Dtum
Login with Facebookk
1918 | Július

A hónap rövidhíreiből

Nyolcvanmilliós ipari hitel

Értesülésünk szerint a kamarai titkároknak Szterényi kereskedelmi miniszter elnöklésével tartott minapi ülésén a miniszter bejelentette, hogy az állam a Pénzintézeti Központ utján 80 millió koronát fog a háboruból hazatérő kiskereskedők és kisiparosok részére kölcsön gyanánt folyósitani. A folyósitás az összes belföldi pénzintézetek bevonásával történik.

A kamarák, a közigazgatási és az iparhatóságok megbizottjaiból külön bizottság fog alakulni, amely azonban csak 5000 koronáig menő kölcsönt folyósithat, amit különös méltánylást érdemlő esetekben 10.000 koronáig lehet fölemelni.

A kereskedelmi miniszter ezenkivül ujból életbelépteti az állami kisipari segitőakciót az iparfejlesztési törvény értelmében. Ezt az ő kisipari akcióját annak idején és azóta is turdvalevően több alkalommal erős és jogos kritikában részesitették. 


Akció a gazdasági vasutakért

A Gazdaszövetség a mezőgazdasági vasutak létesitése érdekében felterjesztést intézett a miniszterelnökhöz, a földmivelésügyi miniszterhez, az országgyülés mindkét házához és a felterjesztést megküldte valamennyi törvényhatóságnak is.

A felterjesztés hangsulyozza, hogy több ezer kilométer vasuti sin, számtalan vasuti kocsi, kismotor szabadul fel a keleti fronton. Arra kellene törekedni, hogy az anyagok egy szerves beruházási programm végrehajtásához szolgáljanak eszközül.

Sürgősen szükséges kidolgoztatni a vasutakban és közutakban szegény vidékek, igy a tanyás rendszerben felépült Alföld részére egy tervezetet, amely a hadseregtől felszabadult mezei vasuti anyagok felhasználásával biztositaná a határ további részeinek az anyaközségekkel, ezeknek ismét egymással és a legközelebbi vasutállomással, végül a nagyobb városi piacokkal való összeköttetést. 


Hat uj gyár Kolozsvárott

Kolozsvárról jelentik, hogy a város három uj gyárnak: a Farkas vegyészeti gyárnak, a Sámson-féle bőrgyárnak és a Szattler faárugyárnak megadta a kért területeket. Másik három gyártelep részére, nevezetesen a Hosszu-féle mükőgyár, a Bach butorgyár és az Erdélyi szövőgyár épitkezésének céljaira csak elsőbbséget biztositott a kért telkekre. 

Lánczy Leó v. belső titkos tanácsosnak, a Pesti magyar kereskedelmi bank elnöke vezérigazgatójának 50 éves közgazdasági tevékenysége és a közjótékonyság terén tanusitott kiváló áldozatkészségének elismeréséül, a király az I. osztályu vaskorona rendet dijmentesen adományozta. Ujabb méltánylása ez a kitüntetés annak a fáradhatatlan munkásságnak, amelyet Lánczy Leó mint a Kereskedelmi bank vezére, a budapesti kereskedelmi és iparkamara elnöke és számos más közgazdasági intézmény vezetője hosszu évtizedeken keresztül a legválságosabb időkben is kifejtett. 


Szabad a lombtakarmány gyüjtése

A földmivelésügyi miniszter rendeletet intézett a törvényhatóságokhoz, amelyben megengedi, hogy a takarmányhiány pótlására a kincstári erdők alkalmas részeiben a szegényebb sorsu lakosok dijtalanul gyüjthessenek lombtakarmányt. Megengedte azonkivül az erdei legeltetés és fühasználat szabályszerü áron való gyakorlását. A rendelet csak ott és csak arra az időre érvényes, ahol és ameddig a szárazság és annak következményei az igénybevételt szükségessé teszik. 


Uj német dunai hatóstársaság

A német ZEG hajóinak átvételével egy millió márka alaptőkéjü hajóstársaság alakult főleg az aldunai forgalom céljaira. Ez az alapitás egész Délnémetországban nagy feltünést kelt, mert azt a bajor Lloyd versenytársának tekintik. Az uj társaság alapitási tervét Frisch dr. vetette föl, aki eddig a belügyminisztériumban a ZEG vezetője volt.

Valószinünek tartják, hogy része van az alapitásban a német Levante hajóstársaságnak is, melynek szolgálatába Frisch dr. időközben átlépett. Arról van szó, hogy a társaság átvegye a ZEG mindazon hajózási berendezéseit, melyeket a birodalom a háboru alatt több millió költséggel rendezett be. A délnémetek az uj társaságban az egész délnémet Duna-politika veszedelmét látják s ez ellen a bajor államkormány megfelelő intézkedését tartják szükségesnek. 


Az osztrák cukorgyártás krizise

A cukoripari egyesület közgyülésén a bécsi központi egyesület vezértitkára szólott a szénellátás nehézségeiről a cukoripar szempontjából. A szükséges 828.000 tonnából a közmunkaügyi minisztérium csak 475.000 tonnát engedélyezett és ez is csak papiron van meg. Ha a minisztérium gondoskodik is ennek a szállitásáról, még akkor is csak nagyon kis részét lehet a termésnek feldolgozni. Nagyon csekély a remény arra, hogy lehet-e egyáltalában a most következő idényben cukrot előállitani.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Iparosmunka A budapesti vas- és fémipari kiállításon kötél-pályák és mezei vasutak alkatrészei
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Titulescu szerdán érkezik Bukarestbe, hogy megalakítsa kormányát Titulescu szerdán érkezik Bukarestbe, hogy megalakítsa kormányát
Titulecu, aki a húsvéti ünnepeket Buonemouthban töltötte és ott kapta...
Az autó diadalmas előretörése Az autó diadalmas előretörése
Egy most közzétett statisztika szerint Magyarország autóállománya ez...
Világitási és üzemi korlátozást rendelt el az Elektromos Müvek igazgatósága Világitási és üzemi korlátozást rendelt el az Elektromos Müvek...
Budapest világitási ellátásában váratlan és nagy nehézségek támadtak....
Új ifjúsági könyvekről Új ifjúsági könyvekről
Az ifjúságnak szánt irodalmat nem lehet mindig irodalmi igénnyel...
A szinek hatása az érzékekre
Érdekes megfigyeléseket közölt nemrég egy német fiziológus arra a...
14 és 16 éves magyar táncosnők erkölcsdrámája Manilla szigetén 14 és 16 éves magyar táncosnők erkölcsdrámája Manilla szigetén
Két fiatal magyar táncosnő, akik közül az egyik tizennégy és fél, a...
Magassági vashid Magassági vashid
A német technika óriás müvének nevezhetjük azt a magassági vashidat,...
Színhely:Budapest - Idő: tíz év előtt Színhely:Budapest - Idő: tíz év előtt
Az emberek most kezdenek emlékezni: megemészteni azokat a dolgokat,...
Hópárkányok, hópadok Hópárkányok, hópadok
A magas hegyek csúcsán és gerincén messze kinyúló szeszélyes alakú...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98