Dtum
Login with Facebookk
1918 | Szeptember

A cseh-tót légió toborzása Olaszországban

Hazatérők egybehangzó vallomása szerint az adernói táborban a cseh-tó légió tisztjei felírták a falra, hogy a hadifoglyok Bécs városát nevükben üdvözöljék, mint Prágának jövő elővárosát. A cseh-tót légió toborzó működését a következő példa világítja meg: A táborban megjelenik dr. Chlavacsek civilben. A propagandaszolgálat egy tisztje s a tábor parancsnoka kiséri.

 

Utóbbi elrendelte, hogy a hadifogoly tisztek gyüljenek egybe s a ki nem jelenik meg, azt karhatalommal hozzák el. Chlavacsek beszéddel üdvözli a hadifoglyok közötti cseheket, felmenti őket esküjük alól és felszólítja őket a légióba való belépésre. Néhány eltévelyedett szlavát kiált, a melyet azonban erőteljes abczug dörög le.

 

Következő nap folytatják a munkát. A legionáriusok az esküjükhöz hű honfitársaikat visszatérésük után legyilkolással fenyegetik. Mindenféle boszantást kigondolnak a tisztességes elemek ellen. Az eltántorodottakkal a következő formulát mondatják el: Az osztrák-magyar monarchiát jelenlegi formájukban nem ismerjük el nem veszszük figyelembe korábbi fölötteseink parancsait és önként engedelmeskedünk az olasz kormány parancsainak.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Az olaszországi Csehszlovák Légió
Tánczos G. Károly

Az olaszországi Csehszlovák Légió
Olaszország az 1914. augusztus 2-án bejelentett semlegességével szemben 1915. május 23-án hadat üzent az Osztrák-magyar Monarchiának, majd 1916. augusztus 28-án Németországnak is. Az olasz fronton a Monarchia hadvezetősége által kezdetektől bevetésre kerültek cseh legénységű ezredek, többek között a Brünn-i 8-as és a Theresienstadt-i 42-es gyalogezred. Olaszországban is a fogságba esett illetve átszökött cseh és szlovák nemzetiségű katonákból szervezték az első felderítő különítményeket. 1917 végére, 1918 elejére már felállították az első ezredet. 1918. április 21-én a Csehszlovák Nemzeti Tanács és az olasz kormány megállapodást ír alá az olaszországi csehszlovák légió felállításáról és 1918. május 24-én ünnepélyes keretek közt megrendezik az olaszországi csehszlovák légió zászlóbontását. A Légió első ezredét vetették harcba a Piave fronton 1918 májusának végén, két-három héttel a Monarchia június 15-ei, négy hadsereggel indított utolsó nagy támadása előtt. A támadás hét nap alatt kifulladt és június 24-re a csapatok ismét a kiinduló állásokba vonultak vissza. Ezzel a vereséggel a Monarchia minden reménye elveszett, a hadsereg képtelenné vált egy újabb támadó hadműveletre, a kezdeményezés az Antant kezébe került.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98