Dtum
Login with Facebookk
1920 | Április

Felülbélyegzési hamisitó társaságok a rendőrségen

Egy jugoszláv, egy cseh és egy magyar felülbélyegzést hamisitó bandát letartóztattak

A felülbélyegzési törvény végrehajtása óta naponként 10-12 olyan feljelentés érkezik a rendőrséghez, amelyben kereskedők panaszolják el, hogy vevőik hamis lebélyegzésü pénzekkel fizettek, vagy akartak fizetni. A budapesti államrendőrség régi és egykor kitünően dolgozott detektivcsoportját, a Varga-csoportot bizta meg, hogy nyomozzon a feljelentések ügyében.

 

Az agilitással dolgozó detektivcsoport megállapitotta, hogy a legtöbb feljelentés csak a pénzüket féltő emberek tulzott óvatosságából származik – mert a hamisnak jelzett bankjegyeken nem hamis, csak rosszul sikerült a felülnyomás. Különösen a vidéki városokból Pestre került felülbélyegzett bankjegyek adtak sok munkát a rendőrségnek, mert ezek a primitiv munkáju vidéki gépek révén elmosódott, félrecsuszott vagy tulfestékes és igy elkenődött letiltott felülbélyegzést hoztak forgalomba.

A detektivek munkája azonban kellemetlen meglepetésekkel is szolgált, kideritette, hogy tényleg kisérleteznek hamisitásokkal. Elfogtak egy fiatalkoru gyereket, aki kisérletezett a felülbélyegzés hamisitásával. A primitiv felülbélyegzésü bankjegy azonban a rendőrségre került és a detektivek csakhamar rátaláltak a pincérgyerekre. Amikor letartóztatták, megtalált hamisitó üzemével már nemcsak a saját kékbankjegyeit bélyegezte felül, hanem már vállalt idegenektől is 36 százalékra felülbélyegzést.

Ugyancsak tudomására jutott a rendőrségnek, hogy a demarkáció menti kisvárosokban Prágából és bécsből becsempészett hamis klisék segitségével kisérleteznek magánpénzlebélyegzésekkel.

Április másodikán itt Budapesten is lefogtak egy nagyobb társaságot, amely egy teljes nyomdai apparátussal akart hozzáfogni a pénzfelülbélyegzéshez. Rosner Elemér és Szabó István nevü nyomdászsegédek. Fischer Ábrahám Király utca 2. szám alatt dolgozó nyomdászt akarták rábirni, hogy eldugott udvari nyomdájában öt napon keresztül soló ezreseket bélyegezen. Felül. Az ezresbankókat egy földbirtokos, egy pincér és egy bankbizományos adták össze és ők csináltattak hamis bélyegzőt is Horrner Borárus-téri cinkografusnál. 20 millió koronát akartak felülbélyegeztetni Fischer Ábrahám nyomdájában, de a nyomdász figyelmeztette a rendőrséget a készülő akcióra és a detektivek az egész társaságot kézrekeritették, mielőtt munkájukhoz hozzáfoghattak volna.

Hoffner, a cinkografus huszezer koronát kapott azért, hogy elkészitette a hamis bélyegzőt.

Ugyancsak Fischer Ábrahám nyomdász juttatott a rendőrség kezére két muraközi parasztot, akik március közepén fölkeresték és jugoszláv bélyegzést akartak hamisittatni. Kétszázezer koronára akartak hamis bélyegzést felnyomatni, de sokallták a hamisitásért a nyolcezer koronát – amennyit Fischer kért, aki szintén benne volt az üzletben-, hatezer koronát akartak csak adni a kétszázezer korona hamisításért.

A Király utca 14. szám alatt elfogtak egy nyomdászt, aki szintén felülbélyegzést hamisitott. Lefogtak itt a hamisitásra való bankjegyeket, de elkobozták a klisét is, amellyel a felülbélyegzést csinálták.

A jugoszláv felülbélyegzés hamisitásánál érdekes megemliteni, hogy azok akik hamisitani akartak, nem kötötték magukat a bélyegző formájához, azt mondották a nyomdásznak:
- Csinálja meg olcsón a felülbélyegzést nyomdász úr – nem fontos, hogy milyen lesz a bélyegző. Csak a a fontos, hogy valami horvát szöveg legyen rajta. Ugyis annyiféle minálunk a bélyegzés, hogy senki se veszi észre, ha egy ujabb forma kerül forgalomba.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Romániai hírek Romániai hírek
Félnapos közös miniszteri tanácskozás Bécsben. A Romániából érkező...
Kanada nyerte a jéghokki világbajnokságot Kanada nyerte a jéghokki világbajnokságot
A jégkorong-világbajnokságot Kanada csapata nyerte, amely többszöri...
Kelen és Nagy Rózsi új országos rekordot futottak Kelen és Nagy Rózsi új országos rekordot futottak
A vasárnap megtartott Budapest-kerületi férfi és az országos női...
Drót nélküli táviró-állomás Fiuméban Drót nélküli táviró-állomás Fiuméban
Nagyon érdekes kisérletekhez lát Fiuméban a kereskedelmi mimiszterium...
Helyzetjelentés az orosz színházról Helyzetjelentés az orosz színházról
E könyv szerzője az 1936 őszén rendezett moszkvai ünnepi játékok...
Titkos békeakció Bécsből Titkos békeakció Bécsből
1916. decemberi, a németekkel egyeztetett és az antant által...
Déry Tibor regénye Déry Tibor regénye
Háromkötetes, több mint ezeroldalas regény olvasását fejeztem be,...
A gépmadarak elektromos csápjai, a viharzónák kikerülése A gépmadarak elektromos csápjai, a viharzónák kikerülése
A gépek kényelmesebbé és biztosabbá teszik az ember életét. Néha...
Schuschnigg Franciaországban és Angliában Schuschnigg Franciaországban és Angliában
Schuschnigg kancellár és Berger-Waldenegg külügyminiszter vasárnap...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98