Dtum
Login with Facebookk
1919 | Február

A szocialisták követelik az ellenforradalom elfojtását

A Magyarországi Szociáldemokrata Párt vasárnap egész napon át a városháza közgyűlési termében rendkivüli pártkongresszust tartott, mely a késő esti órákban ért véget.

A kongresszust Garbai Sándor nyitotta meg. Megnyitó beszédében a régi kormány büneit sorolta fel amely jobban félt a békétől, mint a háborutól. A háboru előtt csak az utca volt a mienk – mondotta – most azonban a kormányhatalom. Amit a királyok a harctereken elvesztettek, az a szocialisták Bernben nyerik meg. Nem akarunk ölni és pusztítani, de nem merjen senki utunkba állni. Csak ha öntudatosak leszünk, érhetjük el a világbékét. Beszéde végén rámutatott a berni kongresszus fontosságára.


Az első szónok Weltner Jakab előadó volt, aki közel két órás beszédében az ország mai politikai helyzetét ismertette. Az egyetlen igazi szervezett hatalom a szocialista párt. A munkások helyzete ma lényegesen más, mint volt azelőtt. Nem lehet a vivmányokat lekicsinyleni. Ez a forradalom meghozta a politikai demokráciát. A küzdelmünkkel szoros kapcsolatban áll a megszállott területek munkásküzdelme. Az októberi forradalom még nem jelenti a szociáldemokrácia győzelmét. A régi rendszer uralkodó osztályai nem tudnak sorsukba beletörődni. Az ellenforradalom mozgalmai itt-ott feltünnek és a kormánynak kötelessége volna ebben az esetben az egész hivatalos apparátust nyugdijának elvesztésével elcsapni. Ahol a munkásság munkanélküli segélyt kap, annak az országnak el kell pusztulnia. Éppen ezért meg kell változtatni a kapitalisztikus termelést. Addig nincs demokrácia, míg a kapitalizmus létezik. Meg kell kezdeni a munka szocializálását. Meg kell fékezni az áruuzsorát. Nem elég törvényeket gyártani, hanem kímélet nélkül kell azokat mindenkivel szemben alkalmazni. Csak a forradalom után hallottunk kommunizmusról beszélni. Egyetlen sikere az ugynevezett kommunistáknak, hogy kisajátították a szocialisták végső célját. Jöhet olyan pillanat, amikor képviseljük a nép többségét, és talán akkor alkalmazni kell majd a proletár diktaturát. Nem szabad elítélni az igazi kommunista mozgalmat, mert az oroszországi kommunisták közelébb állanak hozzánk, mint a világ bármely burzsoáziája. A kommunizmus és az itteni kommunisták két különböző dolog. Az igazi kommunizmust a szociáldemokratapárt fogja megvalósítani.

Pogány József a katonatanács elnöke kifogásolta, hogy a kormány még mindig nem tud rendelkezni az országgal és még mindig működik a régi osztályuralom gépezete. Végre tönkre kell tenni a szervezetlen katonaságot és csendőrséget. Kérdi, hogy tudja-e a kormány a régi uralmat ugy tönkre tenni, hogy ne ártson többé. Ha igen, akkor a szocialista párt támogatja, ha nem, akkor jöjjön a szocialista kormány. A kisgazda tömegek tenyésztésével nevelik az ellenforradalmárokat.

 

A földmunkások hatalmával kell megoldani a földreformot. Nem igaz, az, hogy az entente kormány egy szocialista kormányt rossz szemmel nézné, Páris kénytelen volt elfogadni az orosz bolseviki kormányt. Követelni kell, hogy a kormány legyen erélyes.


Dr. Landler Jenő a beterjesztendő határozati javaslathoz kiegészítésképpen ajánlja, hogy szólítassék fel a kormány legerélyesebben és haladéktalanul léptesse életbe az összes intézkedéseket az ellenforradalmárok ellen, ha nem tudja, vagy nem akarja, vegye kezébe a kormányhatalmat négy szocialista kormány.


A határozati javaslat szerint az uj Magyar köztársaságban megmaradtak a régi rendszer eszközei és ez teszi lehetővé az ellenforradalom készülődéseit. A pártgyülés elvárja és megköveteli, hogy a szocialista pártvezetőség és a párt a kormányban ülő képviselői az uj világ létesítésének érdekében gyökereiben tagadják meg ezt a rendszert, mely a multban uralkodott és nyers és radikális eljárást az ellenforradalmárok ellen fog tanusítani. Az ugynevezett kommunisták e pártból és szakszervezetből kizárandók.


Még számos felszólalás után elfogadták a határozati javaslatot Landter módosításával. Csak két kommunista szavazott a javaslat ellen.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98