Dtum
Login with Facebookk
1918 | Augusztus

A háboru kommunizmusa

A kommunizmus eszméje francia gondolkodóktól származik, de nyomait fellehetjük már az ókorban, Krisztus is hirdette a szegénység, a vagyonközösség eszméjét.

Tudományos alapon először Proudhon foglalkozott a kommunizmus, a vagyonközösség eszméjével. Munkájában fejtegeti tételeit, melyek lényege az, hogy vagyon, tőke csak ugy jöhet létre, ha valaki az őt megillető résznél többet tart meg magának a termelés hozadékából. E többletet azután a termelést fokozó gépekbe fekteteti, miáltal privilégizált helyzete lesz a tőkenélküli munkásokkal szemben. A baj orvoslására Proudhon és számos követője a vagyonközösséget, a termelési eszközök társadalmivá tételét hirdetik.

A mai háboru több kommunisztikus elvet valósitott meg.
Egy nagy cél – a győzelem – érdekében egybevonta az egész társadalmat. Minden egyént kényszeritett arra, hogy képességeit és életét bocsássa a társadalom rendelkezésére. A termelési eszközök nagyrészét a társadalom kivette a magánkezekből és ugyszólván közössé tette azáltal, hogy a közös cél szolgálatába állitotta. A termelő erők redukálása folytán a szükségletek teljes kielégitése lehetetlenné vált. A kereslet felülmulta a kinálatot, ami az árak gyors emelkedését vonta maga után. 

Az állam a köz érdekében beavatkozott a magángazdaságok üzemébe és megállapitotta a fontosabb termékek árát. Sőt, hogy a szükségletek fedezését biztositsa és a visszaéléseket lehetőleg megakadályozza, az állam rekvirálta a fontosabb termelvényeket és termelőeszközöket. Proudhon álmai megvalósultak. Az állam azonban még tovább is ment.

Hogy a kommunisztikus kép teljesebb legyen, behozta a jegyrendszert. Mindenki csak egyforma mennyiséget vehet az elsőrendü cikkekből. Ha Proudhon olvashatná a háborus rendeleteket, ugy feltétlenül azt gondolná, hogy minden gazdasági bajtól mentek vagyunk. Pedig csalódna! A háborus kommunisztikus rendeletek csak mint szükséges rossz állhatják meg helyüket, mert a termelési eszközök állami kezelése, a termelvények kisajátitása lanyhává tették a termelést.

A hozadék nem érte el a maximumot, mert hiányzott az egyéni érdekek ösztönző ereje. Általánosságban tényleg lehetetlen készletet felhalmozni a háborus rendeletek mellett, de annál nagyobb készletfelgyülemlése van azoknak, akik a rendeletet nem tartják be, vagy kibuvót találnak a rendeletek paragrafusai között.

A jegyrendszer is csődöt mondott.
Jegyre csak minimális mennyiségü termékeket kapunk: de a vagyonos osztály azért fedezheti szükségletét, mert a közvetitőktől szerezhet bármit jegy nélkül is többszörös árért. Komolyan tárgyalnak az iparcikkek „standardolásáról”.

Nincs kizárva, sőt valószinű, hogy rövidesen kész lesz a rendelet, mely csak egyforma a legegyszerübb ruha, cipő, kalap, ing stb. gyártását engedélyezi. Egész Középeurópa uniformisban lesz! Még csak egy rendelet, mely a magánháztartások menüjét szabályozza s egész Középeurópa olyan lesz, mint egy fogház, vagy legalább is, mint egy kaszárnya.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Hét verskötet
Győry Dezső: Magyar hegyibeszéd. Győry Dezső gyakorlott verselőnek...
Hétfőn izgalmas tárgyalás után igazolták Dévay Kamillát. Hétfőn izgalmas tárgyalás után igazolták Dévay Kamillát.
A Színiakadémai igazoló-bizottsága hétfőn délután folytatólagos...
A műcsarnok tavaszi tárlata A műcsarnok tavaszi tárlata
Sajnos, a multé már az a jó, becsületes világ. Melyben a művészek...
MTK – Bolton Wanderers 1:1 (1:0) MTK – Bolton Wanderers 1:1 (1:0)
Harmincezer főnyi izgatott sportrajongó fonta körül vasárnap délután...
Újpest – Bocskai 2:0 (1:0) Újpest – Bocskai 2:0 (1:0)
A bajnokcsapat első ellenfelének a Bocskait kapta, azt a csapatot,...
A budapesti folyamregatta A budapesti folyamregatta
Utoljára találkoztak idén a nagy ellenfelek, s az eredmény: a...
Mamut a szibériai jéghegyek közt Mamut a szibériai jéghegyek közt
A mamut testalkatra nézve csaknem olyan volt, mint a ma élő indiai...
Kormányzóváltozás Csehországban Kormányzóváltozás Csehországban
Egészen csöndben, minden külső szenzáció nélkül változtatott gazdát a...
Molnár Ferencz első szinpadi kisérlete Molnár Ferencz első szinpadi kisérlete
Vígszinház. Molnár Ferencz fiatal írónak első szinpadi kisérlete, "A...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98