Dtum
Login with Facebookk
1918 | Október

Áresés a borpiacon

A döntő jelentőségü külpolitikai eseményeknek meglepő hatása érvényesült ma a borpiacon.
Az az egészségtelen konjunktura, melyet a borpiac uralt és amely több mint ezerkoronás borárakat kreált, a külügyi helyzet következtében most egyszerre megfordult és ez a krizis ma tört ki.

A kereskedők roppant tartózkodók lettek a kinálattal szemben, nem vásárolnak és ma az volt a helyzet, hogy kétkoronás árak mellett tudtak mustot elhelyezni, a kereskedőket a bizonytalan helyzet készteti tartózkodásra. Főleg attól tartanak, hogy a német hadsereg, mely a háboruban legnagyobb vásárlója a magyar bornak, lényegesen kisebb kereslettel fog fellépni, mint amilyenre a borpiacon számitottak még egy héttel ezelőtt is.

Ha ez az aggodalom, mely most a borpiacot eltölti és ma már szinte borkracht idézett elő, valóra válik, akkor a kereskedők szerint a kivitelre szánt borok nagyrésze itt marad az országban és persze tarthatatlanná válnak azok a fantasztikus árak is, amelyekre a nagy konjunkturában számitottak. 

Ez az egészségtelen konjunktura, melyet az agráriusok és az árfelhajtásban buzgón közremüködő lánckereskedők hónapokon keresztül szitottak, mindegyre szélesebb köröket csábitott a borüzlet terére. Bankok, kereskedők, sőt magántőkések is lázasan kaptak a nagyszerünek kinálkozó nyerészkedési alkalmakon, amelyekkel ez a mesterségesen fejlesztett konjunktura csábitott.

Ennek következménye, hogy ma már száz és százmilliókra rug az az összeg, amely Magyarországon borüzleteiben van lekötve és ez az óriási tőkeérdekeltség majdnem kivétel nélkül azokhoz a konjunkturális árakhoz kapcsolódik, amelyek a békebeli árakat 3-4000 százalékkal multák felül és amelyeknek további emelkedésére számitottak még most is, néhány nappal ezelőtt a nagy békeesemények beállta előtt. 

Akik még idejekorán megkeresték a maguk millióit vagy százezreit ezen kezdettől fogva egészségtelen irányba és szélsőségek felé terelt konjunkturán, azok most már természetesen nyugodtan nézik a hirtelen fordulatot és ennek következményeit. Meg kell azonban állapitanunk, hogy a legbusásabb hasznot ezen a konjunkturán az agráriusok nyerték. Az agráriusok semmiesetre sem vesztettek s nem veszthetnek ma sem.

Ha a borárak esnek, legfeljebb csak kevesebbet fognak nyerni, exisztenciájukat azonban a fordulat nem ingatja meg. Annál inkább áll ez a kereskedők és a borüzletben érdekeltek széles rétegeire, akik egész exisztenciájukkal a borkonjunktura bálványának szolgálatába szegődtek és szédült nyereségvággyal vitték tőkéjüket a borpiacra.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A szőlő berakása a zuzó-malomba Szőlőszedés
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98