Dtum
Login with Facebookk
1918 | Június

A kurtakigyó marása

A kurtakígyó vagy másként keresztes vipera hazánk legveszedelmesebb mérges kígyója, melynek marásától sok ember pusztul el és még több szerez komoly betegséget. Egy német természetbúvár, akit megmart egy meglett kurtakígyó, következőképpen számol be erről a balesetről:

"Noha nem vagyok érzékeny természetű, mégis egész testemben összerándultam, mintha elektromos ütés ért volna s a marás pillanatában világosan éreztem a fájdalom villámgyors tovaterjedését a hüvelykujjtól (ahol a marás történt) a könyökön fölfelé egészen a hónaljig. Egyidejüleg el is kábultam s 5-10 perccel később gyönge szédülés fogott el, majd pedig rövid ájulás is, amit ülve szenvedtem át.

A marás déli egy óra tájban történt és két órakor ájultam el másodszor; közben a marás helye kékes-szürke lett, az egész hüvelykujj megdagadt és fájt. Ettől kezdve az ájulás egyre gyakoribb lett, két és három óra közt ugy megdagadt a keze és a karom a hónomig, hogy már emelni is alig bírtam, a hangom pedig oly tompa és szintelen lett, hogy csak nehezen tudták érteni a szavamat.

Félhárom felé heves fájdalmak közt dagadni kezdett a gyomrom, majd három óra után hánytam s mindjárt aztán hasmenés jött rám. Roppant mód elgyöngültem, rosszul láttam és hallottam, égető szomjuság gyötört és folytonosan dermesztő hideget éreztem egész testemben, de se főfájásom, se szívdobogásom nem volt.

Este hét órakor a karom, éppen ugy, mint a kezem éa az ujjam, kétszeres vastagságra dagadt, a marás helye kékesfekete volt s onnantól kezdve kékes és vörös véraláfutások huzódtak egészen a hónomig, amely szintén nagyon erősen megdagadt. A harmadik napon a dagadtság és a véraláfutás továbbterjedt a hasfalon és a csipőn a fél felsőcombig, de ez volt a válság tetőfoka, mert ezután már lohadni kezdett.

Hosszas izzadás után déltájban elmult a szédülés, ugy hogy délután már föl is kelhettem néhány órára. A karom ugyan még nagyon fájt, az érverésem még mindig kicsiny és gyönge volt és megmaradt a kellemetlen hideg borzongás is, de az étvágy jó volt és a szomjuság mérsékelt. Negyednapra a dagadtság ismét jelentékenyen lohadt, de csak a következő nyolc nap alatt mult el teljesen, ami azonban nem jelentette azt, hogy már egészen ki is hevertem a kigyómarást.

Mert a marás után még hat héttel is estefelé mindig megdagadt kissé a jobb kezem és állandóan nagyon érzékeny az időjárás viszontagságai iránt. Nem tudok feküdni a jobb oldalamon, a jobb karom erőtlen és néha órákig nagyon fáj.

Sokkal soványabb vagyok, mint azelőtt, a hideg borzongás még egyszer sorvaszt, gyakran naphosszat minden ok nélkül gyönge vagyok és az arcom szine megváltozott maradt. Az a meggyőződésem, hogy a kurtakígyó marása, ha közvetlenül ütőeret ér, majdnem mindig halált okoz és ilyenkor minden gyógyítás hiábavaló"...

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Rákóczi hajója
A Magyar Keleti Tengerhajós Részvénytársaság *Kelet*nevű gőzöse, a...
Hajsza a „napgáz” után Hajsza a „napgáz” után
És tudunk még sok egyebet is. Óriás hajókat építeni, melyek nem a...
Birkózás Európa bajnokságai Birkózás Európa bajnokságai
A törekvés Sp. E. nagy áldozatkészséggel rendezett nagyszabásu...
Szálasit és társait kötéláltali halálra ítélte a Népbíróság Szálasit és társait kötéláltali halálra ítélte a...
Ma hirdetett ítéletet a népbíróság Szálasi és bűntársai felett. Már...
A Petőfi-Társaság közgyűlése A Petőfi-Társaság közgyűlése
Irodalmi körökben s az irodalom iránt fogékony közönségben is...
Mezőhegyesről Mezőhegyesről
Ritka külföldi gazda, vagy gazdasági dolgok iránt érdeklődő mulasztja...
Hoszpotzky Alajos az idei Wahrmann-dijas Hoszpotzky Alajos az idei Wahrmann-dijas
A Magyar Tudományos Akadémia az idén a Wahrmann-dijat Hoszpotzky...
A Barcsi Gazdatárházak Szövetkezete monopóliumot kapott az olaszországi gabonaexportra A Barcsi Gazdatárházak Szövetkezete monopóliumot kapott az...
A magyar gabonakereskedelem körében nagy izgalmat váltott ki az a...
Sabaria – Kispest 4:1 (2:0) Sabaria – Kispest 4:1 (2:0)
Nagy érdeklődés előzte meg a mindenkor legjobbnak tartott vidéki...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98