Dtum
Login with Facebookk
1920 | Március

Az uj kormány ma teszi le az esküt

Budapest, március 14.
(A H. N. tudósítójától. )
Huszár Károly koncentrációs kormánya csaknem négyhónapos munka után befejezte hivatását és a mai napon a kormányzó döntés folytán miniszterelnökké kinevezett Simonyi-Semadam Sándor kormánya leteszi az esküt és holnapután bemutatkozik a nemzetgyülésnek.


A válság tehát gyorsan és minden nagyobb rázkódtatás nélkül elmult, az uj kormány ma átveszi hivatalát, tagadhatatlan azonban, hogy vannak ugy a Kisgazda-, mint a Keresztény Nemzeti pártban olyanok, akik a kormány összeállításával nincsenek megelégedve. Vasárnap este hallatszottak is mindkét pártban olyan hangok, amelyek az elégületlenségnek adtak kifejezést, a pártvezérek azonban a kormányzó döntését föltétlen respektálólásra és a bel- és külpolitikai helyzet fontosságára való hivatkozással lecsillapították a nyugtalankodókat.


A keresztény pártban a szélsőbbek azt kifogásolták, hogy az uj kormányban egyetlenegy sincs közülök, a kisgazdapártban pedig a kereskedelemügyi tárcának a párt részére való föltétlen fennmaradását hangoztatták.


Mind a két pártban, de különösen a Keresztény Egyesülés Pártjában sok szó esett arról, hogy a legtöbb minisztérium politikai államtitkárságok betöltését nem szabad pártpolitikai kérdéssé tenni, hanem az egyes miniszterekre kell bízni, hogy kiket vesznek maguk mellé államtitkárokul. A Kisgazdapárt kivánságait egyébként – mint értesülünk – honorálni is fogják és hosszabb tárgyalások csupán a belügyi államtitkárság körül vannak, amelyhez a Kisgazdapárt minden körülmények között ragaszkodik és amelyre Meskó Zoltán a párt jelöltje.

 

Az államtitkárságok kérdését egyébként az uj kormány első minisztertanácsa intéz majd el. Nagyobb érdeklődés kiséri még a kultusz államtitkárság ügyét is, amelyre a Kisgazdapárt Kovács J. Istvánt, a Keresztény Nemzeti Párt pedig az eddigi államtitkárt, Pekár Gyulát óhajtja. Valószínű, hogy egyelőre Pekár Gyula lesz az államtitkár, aki azonban értesülésünk szerint rövidesen odahagyja ezt az állását, mert fontos diplomáciai megbizást kap. A sajtófőnöki állát továbbra is Bónitz Ferenc miniszteri tanácsot tölti be.

A Huszár-kormámy utolsó tanácskozása

A Magyar Távirati Iroda jelenti: A Huszár-kabinet ma déli 12 óraikor tartotta utolsó miniszteri tanácskozását, amelyen Huszár Károly miniszterelnök elnöklete mellett Friedrich István hadügyminiszter kivételével a kormány összes tagjai résztvettek. A jegyzőkönyvet bárcihági Bárczy István miniszteri tanácsos vezette. A minisztertanács kizárólag folyóügyeket tárgyalt. A tanácskozás végén Huszár Károly miniszterelnök hálás köszönetének adott kifejezést azon önzetlen támogatásért, amelyben a legnehezebb körülmények között vállalt müködését a kormány valamennyi tagja részesítette. A kormány tagjai nevében Rubinek Gyula földmívelésügyi miniszter a legnagyobb elismerés hangján nyilatkozott Huszár Károly miniszterelnök müködéséről, ki emelve főként azt, hogy amire vállalkozott nehéz időkben és sulyos körülmények között, azt egész férfiuhoz illő módon el is végezte.


Bárczy István igazságügyminiszer ugy a maga, mint a távozó minisztertársai nevében, meghajtja az elismerés lobogóját a lelépő miniszterelnök előtt és köszönetét fejezi ki a kabinet többi tagjainak is a részükre nyujtott önzetlen támogatásáért.
Ugyanilyen szellemben szólalt fel Heineich Ferenc kereskedelmi miniszter is. Végül Haller István, Somesich József gróf és Bleger Jakab dr. adóztak meleg szavakkal Huszár Károly iránti nagyrabecsülésüknek.


