Dtum
Login with Facebookk
1918 | Február

A kávé

A kávé… Báró Orczy Lőrinc, a XVIII. század főuri költője még jó bécsiesen caffé-nak írta, de a mult század közepétől már magyar neve is mindenütt itthon volt s a negyvennyolcas idők márciusi ifjuságának lelkes láza ott született, ahol a legutóbbi évtized modern magyar lírája termett: a kávéházban.

A kávéházban, melyből Budapestnek annyi van; a vidéknek is elég. S az oka ennek az hogy nálunk bizony tulságosan is szeretik ennek az ősrégi növénynek a nedvét, a feketé-t és a kapuciner-t, a kávét föllel és dupla habbal…. De ez a szép időn nagyon régen volt. A háboru előtti években még százhuszezer métermázsa körül volt az a mennyiség, amennyit hazánk évenkint elfogyasztott a kávéból, ma már a kávé szinte eltünt s csak a kiváltságosoknak és élelmeseknek jut belőle.

Pedig sokáig itthon érezte magát nálunk, hisz nemcsak az Arany János balladája, de a kávé történetének évkönyvei is hitelesen följegyzik, hogy II. Szolimán 1534-ben már szivesen látta asztalán a fekete leves-t, a kávét, amely Mekkából vándorolt Sztambulba és valószinű őshazája az abessziniai Kafa város vidéke volt. De ha Török Bálint nem is ivott még kávé, Thököly Imre embere 1683-ban már egészen bizonyosan mondta: „Kávém és főtt étkem lenne talán nekem.”

A kávénénike trécselő alakja is helyet foglal a maga ibrikével a következő száz év egy mondatában: „Te káfé vesztegető jobbítsd meg magadat!” Ime a magyar kávé szó története. Maga a növény vagy harminc fajtájával Ázsia és Afrika forró égövü vidékein terem. Nyolc méternyi magasra is megnő, ágain levelei tövéből illatos virágcsomókat hajt.

Husos termése eleinte zöld, majd vörös; íze az érés idején émelygősen édes. A termésben rejtőzik a két hosszukás csontmag ezüstös fényű, hártyás héjával. A mag belső oldala lapos, a külső domboru; hogyha a termés egyik oldala elapad, a másik majdnem hengeres. Az ilyen szemek, melyek bármely kávénövényen megteremnek, külön szedésben gyöngykávé név alatt kerülnek forgalomba s különösen ritka kedveltségnek örvendeznek.

Maga a gyöngykávé tehát nem külön kávéfajta. A kávéfajok között az arábiai kávé a legismertebb a keletindiai, az amerikai és az afrikai mellett. A világ kávészükségletének kétharmadát Braziliából szállítják s hogy hazánkba is mily nagy mértékben, jellemző bizonysága ennek az is, hogy a monarchia vámbevételeinek első tételei között a kávé például az 1912. évben 50 millió arany koronával szerepel.

Hogy termelik, hogyan szüretelik s hogyan dolgozzák föl ezt az egész világon ismert növényt? Hogy könnyen lehessen szedni a gyümölcsét, a kávéfát csak öt méternyi magasra engedik nőni. És mert termése különböző időkben időkben érik, minden fát háromszor szüretelnek. Az érett gyümölcsből a magot kétféle módon dolgozzák föl. Az afrikai őstermesztő lerázza a már violaszinűre ért gyümölcsöt, kádakban összezúzva a husát, a magot azután a napon kőkeményre szárítja. A gyarmatok európai termelői azonban nem várják meg az érést, hanem a napon szárítva a még leves gyümölcsöt, zúzással hámozzák meg vagy vízben lágyítva szedik ki magjait.

A már megfőzött kávé ízének zamatát nemcsak minőségének, hanem a pörkölés módjának is köszönheti. Legjobb a kávé, ha többféle fajtának keverékéből frissen pörkölve kerül elénk. Törökországban a porrá őrölt kávét vizzel és cukorral forralják és szüretlenül tálalják fel az apró csészékben.Mint minden keresett cikkel, természetesen a kávét is hamisítják. Maguk a kávépótlékok nem a hamisítás céljából készülnek, hanem azért, hogy a kávéhoz keverve, annak szinét és izét megváltoztassák.

A pótkávék nagyrészt növényi anyagokból készülnek. A Frank-kávé cikória gyökeréből, a magyar vagy gyöngyösi kávé a csillagfürt magjaiból. Vannak kávépótlékok, amelyek idegesek, szivbetegek és gyermekek számára helyettesítik a kaffein tartalmánál fogva káros hatásu valódi kávét. Ezek közül legismertebb az árpából készült Kneipp-kávé.  A kávéhamisítások közül legnagyobb mérvet öltött az őrölt kávé hamisítása a kifőzött kávéalj hozzátevésével. Az őrölt kávét természetesen pótkávékkal keverve hamisítják. A hamisítást a kávé kaffein anyagának vizsgálásával derítjük ki.

