Dtum
Login with Facebookk
1918 | Szeptember

Feléled a kiviteli és behozatali monopólium?

Bor- és szeszeitalok kivitelére Ukrajnába a kormány a Haditermény r.-t.-nak kizárólagos jogot adott. 

Az üzletek lebonyolitása céljából a H. T. három szindikátus alapitását vette tervbe, még pedig külön szindikátusét 20 millió K kezdő alaptőkével a bor értékesitésére, 10 millió K kezdő alaptőkével a borpárlat forgalmának lebonyolitására és 5- 10 millió K alaptőkével a szesz- és szeszeitalüzletre. A szindikátus alaptőkéjét az érdekeltek fogják lejegyezni érdekeltségük arányában.

A kiviteli üzletre jelentkezhetik mindenki, aki iparszerüleg foglalkozott már korábban is bor vagy szeszesitalok értékesitésével.

A borszindikátus megszervezésével Zwack Ákos budapesti borkereskedőt, a borpárlat, szesz és szeszeitalok exportjával foglalkozó szindikátus megszervezésével pedig a Magyar szeszértékesitő r.-t.-ot bizták meg.

A központi hatalmak országaiba Ukrajnából irányuló bevitel ügyeit intéző Wirtschafts-Zentrale a Magyarországra eső kvóta behozatalára a H. T.-t bizta meg. Meglehetősen nagymennyiségü édesvizi és tengeri hal behozataláról van szó, ugy friss, mint konzervált állapotban.

Magától értetődik azonban, hogy az ország gazdasági érdekeire való tekintettel a hal inkább frissen lenne behozandó és itthon lenne feldolgozandó, ámbár a német katonai parancsnokság Krimben több nagyszabásu halkonzervgyár létesitését vette tervbe. Az üzlet lebonyolitására a H. T. szindikátus alapitását tervezi.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Monopóliumok
Szabóné Fricska Anna

Monopóliumról többféle értelemben beszélhetünk.
Használjuk azokra az óriás vállalatokra, amelyek különböző együttműködési formákban a piacot uraló gazdasági helyzet megteremtésére, a piaci verseny korlátozására jönnek létre. Ebben az értelemben a piacon elérendő cél  és az – ehhez igazodó – szervezeti forma szerint négy (ismertebb) típusát különböztetjük meg.


A kartellben az együttműködés a piac felosztására, az árak közösen történő megállapítására vagy a termelés esetleges korlátozására vonatkozik; a vállalatok egyébként megőrzik teljes önállóságukat.


A szindikátus annyival jelent szorosabb együttműködést, hogy a tagok közös irányítást hoznak létre az együttműködést érintő területen, ám jogi önállóságukat megtartják. Az ideiglenes szövetség vonatkozhat a beszerzési és az eladási árak megállapítására, a termelés szabályozására.


A tröszt már a szövetkező vállalatok teljes összeolvadására épül (azaz jogi önállóságukat elveszítik). A tagok korábban a gazdasági élet azonos vagy egymással összefüggő területén működtek.


A konszern egyazon gazdasági ágazat vállalatait fogja össze; a vállalatok formálisan önállók maradnak azonos tőkés csoport irányítása alatt.

 

Ötödik típusa a konglomerátum, amely azonos tőkés csoport tulajdonában van, és az ipar különféle ágaiban termelő létesítmények összességét jelenti.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98