Dtum
Login with Facebookk
1918 | Augusztus

Melyik a becsületes béke?

Meg kell adnunk mindenkinek a maga igazát és el kell ismernünk azt is, hogy a hadban álló nemzetek mindegyike meg van győződve a maga igazáról. Szemfényvesztés és botor beszéd az olyan, amely azt mondja, hogy ez, vagy amaz államférfiu tudatosan, hazudik, vagy ferdít, hogy lázít, hogy uszít a háborura. Ilyesmi ma már a háboru ötödik esztendejének küszöbén nincsen. A hábroru – sajnos – odáig fajult, hogy minden nép a maga igazságának hitében és tudatában harcol.


Az angol katona épen ugy meg van győződve az angol meggyőződések helyességéről, mint a német, mert a meggyőződés és igazába vetett hit nélkül nem lehet háborut viselni és miután axioma, hogy két küzdő fél körül csak az egyiknek lehet abszolút értelemben vett igaza, kell, hogy a kettő közül az egyiknek igaza ne legyen.


Ezt az elmélkedést az teszi aktuálissá, amit a németek két hadvezére Hindenburg és Ludendorff nyilatkoztak legutóbb a központi hatalmak sajtójában. Mind a két nyilatkozatból csak egyetlenegy mondatot kell kiragadni:
- Becsületes békét akarunk kötni.


És lapozzunk csak vissza néhány hetet, vagy hónapot s megtaláljuk szóról-szóra ugyanezeket a szavakat angol és francia államférfiak nyilatkozataiban is. Az angolok és franciák szintén becsületes békéért folytatják a háborut s el kell hinnünk még nekik, - ellenségeinknek – is ezuttal azt, hogy meggyőződésből beszélnek.


Mindenki, angol, francia, német is a többi hadviselő állam is a becsületes békéért harcol és most önkéntelenül felvetődik a kérdés, melyik hát a becsületes béke? Tudtunkkal, aminthogy igazság csak egyféle van, azonképen becsület is csak egyféle lehet s egész Európa mégis hadban áll egymással ezért a becsületért, amelyet mindegyik fél a maga értelmezése szerint vél igaznak és helyesnek.
Ismételjük, becsületes béke csak egyféle van és ha mind a két fél ugyanezt a becsületes békét akarja, miért kell ezt a fegyverek élével kivívni.


A tépelődő és meggyötört emberiségben felvetődik halkan és szerényen ez a kérdés: melyik hát a becsületes béke és vajjon melyik uj Krisztus fogja meghozni az emberiségnek ezt a „becsületes” békét, amelyet Hindenburg is akar, Lloyd George sőt Clemenceau is akar egyformán akarják és patakokban engedik folyni érte az emberiség vérét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Akik az igazságos békéről beszélnek, de mást értenek igazság alatt. Paul von Hindenburg Ludendorff David Lloyd George Clemenceau
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98