De még nem mondhattuk el ezzel mindent erről a világszerte kedvelt növényről, a kávéról. Hiszen jól tudjuk, hogy nem csak itala kellemes, de süteményeinkben és tortáinkban is kedves iz a kávéé. S a jegeskávét s a kávé fagylaltot ugyan ki nem ismeri? Már csak értük is érdemes lesz kávéhoz jutnunk, ha szállítani lehet majd ujra Braziliából. A kávéfagylalt forró tejszinből leöntött pörkölt kávéból készül, melyet ebből leszürnek, majd cukorral és tojássárgájával lassu tüzön keverve fagylaltgépen fagyasztanak meg.

A másik kedvenc cukrászdai terméket, a jegeskávét erős feketekávéből készitik, melyet bedugaszolt üvegekben tesznek a jégre. Hideg tejszint cukorral habbá vernek és szintén a jégre állítják. A kettő keverékéből lesz a jegeskávé. Magyar nyelven igazán fölösleges megírni, hogy a kávét nemcsak a család háztartásának asztalaink tálalják fel. Hazánkat a hires ital árusításban talán Törökország mulja felül. Bazárok szőnyegein, vásárok sátraiban egyformán fel lehet találni a kis és nagy csészék közönségét.

Az arab kávéárus bödöneivel, nagy üstjével a földön ülve szolgálja ki vendégeit. Nyugat és Kelet-indiában is ehhez hasonló a kávéárusitás módja. Még Pekingben is találni egy-egy népesebb utcasarkon kávéárust, aki a maga kis tüzhelyét fölállítva színes csészéivel várja naphosszat a kávéra szomjasokat. Az európai államok közül Oroszországban inkább a thea elterjedtebb ital. Már a nyugateurópai „Caffée Restaurant”-okban mindenütt lehet kávét kérni, ha kávéház a maga kizárólagos rendeltetésével nincs is, sem Francziaországban, sem Angliában, sem Amerikában.

Az első kávéház ugyan Párisban nyílt meg, s kevéssel később Mikes Kelemen levelei is tesznek említést a török kávéházakról, de a kávéház divatja Bécsben született meg 1863-ban. Berlinben is körülbelül ebben az időben kezdett terjedni és az élelmes II. Frigyes porosz király monopoliumként aknázza ki.  Bécsi divatot utánozott a régi Pest első kávéházaival ma pedig ő az utánozhatatlan és utól nem érhető ebben az iparban.

A társas érintkezés kis városokban még csak valahogy elfér a vendégszerető házak asztalainál, de nagy városokban és Budapesten már kávéházakba szorul. Szük lakásu családoknak éppugy szórakoztató helyévé vált, amint az üzleti élet tárgyalásai is benne folynak le. A különböző irodalmi körök is kávéházakban ütik fel székhelyüket. Érthető tehát, ha a világháboru szigoru zárórarendelete az egész magyar főváros életét fojtotta le, amikor nálunk munka és pihenés, üzlet és költők álmodozása mind-mind a kávéfogyasztás ürügyével történik s a kávéházban….

A kávé… Bágyadttá tesz és álmodóvá, éberségünket is vele őrizzük meg, ha éjszakai munkánk nem tűri meg a pihenést. Csodálatos ital. S az élvezetestől szinte eltiltják ma egész Európát, melynek hajóit a többi négy világrész most hiába próbálja kiszolgálni. Elsülyednek az angol hajók, melyek a javai nagy kávételep feldolgozott készleteit hordják és mi sem kapunk semmi jót a messzi Braziliából. S az egész kávézó világ epedve várja a békét, amikor ujra asztalán áll majd frissen pörkölve, tejszinesen…. a kávé.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A mi drága fiaink: a honvédek A mi drága fiaink: a honvédek
Az új háború félelmetes fegyverneme a repülőerő. A pontosan célba...
Bankhirdetés Bankhirdetés
Magyar Leszámitoló- és Pénzváltó-Bank Árú-osztálya: elvállalja...
A vérbe fullasztott népgyülés A vérbe fullasztott népgyülés
Az árvamegyei Nameszto községben az elmult héten a csehek borzalmas...
Interju a hivatallal, ahol Budapest erdőire vigyáznak Interju a hivatallal, ahol Budapest erdőire vigyáznak
Budapest székesfőváros közönségének legnagyobb szociális áldása a...
Flottaszaporítás Németországban. Flottaszaporítás Németországban.
A flotta-törvény novellája a melyet a birodalmi gyűlés elé...
Tisztességtelen verseny cimén elitéltek több fővárosi kereskedőt Tisztességtelen verseny cimén elitéltek több fővárosi...
Egész sor tisztességtelen verseny cimén meginditott érdekes per...
Pelle és a BTC csapata nyerték a tornászbajnokságokat Pelle és a BTC csapata nyerték a tornászbajnokságokat
A BTC Klotild-utcai tornatermében vasárnap délelőtt és délután...
Közlekedési beruházások Közlekedési beruházások
Az évek óta vajudó kereskedelmi kikötő hováhelyezésére és...
Az osztrák motorkerékpárosok balszerencséje Az osztrák motorkerékpárosok balszerencséje
Szép küzdelmek, népes mezőnyök jellemezték a motorkerékpáros...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98