Dtum
Login with Facebookk
1920 | Február

A magyar alkotmányos élet nagy napja

Budapest, febr. 15.
Ötnegyed évig felelős kormányzás nélkül vezették egészen felelőtlen emberek ennek az országnak a sorsát, érthető tehát az a nagy izgalom, amely az egyetlen felelős orgánum, a nemzetgyűlés megnyitását megelőzi. Máskor is nagy érdeklődés előzte meg az uj parlament megnyitását, mennyivel nagyobb ez az érdeklődés most, amikor az általános választói jog alapján összeülő parlament első ülését fogja tartani.


Már napok óta látható az jólismert, régi formáju plakátok az utcákonb, amelyeknek azonban csak a formája a régi, a tartalma azonban erősen különbözik a régi képviselőházi plakátokétól:
A nemzetgyűlés folyó évi február hó 16-án délelőtt 11 órakor a képviselőház üléstermében ülést tart.


Maguk a nemzetgyülés megválasztott képviselői is izgatottan várják az első szereplés napját. – Lámpalázam van, mondta nékünk az egyik megválasztott kisgazda-követ és többeken valóban meg is látszik ez a lámpaláz. A képviselő urak ünnepi ruhában fognak természetesen megjelenni a nagy „premier”-en, de hát az ünnepi ruhák nem olyanok már mint azelőtt voltak: lesz sok kifordított és átvasalt vidéki, remekbeszabott ősi ruhadarab, amelyek holnap ülik a feltámadás ünnepét, lesznek mándlik és kékbeli daruk, lesznek azonban díszmagyarok és frankok is s ezek fognak csupán csak arra emlékeztetni, hogy a mai nappal a „jogfolytonosság” kezdődik meg.


A pártok elhelyezkedése még nincs megállapítva s az ülésen a képviselők tetszésük szerint való helyeken fognak ülni. Hely lesz bőven, válogatni is lehet benne, hiszen az ülésterem a régi nagy Magyarország számára készült, míg a mai ülésen a megcsonkított Magyarország képviselői sem lesznek ott, hiszen a Tiszántul még mindig nem választhattak az oláh megszállás miatt.


A képviselőház ragyogó tisztaságban várja az uj vendégeket. A vörös uralom összeomlása után nyomban megkezdték a nagytakarítást, rendbehozták a Lenin-fiuk borzalmai nyomán támadt károkat s ma már semmi nyoma annak, hogy a dunaparti gótstilus palota valamikor arra szolgált, hogy Klein-Korvin Ottó döntsön benne az eléje cipelt „burzsuj” élete és halála fölött. A háznagyi hivatal is rengeteget dolgozott s Dessewffy Arisztid képviselőházi titkár valósággal azt sem tudja, hol áll a feje. Mindenki jegyet akar. Mindenki ott akar lenni ennél a nagy történelmi aktusnál s mindenkinek van valami protektora. Pedig csak korlátolt számban adnak ki jegyeket és így nagyon sok embert kell visszautasítani.


A megnyitás, mint ismeretes, ünnepi „Veni Sancte”-val kezdődik. A kupolacsarnokot átalakították s közepén áll az oltár, amely szépen van dekorálva. Piros szőnyegek, délszaki növények veszik körül az oltárt s piros zsinórral van elkerítve az a hely, amelyen belül majd a nemzetgyülési tagok fognak állni, míg a nézők oldalt, az elkerített helyen kívül foglalnak helyet.


Az ülése egyébként egészen rövid lesz – inkább csak formális. De azért a szép asszonyok ott lesznek a karzatokon, mint régen, a gukkerek majd ujból előkerülnek, a buffet megint megtelik majd, a folyosók piros szőnyegein ujból megjelennek a pirospozsgás vidéki küldöttségek, ujból megindult a régi parlamenti élet, meglesz a „jogfolytonosság” a karzaton s a folyosón is.


Soha ilyen vagy ehhez hasonlóan nehéz helyzetben nem volt még nemzetgyülés, mint ez a mostani. Vajha, meglenne az ereje és tehetsége ahhoz, hogy kivezesse ezt a szerencsétlen országot a szenvedések földjéről a nyugalom, jólét, boldogság és – hatalom földjére. Ezzel a halk reménységgel nézünk a ma összeülő nemzetgyülés elé s hisszük, hogy Magyarország népe nem fog csalódni azokban, akikbe bizalmát vetette a választásokon.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Budapest rejtelmeiből - exotikus alakok a fővárosban Budapest rejtelmeiből - exotikus alakok a fővárosban
Száz meg száz furcsa idegen él itt Budapesten, munkásféle,...
Radio a dzsungelben Radio a dzsungelben
Dr. Hamilton Rice felfedező utas a világ leghatalmasabb folyójának,...
Hírek a trónörökösről Hírek a trónörökösről
Ferencz Ferdinánd trónörökös egyszeriben az események homlokterébe...
Az osztrák miniszterelnök bukása Az osztrák miniszterelnök bukása
Az osztrák miniszterelnök bukásának oka az volt, hogy Hohenlohe...
Saturnus gyűrűjének változó voltáról Saturnus gyűrűjének változó voltáról
Ismeretes dolog, hogy a Saturnus gyűrűje nem összefüggő egész, hanem...
Einstein, a világ legnagyobb élő matematikusának meseszerűen érdekes és furcsa élete 2.rész Einstein, a világ legnagyobb élő matematikusának meseszerűen érdekes...
Az a szándéka, hogy egyetemi munkásságával nemsokára felhagy. Nem...
Kosztolányi Dezső - Arckép Kosztolányi Dezső - Arckép
Király György abból a nemzedékből származott, mely 1880 és 1890...
Ferencváros – III. ker. FC. 4:0 (1:0) Ferencváros – III. ker. FC. 4:0 (1:0)
A Ferencváros Óbudán kezdte meg az őszi futballszezónt. Ennek...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
A rettenetes szárazság és kegyetlen hőség után egyszerre hűvös...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98