Dtum
Login with Facebookk
1918 | Október

Kemény szavak II. Vilmos császárról

Az Arbeiter Zeitung vasárnapi száma közli Berlin, október 20. A „Frankische Tagespost” október 16-iki számában következőket írja: Lehetetlen számunkra, hogy Wilson óhajaira a nemzeti védelem proklamálásával és az összes német erők összefogásával válaszoljanak. Nem kívánunk ezuttal hadseregünk hangulatáról beszélni, amely hadsereg számára természetesen más hírforrás is létezik, mint egyedül a legfelsőbb hadvezetőség jelentései.

 

Mindazonáltal meg kell állapítanunk, hogy a nemzeti védelem és az összes erők egybefogása nem alkalmas a Wilson féle követelések elutasítására, mert a hadsereg és a nép azt hihetnék, hogy az utolsó heorikus erőfeszítéseket nem azért követeljük tőlük, hogy a hazát megmentsük, hanem hogy II. Vilmos császár trónját biztosítsuk. Bármennyire nem kedves a németek előtt a jelenben és a jövőben is a köztársasági szemle, valamint az hogy császárnak trónjától való megfosztását az idegen hatalmak kierőszakolják, épp oly kevésbé felel meg a monarchikus németek törekvéseinek az, hogy a német népet egy további kilátástalan háboruba kényszerítsék, egy oly harcba, amelyben ismét több százezer embert feláldoznának és amelyben Németország annyira elpusztulna mint, sajnos, Északfranciaország elpusztult….és mindezt csak azért hogy H. Vilmos császár hatalmi fölényét fenntartsák.


Ismét elhibázott eseményekről kell beszélnünk és mindenekelőtt a birodalom fejének szól. Neki tudnia kellett, hogy mi fog következni és tartozott volna olyan tanácsadókról gondoskodni akik felvilágosították volna arról, hogy mi fog történni. Ha II. Vilmos a nagy uralkodók példáját követte volna és miként V. Károly, aki a világ urának vallhatja magát, látszólag önként lemondott volna a hatalomról, akkor másként állana a történelem szine előtt, mintha most Wilson parancsát követve, kénytelen lesz a koronát és marsallbotot letenni, hogy valahol mint magánember fejezze be életpályáját.

 

Ha II. Vilmos tizennégy nappal ezelőtt feláldozta volna magát a népéért, hogy kedvezőbb békefeltételeket érhessen el, vagy ellenségeinek, de még a szociáldemokratáknak, akiket oly sokszor lekicsinyelt, hálája mellett hagyhatta volna el trónjának lépcsőit. II. Vilmosra miként az oly sok tekintetben hasonlatos IV. Frigyes Vilmosra, ráillenek Jakoby János szavai: „Az a szerencsétlensége a királyoknak, hogy nem akarják meghallani az igazság szavát”. De a szociáldemokrácia nem mulasztotta el, hogy megmondja neki az igazságot, de hát II. Vilmosra is ráillik az a mondat, amelyről a királyok esküje is szól: „Bár megmondjuk nekik az igazat, még sem hallgatnak ránk.”

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
„Paprikás” hangulatban a Törekvés nyerte az amatőr derbit „Paprikás” hangulatban a Törekvés nyerte az amatőr...
Az Elektromos nagy elánnal kezd és mindjárt veszélyes is. Pfandler...
Egy orosz utazó társaság felkonczolása Egy orosz utazó társaság felkonczolása
Közép-Ázsiának még mindig rejtélyes országában, Tibetben a minap a...
A barna dzseláda A barna dzseláda
Hatalmas bundája, lobogó sörénye, és egy csupasz vérpiros háromszög a...
Hol az én életem? Hol az én életem?
Kaffka Margit tizennyolc éve halt meg. A legrosszabbkor! - mondja...
Hány állami alkalmazottról és nyugdijasról kell az államnak gondoskodnia Hány állami alkalmazottról és nyugdijasról kell az államnak...
A pénzügyminisztérium most tette közzé a költségvetéshez...
Francia válasz a Rajna-vidék megszállására Francia válasz a Rajna-vidék megszállására
Amint várható volt, a francia közvélemény a párizsi sajtóval az élén,...
Nyolcadszor is Kelen nyerte a nagy mezei bajnokságot Nyolcadszor is Kelen nyerte a nagy mezei bajnokságot
Borongós időben, fergeteges szélben tartották meg Megyeren az idei...
A haditerhek a delegáczióban A haditerhek a delegáczióban
Az októberben összeülő delegácziókban a hadügyminiszter meg fogja...
A piros tojás
Öröm, kedvesség, szépség, mély értelem – mind megvan ez husvét...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98