Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1920 | Május

A tengerek sótartalma

A tudósok kiszámították, hogy ha azt a sómennyiséget, amelyet egyedül a La Manche-csatorna vízbe tartalmaz, London területe fölé kiteregetnék, mintegy száz mértföldnyi, azaz: ezerhatszáz kilométer magasságig takarná be az egész várost. Fantáziának elég merész!

Ám tudósok még tovább mentek és azt is kiszámították, hogy ha tengerek vizét el tudnák párologtatni, oly nagy sómennyiség maradna vissza, amellyel föld egész felületét mintegy hatvan méter vastag sóréteggel lehetne bevonni. Ez pedig akkora sótömeg, mint amekkora Észak- és Délamerika egész terület együttvéve, vagy amekkora a föld száraz területeinek negyedrésez!

De hogyha elgondoljuk, hogy vannak népek, amelyek nélkülözni kénytelenek ezt a becses ásványt; ha elgondoljuk, hogy Henrik orléansi herceg és Bonvalot kutató só hiányában csaknem elpusztultak az ázsiai Pamin-fensikon való földerítő utjokban: bizony arra az eredményre jutunk, hogy nemcsak a földi javak, de még a természetadta kincsek sincsenek igazságosan elosztva. De hát honnan származik ez a rengeteg sómennyiség, amely a tenger vizét ihatatlanná teszi?

A legujabb elmélet szerint a só a föld mélyéből kerül a tengerbe. A föld gyomrát ugyanis roppant nagy vegyi műhelynek lehet tekinteni, ahol a legkülönbfélébb kémiai termékek jönnek létre. Ez elmélet igaza mellett bizonyít az a tény, hogy a Vezuv kráterét és lejtőit minden kitörés után friss, csillogó tengeri só lepi el réteg alakjában.

Dél-Amerikában sok olyan tüzhányó működik, amelynek lávájában sok különféle chlórvegyület, amelyekből könnyen kialakulhat a nátrium-chlorid, vagyis a kősó. Csakhogy itt azt az ellenvetést lehetne tenni, hogy az ily módon létrejött sómennyiség vajmi kevés.

De ne feledjük, hogy a vulkanikus kitörések valaha állandóak voltak a földön, ugyszólván szüntelenül működtek a tüzhányók és hogy valamikor a föld belsejében fejlődött gáznemű termékek a még teljesen meg nem keményedett földrétegen áttörve: magukkal hozták a felszínre a só képződéséhez szükséges kémiai anyagokat. A földet környező légkör akkor még magas hőfoku vizgőzt tartalmazott, amely a föld lassu kihülése alatt megsürüsüdött és víz alakjában lecsapódott.

Ez a víz oldotta föl és fogadta magába a föld felületén lerakódott sót, amelytől sós lett annak egész mennyisége. Ezt a rengeteg sótömeget legott más mértékkel ítéljük meg, hogyha magához a föld tömegéhez viszonyítjuk.

Képzeljünk el tehát olyan gömböt, amelynek átmérője legyen például egy középtermetű ember magassága, azaz egy méter és hetven centiméter, ezen a gömbön a legnagyobb tengermélységet viszonylagosan alig másfél milliméterben lehetne csak kifejezni, vagy még merészebb hasonlattal élve: a föld felületének legnagyobb mélyedései is arányosan akkorák, mint a narancs pórusai!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A sorozás elrendelése
Minthogy az 1911. évre kiállítandó ujonczokat most már az...
Császárkoronázás Indiában Császárkoronázás Indiában
A brit világbirodalomban nevezetes esemény történt. Most volt...
Az MTK veresége Lipcsében Az MTK veresége Lipcsében
Leipziger Spielvereinigung – MTK 2:1 (0:1) A Magyar...
Weöres Sándor versek Weöres Sándor versek
Én vagyok az a bizonyos ember, ki sínylődve szenved az Úr miatt, ...
A kivándorlási törvény életbeléptetése A kivándorlási törvény életbeléptetése
A hivatalos lap egyik közelebbi száma közölte a belügyminiszter...
Hikisch Rezső (1876-1934) Hikisch Rezső (1876-1934)
Július hó végén ötvennyolc éves korában, rövid betegség után...
Keresztes megnyerte a könnyűsúlyú világbajnokságot Keresztes megnyerte a könnyűsúlyú világbajnokságot
Amsterdam, augusztus 6. Világbajnokság! Ami után nyolc napon át...
A fiatalok előretörése a BBTE női vívóversenyén A fiatalok előretörése a BBTE női vívóversenyén
Miközben a nagyszerű Pasaréti-úti klubház felé tartottunk,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98