Dtum
Login with Facebookk
1918 | Szeptember

A monarchia békejegyzéke

Bécs, szept. 15.
 Tegnap, szombaton küldte el a monarchia a béketárgyalásokat megelőző bizalmas eszmecserére szóló felhívását. A jegyzék egyidőben ment el a szövetséges kormányoknak, tehát a berlini, szófiai és konstantinápolyi kormánynak, valamint az összes ellenséges kormányoknak.

 

Ugyanekkor a semleges országok– most már közéjük számít az orosz, a román és a finn kormány is – szintén kapják a jegyzéket, de egy kisérő irattal, amelyben közlik velük, hogy a jegyzéket csak tudomásulvétel, illetve tájékoztatás céljából küldik nekik, mert gróf Burián terve szerint a javasolt bizalmas konferencián csupán a hadviselők meghatalmazottai vettek részt, a semleges államoknak csupán annyi szerepük van, hogy ők közvetítik a jegyzéket az entente-kormányokhoz és valamelyik semleges város lenne színhelye a konferenciának.

 

A városnak kiválasztásáról most folynak diplomáciai tárgyalások egyrészt a központi hatalmak, másrészt a semleges kormányok között. Itteni politikai körökben legvalószínübbnek tartják, hogy Hága vagy Bern lesz a konferencia székhelye, ha az entente elfogadja gróf Burián javaslatát.

Még nincs válasz.
Jól értesült körökben hangsulyozzák, hogy gróf Burián békejegyzékére eddig még seminő válasz nem érkezett, aminthogy az idő rövidsége miatt még nem is érkezhetett. Az a félhivatalos Havas-jegyzék, melyet egyes helyeken már a monarchia demarsára adott válasznak tekintenek, egyáltalában nem felelet a jegyzékre, aminthogy egy szóval sem tesz említést róla. Ez a Havas-jelentés csak az mult héten elhangzott békebeszédekre, Hertling, Payer és Burián régebbi nyilatkozataira vonatkozik, tehát nem befolyásolja az entente további magatartását.


Formális válasz Burián jegyzékére – beavatott körök véleménye szerint a hét második felében várható. Valószinűnek tartják, hogy az entente közös választ fog adni, ennek megszövegezésére pedig kölcsönös tárgyalások szükségesek, melyek bizonyos időt feltétlenül igénybe vesznek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98