A minisztertanács délután fél 4 órakor ért véget.

A távozó kabinet bucsuja a kormányzótól

A Magyar Távirati Iroda jelenti: Horthy Miklós kormányzó holnap délelőtt 11 órakor fogadja a Huszár-kormányt bucsukihallgatáson.

Az uj kormány kinevezése


A Magyar Távirati Iroda jelenti:

A kormányzó ma délelőtt kihallgatáson fogadta Simonyi- Semadam Sándor dezignált miniszterelnököt, aki jelentését tett a kormányzónak a kormány megalakítása ügyében folytatott tárgyalásainak eredményéről, egyben előterjesztette az uj kormány tagjainak listáját, amelyet a kormányzó elfogadott és kinevezte az uj kormányt, a mely a következőkből áll:
Elnök és belügy: Simonyi- Semadam Sándor. Külügy: Teleki Pál gróf. Igazságügy: Ferdinándy Gyula, Pénzügy és kereskedelemügy: Korányi Frigyes báró. Hadügy: Soós Károly tábornok. Földmívelésügy: Rubinek Gyula. Kultusz: Hulier István, Közélelmezésügy: nagyatádi Szabó István. Kisgazda: sokorópátkai Szabó István, Népjóléti: Bénárd Ágoston. Kisebbségi: Bleyer Jakab.
Az erről szóló kormányzói kéziratok a holnapi napon fognak kiadatni.

Az uj kormány eskütétele

A Magyar Távirati Iroda jelenti: Az uj kormány eskütétele holnap délután 4 órakor lesz a király palota ceremóniális termében. Az eskütételnél jelen lesznek az zászlósurak. Ez alkalommal a főőrséget egy díszszázad fogja ellátni. A zene a kormányzó érkezésekor a Himnuszt játssza.

Szocialista munkások a Kisgazdapárt mellett

A cinkotai kerülethez tartozó Kistarcsa községben tegnap Balla Aladár, a Kisgazdapárt jelöltje programmbeszédet mondott és a jelölt támogatására Rubinek Gyula és nagyatádi Szabó István miniszterek is megjelentek. A kistarcsai gyárban a miniszterek beszéde után Tóth nevű munkás a gyár 4-5000 alkalmazottja nevében bejelentette, hogy a munkások nemzeti alapra helyezkedtek és támogatják a Kisgazdapártot.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Hatvanezren tekintették meg vasárnap az Árumintavásárt Hatvanezren tekintették meg vasárnap az Árumintavásárt
A Budapesti Nemzetközi Árumintavásár forgalma a jelek szerint az idén...
Szent István Szent István
NEGYVENÖT évvel halála után szentjei közé iktatta az egyház; mint a...
A műcsarnok tavaszi tárlata A műcsarnok tavaszi tárlata
Sajnos, a multé már az a jó, becsületes világ. Melyben a művészek...
Halmay kint marad Amerikában Halmay kint marad Amerikában
Halmay kint marad Amerikában. Sportkörökben erősen jár az a hír, hogy...
MTK – Vas és fémmunkások SC 4:0 (3:0) MTK – Vas és fémmunkások SC 4:0 (3:0)
A rendkívül felázott a talajon az MTK nagy technikai fölénnyel nyerte...
Magyar – Osztrák mérkőzés Magyar – Osztrák mérkőzés
Rossz előjelek. Kellemetlen, ominózus események előzték meg a magyar...
Kelen pályarekorddal nyerte a mezei futóbajnokságot Kelen pályarekorddal nyerte a mezei futóbajnokságot
A mezei futóbajnokságokkal kezdődik a sporttavasz. Vasárnap délelőtt...
 Minden élet a vízből ered Minden élet a vízből ered
Ezt tantételt valamikor évezredekkel ezelőtt még a görög bölcsek...
Automatikus fényképsokszorositó Automatikus fényképsokszorositó
A fényképészet terén igen hasznos és szivesen fogadott ujdonság az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98