Dtum
Login with Facebookk
1920 | Október

A vérbe fullasztott népgyülés

Namesztó, okt. 24.
Az árvamegyei Nameszto községben az elmult héten a csehek borzalmas vérengzést rendeztek a legionáriusok segitségével. A cseh sajtóiroda hivatalos kommünikét adott ki a véres esetről, amelyet természetszerüen igyekszik lényegtelennek feltüntetni és a legionáriusok szereplését eltussolni. A véres nap lefolyásáról a következőket jelenti a Hétfői Hírlap tudósítója.


A felvidéki néppárt népgyülést hívott össze a községbe, amelyen Gyurcsánszky szenátor, Hlinka és Klima voltak a szónokok. Hlinka beszéde alatt cseh párit ágent-provokatörök és a legionáriusok óriási lármát csaptak, botokkal, bajonetekkel támadtak a szónokra, akik hívei csak nagynehezen tudtak megvédelmezni. A többségben levő csehellenek közönség a támadó legionáriusokat lefegyverezte, mire azok a laktanyába szaladtak, fegyveresen tértek vissza s körülvették a gyülés résztvevőit. Röviddel utóbb ujabb katonai csapatok érkeztek, amelyek a piactér négy sarkán állottak föl.

 

A legionáriusok verekedést produkáltak, amelynek során a levegőbe sortüzet adtak le. Ezzel egyidejüen a térség négy sarkán felállított osztagok is tüzelni kezdtek, ezek azonban lövéseiket a tömegre adták le, ugy, hogy igen sokan meghaltak, rengeteg sulyos sebesült és számtalan könnyebben sérült maradt a gyülés színhelyén, a többieket pedig fegyverrel vertek szét. A namesztói eset az egész Felvidéken a legvehemensebb elkeseredettséget váltotta ki a tótság soraiban. A felvidéki tót lapok hasábokon ét a legnagyobb fölháborodás hangján tárgyalják a namesztói esetet, amelyről a Slovák legutóbbi számában a következőket írja:
- A magyarokkal ezer évig voltunk együtt és ez alatt a rengeteg idő alatt csak egyetlenegyszer fordult elő köztünk összetűzés. Cernováton, a koalició idején. A csehekkel csak két éve vagyunk együtt és máris számtalan Csernovátot rendeztek, amelyek sokkal véresebbek voltak, mint az akkori. A zsolnai, trencséri, poroszkai, sasvári, namesztói halott tót testvérek vére boszuért kiált az égre.


A friss namesztói hantok olyan szakadást idézetek elő köztünk és a csehek között, hogy azt semmi sem tudja többé jóvátenni. A mi utaink örökre kettéváltak.


A namesztói vérengzés ügyében egyébként a néppártnak sikerült elérni azt is, hogy a cseh hatóságok kezéből kivették a vizsgálatot és azt egy nemzetközi misszió intézi egy francia ezredes vezetésével. Az ezredes már most nyilatkozott és kijelentette, hogy jóllehet a vizsgálat még csak a kezdetén van, de máris bebizonyosodott, hogy a vérengzést a cseh katonák és csehpárti agráriusok agent provokatőrjei idézték elő. Kiderült az is, hogy a gyülés megkezdése előtt Gyurcsánszky néppárti vezér Turócszentmártonban találkozott Duhai volt turócszentmártoni főszolgabíróval, aki már előre jelezte, hogy ma Namesztón meleg nap és verekedés lesz.

Hlinka nyilatkozik a vérengzésről
Kassa, okt. 24.
A Hétfői Hírlap munkatársa beszélgetést folytatott Hlinka Andrással, aki a következőket mondotta az árvamegyei végzetes népgyülésről:
- A námesztói gyülés megtartását pártunk még szeptemberben elhatározta és szabályszerüen be is jelentette. Turdossinban diadalkapukkal vártak, az egyik: "Mindannyian veled vagyunk". a másik pedig "Az autonómiáért!" felírást viselte. Innen mentünk Námesztóra. Beszédem alatt a szokványos közbeszólásoktól eltekintve, semmiféle incidens sem történt. Amint a dobogót elhagytam és a kerten keresztül távozni akartam, puskaropogás zaja ütötte meg a fülemet.


- Általános tumultus és verekedés támadt, a katonák a kaszárnyába futottak puskáikért és visszatérve, lövöldözni kezdtek az oszladozó népre. A lövéseket békésen hazaigyekvő emberekre adták el. Így Juczkuljak Antal szlanicai földmívest 500 lépésről érte halántékán a golyó. Szörnyet halt. Hasonló körülmények között lőttek agyon Főnik Ignácot a keini uton. Sokan sulyosan megsebesültek. Valóságos harc fejlődött ki, a katonák két gépfegyvert állítottak fel a temetőben, talán nekünk szánták, hogy az országuton lekaszáljanak bennünket....

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A világtörténelem legnagyobb szenzációja A világtörténelem legnagyobb szenzációja
Erről írnak, erről beszélnek az egész világon. Most minden esemény...
A Vatikán nem tűri a katolikus sajtó kiirtását Németországban A Vatikán nem tűri a katolikus sajtó kiirtását Németországban
Az utóbbi hetek eseményei arra mutatnak, hogy a szélcsendet a...
Az éjféli nap Az éjféli nap
Egy ritkaszép fényképet mutatunk be mai rovatunkban olvasóinknak. Egy...
Meskó Zoltán és gróf Festetics Sándor versengése a magyar Führerségért Meskó Zoltán és gróf Festetics Sándor versengése a magyar...
Hónapok óta szóbeszéd tárgya Somogy megyében, hogy a horogkeresztes...
Országos czéllövőverseny Országos czéllövőverseny
Alig hogy az első sorozatot befejezték, tekintettel az idő...
Villamos készülékek a háztartás szolgálatában Villamos készülékek a háztartás szolgálatában
Az Elektromos Művek Honvéd u.22.alatti kiállításában az érdeklődőknek...
Még 99 olyan „fess fiúra” lett volna szükség, mint Francia-Kiss Mihály Még 99 olyan „fess fiúra” lett volna szükség, mint...
Még 99 olyan „fess fiúra” lett volna szükség, mint...
Búcsú Móricz Zsigmondtól Búcsú Móricz Zsigmondtól
Milyen életerő volt, milyen gazdag tehetség, milyen nyugodt kitartás!...
A kormány mindenáron letöri a drágaságot A kormány mindenáron letöri a drágaságot
A legutóbbi minisztertanács óta az egész sajtót alarmirozta az a hir,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98