Dtum
Login with Facebookk
1918 | November

Esküszünk

A forradalom első napja, a nagy nap, az október 30-iki nagyobb, impozánsabb és rettenetesebb volt annak a teljes igazában, de a magyar nemzet ujjáalakulásának legszebb és legmeghatóbb momentuma, mégis csak az volt ami szombaton délelőtt folyt le az országház előtti téren. A magyar katonatisztek tették le az esküt a magyar nép kormányának a kezébe, felesküdtek nem a magyar királynak többé, hanem a magyar nemzetnek. Felejthetetlen óra volt ez és voltak momentumai, amelyek mellett nem lehet elmenni száraz szemmel.


Arra kérem önöket - mondta a hadügyminiszter -, hogy gyermekeiket ugy neveljék, hogy soha többé háboru itt ne lehessen. Ez volt az első gyujtó szó az esketés előtt. Az első könyek akkor szöktek a szemekbe és megható volt látni ezt a sok ezer katonatisztet, véres csatákban megsebzett arcokat, amint lukasra lőtt lobogók alatt sirásra torzult az arcuk és a gyermekeikre gondoltak, akiknek többé nem lehet háborujuk.

A himnusz énekelték. Méltóságosan hömpölygött ez a csodálatos dal, ezrek ajkáról szállott az ég felé, megható pillanat volt, nem kardjaikat magasra emelve, hanem jobbkezüket a becsületes magyar szívünkre téve esküdtek a magyar tisztek és ekkor egyszerre felhangzott az a sor, hogy: Megbünhődte már e nép a multat s jövendőt. És ebben a pillanatban vége volt minden feszességnek, a kezek magasra lengették a fekete tisztisapkákat és a tábori sapkákat, amelyeken ragyogott a fehér virág. Ez volt az a sor, amelyet mindenki szívéből énekelt. Megbűnhődte már e nép a multat és jövendőt és ebben benne volt minden szenvedés, minden nyomor, minden fájdalom, ami ötéves háboruban sujtott itt mindenki.

Károly Mihály miniszterelnök, mikor már vége volt az eskütételnek, még egyszer harsány hangon ennyit kiáltott:
- Esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk.
Egetverő éljenzés, mindenkinek a szíve forróbban vert, tudta mindenki, hogy ez most nemcsak szó, nemcsak frázis, minden, ami eddig csak szózat és ige volt, abból valóság lett.

A parlament épülete magyar címeres zászlókkal volt fellobogózva. Ünnepelt a magyar országház is és a pompázó, nagy zászlódíszben egyetlen fekete folt esett. A magyar zászlók között egy fekete gyászlobogó is lengedezett szomorúan, sötéten és komoran. Tisza Istvánért.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Tisza István meggyilkolása
Tánczos G. Károly

1918. október 31-én délután 5 óra körül Tisza István Hermina út 35. szám alatti villalakása előtt csoportosulás volt, amelynek résztvevői Tisza-ellenes jelszavakat kiabáltak. Délután 6 óra körül két katonai teherautó érkezett, rajtuk több katonaruhás egyénnel és fegyverekkel (többek között 2 géppuskával). Nyolc katona az épület hátsó részénél átugrotta a vaskerítést, lefegyverezték a villa őrzésére kirendelt rendőrök közül az egyetlen hátramaradottat, majd több csoportra oszoltak. Egy négyfős csoport belopózott a villába, és annak előcsarnokában lefegyverezte az inast is. Utána 3 fegyveres az ebédlőbe lépett, ahol Tisza István, a felesége, és Almássy Denise grófnő tartózkodott. Rövid szóváltás után három lövés dördült, amelyből kettő Tisza grófot érte és halálra sebezte, a harmadik csak súrolta Almássy grófnő arcát. Látva a haláltusáját vívó grófot, a fegyveresek eltávoztak. Az akkor megindult nyomozás eredménytelen volt, a hatóságok kóbor katonák tettének tételezték fel a bűncselekményt


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98