Dtum
Login with Facebookk
1918 | December

Trianon – ami történt

Magyarországgal a párizsi Nagy-Trianon palotában kötötték meg a békét, melyet 1920. június 4-én írtak alá. A békeszerződés nyomán Magyarország területe 282 000 km2-ről 93 000 km2-re csökkent. Az ország tehát területének kétharmadát elveszítette, miközben a magyarok egyharmada, 3,3 millió fő a szomszédos országok valamelyikében kisebbségi sorsba jutott.

Magyarország délkeleti része, több mint 103 000 km2 Romániához került, több mint ötmillió lakossal, melynek 31,6 százaléka magyar. A Romániához csatolt területet az egyszerűség kedvéért Erdélynek szoktuk nevezni.

 

Valójában a szorosan vett Erdély mellett a Temesköz (Bánát, Bánság) keleti fele, és a magyar Alföld keleti szegélye – melyet újabban, a XVII. századi elnevezést alkalmazva az akkor persze jóval nagyobb területre – Partiumnak is szoktak nevezni.

Az ország északi és északkeleti részét Csehszlovákia kapta. Összesen 61 000 km2 terület került Csehszlovákiához, több mint 3,5 millió lakossal, melynek 30 százaléka magyar. A Csehszlovákiának juttatott terület nagyobb részét Felvidéknek, keleti szögletét – ekkor született elnevezéssel – Kárpátaljának nevezik.

Délen – a társországnak tekintett, szorosan nem Magyarországhoz tartozó Horvátországon felül – 20 551 km2 terület a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság, a későbbi Jugoszlávia része lett. Itt másfél millió lakos élt, 30 százalékuk magyar.

 

A Temesköz nyugati fele és a Bácska került Jugoszláviához. Ezeket a dél-alföldi részeket újabban, a szerb fogalom magyarra fordításával Vajdaságnak, vagy régiesen Délvidéknek is nevezik.

Nyugat-Magyarország változó szélességű, megyényi nagyságú (4020 km2 területű) része alig háromszázezer lakossal, kiknek 9 százaléka magyar, Ausztriához került. Ez a terület később a Burgenland nevet kapta. Olaszország 21 km2 területet, Lengyelország 589 km2 területet kapott. Itt a magyarok aránya13 százalék, illetve 1 százalék volt.

A magyar Nemzetgyűlés 1920. november 15-én, harmadszori olvasatban is elfogadta a trianoni békeszerződést. A törvényjavaslat – kihirdetés végett – a miniszterelnökhöz került. A Nemzetgyűlés 1921. június 26-án becikkelyezte (1921:XXXIII.tc.) így az magyar törvény lett.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A Gázgyár illojális versennyel vádolja a Weiss Manfréd-konszernt és a Lámpagyárat A Gázgyár illojális versennyel vádolja a Weiss Manfréd-konszernt és a...
A jelentésben, amelyet jövő évi költségvetésével kapcsolatban hozott...
Horthy István a diák, a munkás, a mérnök, a sportember és a repülő Horthy István a diák, a munkás, a mérnök, a sportember és a...
A budai Toldi Ferenc- utcai gimnázium homlokán fekete zászló leng. Ez...
Az elmebeteg-ügy magyar vezérférfiai Az elmebeteg-ügy magyar vezérférfiai
Mai számunkban a Budapesten közelebb lefolyt elmebeteg-ügyi...
A patina vagy nemesrozsda, képződésének elősegítése A patina vagy nemesrozsda, képződésének elősegítése
A réz- és bronztárgyakon a természetes patina képződését...
Fehér zászló Fehér zászló
Közjegyzői irodában találkozunk először velük; Anna az urától válni...
Állami bevételek a tavalyi évben Állami bevételek a tavalyi évben
A mult esztendő állami bevételei. A pénzügyminiszter hivatalos...
Versek a tavaszról, az élet erejéről, a szerelemről
Tavasz s tél küzdenek egymással. Harczol a fagy és a napsugár, ...
Szívettépő jelenetek közben temették közös sírokba a balfi áldozatokat Szívettépő jelenetek közben temették közös sírokba a balfi...
Tízezrekre menő zokogó tömeg szorongott vasárnap délelőtt 11 órakor a...
Prohászka a numerus claususról Prohászka a numerus claususról
Prohászka Ottokár székesfehérvári püspök, nemzetgyülési képviselő, a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98