Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1920 | November

A burgonya helyes téli eltartásáról

Irta Bittera Miklós dr.

Ha a burgonyát jól akarjuk télen át eltartani, sohasem szabad szem elől téveszteni azt, hogy az élő szervezet. A vizsgálók pontos megfigyeléseikkel megállapították, hogy a gumó a téli eltartás közben lélegzik, azaz a levegőből élenyt vesz föl és szénsavat lehel ki. Ez a szénsav mérges gáz, mely ha a kupakban fölhalmozódik, onnan eltávozni nem tud, a burgonyagumót megöli és az megfullad.

Az ilyen elhalt gumó azután megrothad és ez a rothadás átterjed a még egészséges gumókra is. Ezzel az életműködéssel függ össze az, hogy a burgonya legértékesebb tartalma, a keményítő a tél folyamán megfogy, egy része cukorrá alakul át, a burgonya megédesedik. Miután ez a folyamat csak bizonyos hőfoknál játszódhat le, az eltartásnál ügyelni kell arra, hogy a burgonya föl ne melegedjék. A túlságos hidegtől, fagytól is védeni kell a burgonyát, mert a megfagyott gumó szintén elhal, elrothad. A rothadási folyamatot a nedvesség csak elősegíti, azért a benedvesedéstől is óvjuk meg a burgonya elraktározási helyét. 

Száraz, fagymentes, jól szellőztethető legyen az a hely, ahová a télire szánt burgonyát eltesszük.
Legjobb volna erre a célra egy 2-3 méternél nem magasabb sötét pince, ahol a burgonyát, nem túlvastagon beöntve igen jól eltartanánk. Miután azonban legkevesebb gazdának van akkora nagy pincéje, hogy abba az egész burgonyatermése elférne, lássuk tehát, hogy elvermelve mennyire tudunk a helyes eltartás kívánalmainak eleget tenni. 

A burgonyasánc helyéül mindig a szérűskert vagy burgonyaföld emelkedettebb, magasabban fekvő részét válasszuk, hogy a talajvíz be ne nedvesíthesse azt és az eső, hólé onnan lefusson. Itt azután keletről nyugat felé haladó irányban kiássuk a sánc fenekét. Ezt az irányt tartva be, a sánc oldalát süti a déli nap és így a gyenge téli napsugarat is fölhasználhatjuk arra, hogy a túlságos kihűléstől is megóvjuk a burgonyasáncunkat.

Maga a verem 15 cm.-nél ne legyen mélyebb, mert a földbe sülyesztett burgonya erősen fölmelegszik és a verem szellőzése sem lehet jó. A sánc kiásott fenekének oldala rézsútos legyen. Mielőtt a burgonyát behordanánk, a sánc hoszszában lécekből összerótt csatornát fektethetünk. Ez is a szellőzést fogja szolgálni. Másfél méternél szélesebb feneket fogni és a burgonyát egy méternél magasabbra fölhalmozni nem szabad, mert különben erősen fölmelegszik és át nem járhatja a levegő. 

A tetőformán fölhányt burgonyát azután szalmával (zsúppal vagy szálas rozsszalmával) vékonyan befedjük, hogy a beföldelésnél ne hulljon föld közéje. Vigyázni kell arra, hogy a szalmatakaró a kiásott alapárokba ne érjen, mert különben a rajta át szivárgó víz abban összegyűlhetne. Ha a szellőzésről jól akarunk gondolkodni, a szalmarétegbe, az oromra a leföldeléskor egy gerendát helyezünk. Ezt a gerendát mindig tovább húzva, nyomában egy szellőztető csatorna fog keletkezni, amelyet, ha rá szükség nincs, a végein földdel eltömhetünk és ha kell újra kibonthatunk.

Eleinte 10-12 cm-nél vastagabb földet ne rakjunk a sáncra.
Ha erősebb fagyok állnak be, vastagítsuk a takarót. Szokás ilyenkor az első földrétegre újra szalmát borítani. Ez ellen kifogást tenni nem lehet, de már az, hogy burgonyaszárral borítják be a csak vékony földdel takart sáncot, eléggé nem rosszalható. A különböző burgonyabetegségeknek a burgonyaszáron tanyázó csiráit a beszivárgó víz rámoshatja a burgonyára és így azok elterjedését mozdítanánk elő. Erre a második szalma takaróra ujabb földréteg kerül, úgy hogy az egész befedés 60-70 centiméter vastag legyen. A betakarásra szükséges földet úgy nyerjük, hogy a sánc körül árkot ásunk. 

Sokhelyütt látjuk azt a szokást, hogy a sánctakarót tavasszal részben lehúzzák, megvékonyítják. Ez határozottan rossz. A földrétegnek az a rendeltetése, hogy az elvermelt burgonyát a külső hőmérsékletingadozásoktól megóvja. Télen ne engedje megfagyni, de a meleg tavaszi napsugarat is vissza kell tartania, mert a fölmelegedett burgonya kicsírázik. 

Abból, hogy a burgonyagumó élő növényrész, természetesen az is következik, hogy csak egészséges és sértetlen, kapával meg nem vágott gumót szabad bevermelni. A beteg, sérült gumó könnyen megrothad. Legjobb az ilyet azonnal föltakarmányozni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
A kerékpáros versenysport alkonya A kerékpáros versenysport alkonya
Csak legutóbb közöltük, hogy a székesfőváros megtiltotta a...
Hadigazdaságok Hadigazdaságok
A haditermelés kiszolgálására Németország mellett Franciaországban és...
Egy magyar kereskedőcsalád tüneményes pályafutása Egy magyar kereskedőcsalád tüneményes pályafutása
Fennállásának negyvenedik évét ünnepli a Rákóczi-úti Magyar...
A czár összehívja a nemzeti gyűlést A czár összehívja a nemzeti gyűlést
Miklós czár junius 19-ikén Péterhofban kihallgatáson fogadta a...
Mussolini vaskézzel töri le a drágaságot Mussolini vaskézzel töri le a drágaságot
Egy hónappal ezelőtt jelent meg Mussolini rendelete, amely december...
Megszűnt az ipari munkanélküliség! Megszűnt az ipari munkanélküliség!
A Magyar Gazdaságkutató Intézet nagy érdeklődéssel várt új jelentése...
A Munkás TE országos atletikai versenye A Munkás TE országos atletikai versenye
A Munkás Testedző Egyesület június elején tartott monstre-versenye...
MTK-atléták nagy győzelme a BEAC mezei futóversenyén MTK-atléták nagy győzelme a BEAC mezei futóversenyén
A BEAC rendezésében vasárnap délelőtt bonyolították le a Thomka Áron...
Zsengellér gólszüretet rendezett a Budafok ellen Zsengellér gólszüretet rendezett a Budafok ellen
Újpest – Budafok 8:1 (5:0) Hatalmas gólözönnel győzte le az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98