Dtum
Login with Facebookk
1920 | Augusztus

1919. augusztus 1

A diktatura borzalmaiból hozta a megváltást a mult esztendő augusztusának első napja. A meggyötrött, sokat szenvedet magyarság felszabadulását a vörös téboly jármából. A napsugaras szép nyári napon csupa ujjongó, örvendő ember járta az utcákat, tele hittel, a jövőben vetett bizalommal, reménységgel.

 

Százharminchárom nap irtózatai mind feledve voltak s ujra szabadon dobogott a szív, szólt a száj, mosolygott a szem. Szent emléke kell, hogy legyen és maradjon az ujjáébredt magyar nemzetnek ez a nap, kezdete egy uj létnek, hajnalhasadása egy jobb jövendőnek, az első lépés az irtózatos sötétségből a napsugaras szabadság felé.

 

Még máig sem teljesedtek be a magyarság akkor kifakadt reményei. A rend és a nyugalom még ma sem teljes, a felizgatott kedélyek még mindig nem higgadtak le, még féktelenek a szenvedélyek és kitörnek olykor-olykor, még idegen kézen van az ország legnagyobb része s borzalmasan szenvednek véreink a hódítók önkénye alatt de már van öntudatunk, van bizalmunk a maguk erejében, már állunk felszegett fejjel és megyünk előre a haladás utján a jobb jövő felé.

 

S ha elkövetkezik mindannyiunk szive vágya, a boldog nap, amelyen ujra magunkhoz ölelhetjük, akiket elszakított tőlünk az árulás, emlékezetünkbe kell vésnünk a megindulás napját, augusztus elsejét s piros betükkel kell feljegyeznünk az ujjászületett magyar szabadság uj március idusát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98