Dtum
Login with Facebookk
1918 | December

Kedvezően folynak a tárgyalások a tótokkal

A belpolitikai események központjában Jászi Oszkár nemzetiségi miniszternek Hodzsa Milán tót követtel folytatott tárgyalásai állanak. Értesülésünk szerint vasárnap is folytatódtak ezek a tárgyalások, de végleges eredményre még nem vezetettek, mint ahogy ez nem is volt várható, mert a már megegyezett alapelvek részletes feldolgozása még több napot fog igénybe venni.


Hétfőn az egyes szakminiszterek tárgyalnak a tót bizottsággal. Elsősorban Battyhány Tivadar belügyminiszterrel fogja megbeszélni részletesen a tót többségű megyék jövő közigazgatását. Ezekben a megyékben az összes főbb közigazgatási tisztviselőket, akik ellen a tótoknak kifogásuk van, rövid időn belül fölmentik állásuktól és az uj tisztviselőket a Tót Nemzeti Tanács fogja kinevezni. A közösen érdeklő ügyekben a magyar kormánynyal együttesen fognak eljárni.


Bartha hadügyminiszter szintén a napokban tárgyal a tót bizottsággal a tót "gárda" felállítása ügyében.


Ha ezek a tárgyalások, amint várható, a hét végére eredményesen befejeződnek, a cseh csapatok kivonulnak a magyar területekről.


A másik nemzetiségi kérdésben, a román kérdésben, szintén fontos esemény történt. A gyulafehérvári nemzetgyűlés – mint onnan jelentik – kimondotta, hogy követeli az erdélyi és magyarországi román megyék teljes önállóságát és kifejezésre juttatta azt a kivánságát is, hogy Romániához akar csatlakozni. Az időpontról azonban nem nyilatkozott, mint ahogy az egész nemzetgyülés inkább csak tüntetés, mert Erdély végleges sorsáról a nemzetközi békekonferencia fog dönteni.

 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Jászi Oszkár Bartha Albert hadügyminiszter
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98