Dtum
Login with Facebookk
1919 | Január

Ujabb hír a czári család meggyilkolásáról

Egy Jekaterinburgban szolgálatot teljesített Norvégián átutazó osztrák diplomata kijelentette, hogy legjobb forrásból szerzett értesülése szerint az egész czári családot a czári család lakásán gyilkolták meg. Megjelent ott néhány bolseviki, a ki kihivatta a czárt. A midőn ez megjelent, revolverlövéssel leterítették. Ezután a czárnét és leányát szobáikban agyonlőtték. A trónörökös asztalnál ült és olvasott, a midőn az összeesküvők egyike belépett és revolverének agyával a gyermek fejére mért ütéssel megölte. A holttesteket fűtőkemenczékben elégették. A diplomata, miután ezeket elmondotta, útlevelével igazolta magát.


Müncheni újságok részleteket közölnek a czári család utolsó napjairól. A Ruszkij Lisztok szerint Jekaterinogradban életük napról-napra tűrhetetlenebbé vált. Június végén a rettegés és az állandó megpróbáltatások ideje kezdődött reájuk nézve. A czári pár gyakran volt kitéve nyers és éretlen gúnyolódásnak. A legutolsó napokat a czári család egy szobába bezárkózva töltötte. Felöltözve aludtak mindnyájan, szalmazsákokon. A cseh-szlovák csapatok közeledése nyugtalanította a bolsevikieket. A népbiztosok elhatározták, hogy július 17-én a czári családot legyilkolják.

 

A halálos ítélet végrehajtásánál jelen volt népbiztos a részletekről a következőket beszéli: Éjjel 1 órakor számos bolseviki hatolt be a czári család hálószobájába. A czárné térdelve imádkozott. A banda vezére a czárhoz fordult e szavakkal: Ön tehát elkészült már? - Igen. - válaszolta a czár egyszerűen - én mindig készen vagyok. A biztos megragadta a czárnét és elhurczolta. Nehezen leirható jelenet következett ezután. A czárné szerencsétlen leányait hisztérikus görcsök fogták el. Azután a czárt és leányait elhurczolták. A czár haladt elől, mögötte leányai. Mindnyájukat egy pinczébe vitték. Néhány bolseviki Botkin dr.-t a czár orvosát, felolvasónőjét és egy hadsegédet hurczolt el magával. Nemsokára rá revolverrel agyonlőtték ezeket. Azután a czári család került sorra. Elsőnek a czárné esett el, azután leányai, végül a czár, a kivel együtt volt a trónörökös. A ki nem halt meg mindjárt, fejszecsapásokkal ölték meg. Előbb úgy volt, hogy a holttesteket eltemetik, de a biztos megparancsolta, hogy égessék el.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98