nép nemzeti önrendelkezése megvalósul?

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szerb területi ambíciók Dalmácia - a szerbek, a horvátok és az olaszok is akarták
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98