Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1919 | Február

A szocialisták követelik az ellenforradalom elfojtását

A Magyarországi Szociáldemokrata Párt vasárnap egész napon át a városháza közgyűlési termében rendkivüli pártkongresszust tartott, mely a késő esti órákban ért véget.

A kongresszust Garbai Sándor nyitotta meg. Megnyitó beszédében a régi kormány büneit sorolta fel amely jobban félt a békétől, mint a háborutól. A háboru előtt csak az utca volt a mienk – mondotta – most azonban a kormányhatalom. Amit a királyok a harctereken elvesztettek, az a szocialisták Bernben nyerik meg. Nem akarunk ölni és pusztítani, de nem merjen senki utunkba állni. Csak ha öntudatosak leszünk, érhetjük el a világbékét. Beszéde végén rámutatott a berni kongresszus fontosságára.


Az első szónok Weltner Jakab előadó volt, aki közel két órás beszédében az ország mai politikai helyzetét ismertette. Az egyetlen igazi szervezett hatalom a szocialista párt. A munkások helyzete ma lényegesen más, mint volt azelőtt. Nem lehet a vivmányokat lekicsinyleni. Ez a forradalom meghozta a politikai demokráciát. A küzdelmünkkel szoros kapcsolatban áll a megszállott területek munkásküzdelme. Az októberi forradalom még nem jelenti a szociáldemokrácia győzelmét. A régi rendszer uralkodó osztályai nem tudnak sorsukba beletörődni. Az ellenforradalom mozgalmai itt-ott feltünnek és a kormánynak kötelessége volna ebben az esetben az egész hivatalos apparátust nyugdijának elvesztésével elcsapni. Ahol a munkásság munkanélküli segélyt kap, annak az országnak el kell pusztulnia. Éppen ezért meg kell változtatni a kapitalisztikus termelést. Addig nincs demokrácia, míg a kapitalizmus létezik. Meg kell kezdeni a munka szocializálását. Meg kell fékezni az áruuzsorát. Nem elég törvényeket gyártani, hanem kímélet nélkül kell azokat mindenkivel szemben alkalmazni. Csak a forradalom után hallottunk kommunizmusról beszélni. Egyetlen sikere az ugynevezett kommunistáknak, hogy kisajátították a szocialisták végső célját. Jöhet olyan pillanat, amikor képviseljük a nép többségét, és talán akkor alkalmazni kell majd a proletár diktaturát. Nem szabad elítélni az igazi kommunista mozgalmat, mert az oroszországi kommunisták közelébb állanak hozzánk, mint a világ bármely burzsoáziája. A kommunizmus és az itteni kommunisták két különböző dolog. Az igazi kommunizmust a szociáldemokratapárt fogja megvalósítani.

Pogány József a katonatanács elnöke kifogásolta, hogy a kormány még mindig nem tud rendelkezni az országgal és még mindig működik a régi osztályuralom gépezete. Végre tönkre kell tenni a szervezetlen katonaságot és csendőrséget. Kérdi, hogy tudja-e a kormány a régi uralmat ugy tönkre tenni, hogy ne ártson többé. Ha igen, akkor a szocialista párt támogatja, ha nem, akkor jöjjön a szocialista kormány. A kisgazda tömegek tenyésztésével nevelik az ellenforradalmárokat.

 

A földmunkások hatalmával kell megoldani a földreformot. Nem igaz, az, hogy az entente kormány egy szocialista kormányt rossz szemmel nézné, Páris kénytelen volt elfogadni az orosz bolseviki kormányt. Követelni kell, hogy a kormány legyen erélyes.


Dr. Landler Jenő a beterjesztendő határozati javaslathoz kiegészítésképpen ajánlja, hogy szólítassék fel a kormány legerélyesebben és haladéktalanul léptesse életbe az összes intézkedéseket az ellenforradalmárok ellen, ha nem tudja, vagy nem akarja, vegye kezébe a kormányhatalmat négy szocialista kormány.


A határozati javaslat szerint az uj Magyar köztársaságban megmaradtak a régi rendszer eszközei és ez teszi lehetővé az ellenforradalom készülődéseit. A pártgyülés elvárja és megköveteli, hogy a szocialista pártvezetőség és a párt a kormányban ülő képviselői az uj világ létesítésének érdekében gyökereiben tagadják meg ezt a rendszert, mely a multban uralkodott és nyers és radikális eljárást az ellenforradalmárok ellen fog tanusítani. Az ugynevezett kommunisták e pártból és szakszervezetből kizárandók.


Még számos felszólalás után elfogadták a határozati javaslatot Landter módosításával. Csak két kommunista szavazott a javaslat ellen.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Bethlen debrceni beszéde Bethlen debrceni beszéde
Holnap lesz egy esztendeje, - kezdte gróf Bethlen István – hogy...
Sardou ( 1831-1908) Sardou ( 1831-1908)
Bizonyára alig akad művelt ember egész Európában, a ki legalább egy...
Szimmetrikus ábécze Szimmetrikus ábécze
A mai írás- és nyomtatás-mód s a használatban levő írásjelek...
Balázs Béla - Köszönjük Balázs Béla - Köszönjük
Köszönjük néked, hogy legelső voltál Elérhetetlen és hódoltató. ...
Szeretném, ha szeretnének Szeretném, ha szeretnének
Ady Endre izgató egyénisége körül annyi beszéd, vita, agitálás folyik...
Az osztrák kormány bukása Az osztrák kormány bukása
Politikai körökben – nagyon valószinünek tartják, hogy...
Gyilkos gépmunkás Gyilkos gépmunkás
Ifj. Vájó András huszonnégyéves gépmunkás egy gyárban dolgozott...
Az uj Bethlen-kormány letette az esküt Az uj Bethlen-kormány letette az esküt
Az uj Bethlen-kormány tagjai vasárnap délelőtt 11 órakor tették le a...
Az Északi Tengertől Az Északi Tengertől
"A háborunak egyik legfontosabb eredménye az Északi Tengertől az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98