Dtum
Login with Facebookk
1918 | Október

Áresés a borpiacon

A döntő jelentőségü külpolitikai eseményeknek meglepő hatása érvényesült ma a borpiacon.
Az az egészségtelen konjunktura, melyet a borpiac uralt és amely több mint ezerkoronás borárakat kreált, a külügyi helyzet következtében most egyszerre megfordult és ez a krizis ma tört ki.

A kereskedők roppant tartózkodók lettek a kinálattal szemben, nem vásárolnak és ma az volt a helyzet, hogy kétkoronás árak mellett tudtak mustot elhelyezni, a kereskedőket a bizonytalan helyzet készteti tartózkodásra. Főleg attól tartanak, hogy a német hadsereg, mely a háboruban legnagyobb vásárlója a magyar bornak, lényegesen kisebb kereslettel fog fellépni, mint amilyenre a borpiacon számitottak még egy héttel ezelőtt is.

Ha ez az aggodalom, mely most a borpiacot eltölti és ma már szinte borkracht idézett elő, valóra válik, akkor a kereskedők szerint a kivitelre szánt borok nagyrésze itt marad az országban és persze tarthatatlanná válnak azok a fantasztikus árak is, amelyekre a nagy konjunkturában számitottak. 

Ez az egészségtelen konjunktura, melyet az agráriusok és az árfelhajtásban buzgón közremüködő lánckereskedők hónapokon keresztül szitottak, mindegyre szélesebb köröket csábitott a borüzlet terére. Bankok, kereskedők, sőt magántőkések is lázasan kaptak a nagyszerünek kinálkozó nyerészkedési alkalmakon, amelyekkel ez a mesterségesen fejlesztett konjunktura csábitott.

Ennek következménye, hogy ma már száz és százmilliókra rug az az összeg, amely Magyarországon borüzleteiben van lekötve és ez az óriási tőkeérdekeltség majdnem kivétel nélkül azokhoz a konjunkturális árakhoz kapcsolódik, amelyek a békebeli árakat 3-4000 százalékkal multák felül és amelyeknek további emelkedésére számitottak még most is, néhány nappal ezelőtt a nagy békeesemények beállta előtt. 

Akik még idejekorán megkeresték a maguk millióit vagy százezreit ezen kezdettől fogva egészségtelen irányba és szélsőségek felé terelt konjunkturán, azok most már természetesen nyugodtan nézik a hirtelen fordulatot és ennek következményeit. Meg kell azonban állapitanunk, hogy a legbusásabb hasznot ezen a konjunkturán az agráriusok nyerték. Az agráriusok semmiesetre sem vesztettek s nem veszthetnek ma sem.

Ha a borárak esnek, legfeljebb csak kevesebbet fognak nyerni, exisztenciájukat azonban a fordulat nem ingatja meg. Annál inkább áll ez a kereskedők és a borüzletben érdekeltek széles rétegeire, akik egész exisztenciájukkal a borkonjunktura bálványának szolgálatába szegődtek és szédült nyereségvággyal vitték tőkéjüket a borpiacra.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A szőlő berakása a zuzó-malomba Szőlőszedés
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Gépesített pénzbeszedő és takarékpénztár Gépesített pénzbeszedő és takarékpénztár
A csodálatos gépek születésének mesekorszakában élünk. Olyan...
Összeverekedett a járásbíróság folyosóján egy ügyvédjelölt, egy pincér és egy hivatalnok Összeverekedett a járásbíróság folyosóján egy ügyvédjelölt, egy...
Szombaton délben 2 órakor a rendőröket és a mentőket egyszerre hívták...
Eden bukása Eden bukása
A vasárnapi lapok egy része szenzációs beállításban közli, hogy a...
Katonai lázadás Szebasztopolban Katonai lázadás Szebasztopolban
Schmidt hadnagy ki a szebasztopoli kikötőben állomásozó orosz...
Nyilatkozatok a vámszövetségről Nyilatkozatok a vámszövetségről
A politikai helyzetet, különösen a fenforgó vámpolitikai, kiegyezési...
Lopás miatt letartóztatták „báró Barkóczy Máriát”, aki tábornok özvegyének adta ki magát Lopás miatt letartóztatták „báró Barkóczy Máriát”, aki...
Véletlenül került rendőrkézre a szép barna fiatalasszony, akit egy...
Egy véres nap krónikája  -  Hírlapi tudosítás 1849 okt. 6-ikáról Egy véres nap krónikája - Hírlapi tudosítás 1849 okt. 6-ikáról...
A hazai és külföldi történetírás kibeszélte magát a maga őszinte vagy...
Aratunk, de magunknak? Aratunk, de magunknak?
Már Péter-Pál előtt megcsendült a kasza a magyar rónákon. Az őszi...
A Henrik herceg túraút résztvevőinek budapesti fogadtatása A Henrik herceg túraút résztvevőinek budapesti fogadtatása
Zászlók, virágok, ujjongó néptömeg, szépséges magyar hölgyek üdvözlő...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98