Dtum
Login with Facebookk
1919 | Július

A Treysa-féle meteoritról

Az 1916. április 3-án délután 3 óra 25 perczkor (középeurópai idő) észrevett meteoritot a megfigyelésekből számított pályája alapján 1917-ben találták meg. Ez a maga nemében pártatlan eset, mert az eddig talált meteoritokat mind földre hullásuk alkalmával észlelték.

A szóbanforgó meteoritot felhőtlen ég mellett akkor észlelték többen, mikor a Nap magassága 30° 50’ volt a horizont fölött: A megfigyelők a jelentések szerint oly körben állottak, melynek sugara 135 kilométer. E körben a meteoritot igen fényes tűzgolyónak látták, mely mennydörgésszerű robajjal haladt. A detonatiót 50-60 kilométernyi sugárral biró körön belül hallották többen. A megfigyelésekből Wegener kiszámította, hogy a földrehullás helye a hesseni Treysa és Ziegenhaink községek között van.

A meteorit felkeresésére indított több kirándulás azonban eredménynyel nem járt. Wegener ezért újból átdolgozta a megfigyeléseket és a következő eredményre jutott: a meteorit nem legnagyobb fénye pillanatában robbant szét, hanem földrehullása ideje alatt elsötétült, mit az a tény is igazol, hogy többen fekete testnek látták. Igy a nélkül, hogy szétrobbant volna, esett le a földre. Az esés helyén ezért nagyobb és pedig fényessége szerint becsült nagysága alapján mintegy 1.5 méternyi mély gödörnek kell lennie.

Mivel az 1916. évi aratás alkalmával a szabad mezőkön a meteoritot nem találták meg, feltételezték, hogy erdőben hullott le. A marburgi természettudományi társulat elnöke ezért 300 márkás díjat tűzött ki és 1917 január havában meg is találták 1.60 méter mélységben. Súlya 63 kg és szabálytalan sokszög alakkal bír 24-36 cm. átmérőkkel. Főleg vas és nickelből áll; felülete magnetit (Fe2, O?) réteggel bevont. Fajsúlya 7.88; tehát közelebb áll az öntött vashoz (7.8 fajsúly), mint a tiszta nickelhez (8.8 fajsúly). Mivel erősen mágneses, nickeltartalma 20 %-nál is lehet nagyobb. Vasrészei szénalkatrészeket is tartalmaznak, hasonlítható ezeért a földi vashoz. Amint a szükséges munkaerők rendelkezésre fognak állni, a meteoritot feldarabolják és vegyileg megvizsgálják.

Az a körülmény, hogy a meteorit fénye fokozatosan csökkent és hogy nem robbant szét, arra mutat, hogy a mennydörgésszerű robaj a levegő megrázkódtatása által egyedül is jöhet létre, hogy tehát az a régebbi feltevés, hogy a robajhoz a meteoritok szétrobbanása szükséges, nem tartható fenn.

Megemlítendő még, hogy 800 méterrel délebbre találták attól a helytől, hová a pályaszámítás szerint esnie kellett volna. Tekintve, hogy a tünemény néhány másodperczig tartott, hogy a legtöbb megfigyelő laikus volt, kiket a tünemény nagyszerűsége valósággal megdöbbentett s hogy ez okból adataik nem is lehettek a legmegbízhatóbbak, a pályaszámítás eredménye fényesnek mondható.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az orosz-japán háború Az orosz-japán háború
A szárazföldön is megkezdődött a nagy harcz. Az oroszok eddig a...
A New-York – Párisi automobilverseny. A New-York – Párisi automobilverseny.
Mai képünk a világkörüli automobilverseny new-yorki startját mutatja,...
Kolehmainen Hannes ujabb győzelme Kolehmainen Hannes ujabb győzelme
A december 4-én New-Yorkban rendezett „Metropolitan”...
A falu bolondjának vége A falu bolondjának vége
Szomorúan végződött egy lakodalom Szentmihály –Telken....
1937-ig nincs beruházás a postánál 1937-ig nincs beruházás a postánál
A posta nagy beruházó programja két évvel ezelőtt sajnálatos módon...
A Petőfi Társaság ünneplése márczius 15-ikén A Petőfi Társaság ünneplése márczius 15-ikén
A Petőfi Társaság márczius 15-én ünnepi űlést tartott, melyre nagy...
A „Graf Zeppelin” Budapest felett A „Graf Zeppelin” Budapest felett
Vasárnap délelőtt érkezett Budapestre a német léghajóépítés...
Dr. Varga Béla tréningben Dr. Varga Béla tréningben
A háborút megelőző évek birkózó versenyeinek Dr. Varga Béla volt a...
A Szegedi VSE is bekerült az NB I-be A Szegedi VSE is bekerült az NB I-be
Az SzVSE sorsdöntő mérkőzésére nagy tömegekben vonult fel Szeged...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98